Tomàs Molina i altres estrelles de la televisió que han acabat a la política
Pilar Calvo, Màxim Huerta, Pablo Iglesias o Toni Cantó també van deixar els platós en el seu moment
BarcelonaEl flamant fitxatge per ERC de Tomàs Molina, una de les cares més conegudes de TV3, no és un cas excepcional en el món de la política. En els darrers anys, nombrosos periodistes o tertulians han acabat fitxant o fins i tot militant en alguna formació. Menys fulgurant que la incorporació del conegut meteoròleg com a número 2 d'Esquerra a les eleccions europees va ser en el seu moment l'entrada de Pilar Calvo a Junts.
La famosa periodista esportiva de TV3, que va presentar el Gol a gol, es va sumar a la llista de Carles Puigdemont en un lloc simbòlic a les eleccions del 2017, però el 2018 ja va ser una de les membres fundadores de la Crida Nacional per la República i una de les portaveus dels presos polítics en vaga de fam a finals d'aquell any. A les municipals del 2019 i a les generals del 2019 tampoc va resultar escollida, però sí que va obtenir un escó en la legislatura catalana que va començar el 2021. Als darrers comicis espanyols ja va anar de número 2 fent tàndem amb Miriam Nogueras, i es va erigir d'aquesta manera en una de les cares visibles de la formació.
Això sí, cap periodista s'ha emportat tants titulars com Màxim Huerta. El periodista valencià, copresentador d'El programa de Ana Rosa, va ser nomenat per Pedro Sánchez com a ministre de Cultura i Esport el 2018. No va durar ni una setmana. Acorralat per la condemna per frau a Hisenda, l'expresentador de Telecinco va anunciar la seva dimissió i es va convertir, d'aquesta manera, en el ministre més breu de la democràcia espanyola. Més temps va estar en el càrrec Miguel Ángel Oliver, a qui Sánchez va nomenar en aquell mandat com a secretari d'estat de Comunicació. El presentador de Noticias Cuatro o del programa de debat polític Toma partido va estar en el càrrec tres anys, fins al 2021, quan va ser reemplaçat pel socialista reusenc Francesc Vallès.
Tertulians i actors
També nombrosos tertulians han acabat deixant els platós televisius per fer política. De fet, en la mateixa època, Isabel Rábago, tertuliana habitual d'alguns programes de Telecinco com Sábado Deluxe i participant de l'edició del 2015 de Supervivientes, va ser elegida per ocupar un lloc similar al d'Oliver, com a secretària de Comunicació i Mitjans del PP de Madrid. Però el més famós dels tertulians reconvertits en polítics és Pablo Iglesias. Col·laborador habitual en tertúlies polítiques de diferents programes com La Sexta noche, Las mañanas de Cuatro o El gato al agua, que li van donar la popularitat que necessitava, Iglesias va acabar impulsant un partit com Podem i sent vicepresident i ministre entre el 2020 i el 2021.
També hi ha actors de sèries televisives que han fet el salt a la política. Toni Cantó, un dels personatges principals de moltes sèries espanyoles com 7 vidas, té un currículum que difícilment cap altre membre del gremi podrà superar: formar part de tres partits. Després d'entrar a UPyD, va fitxar per Cs per acabar incorporant-se ara fa tres anys al PP d'Isabel Díaz Ayuso. Després de no poder formar part de les llistes populars perquè es va empadronar a la Comunitat de Madrid fora de termini, la presidenta madrilenya li acabaria trobant un forat al seu equip de govern com a director de l'Oficina de l'Espanyol, una institució que fins llavors no existia i on va durar només un any.
A casa nostra, el cas més semblant al de Cantó és el de Juanjo Puigcorbé. Batejat com "el rei de la comèdia" als anys noranta per molts crítics, del 2015 al 2018 va ser regidor de Barcelona per Esquerra i diputat provincial. Les acusacions que va rebre per tractar malament els seus subordinats van fer que ERC li reclamés que renunciés als seus càrrecs, però el darrer any de mandat va continuar de regidor i diputat no adscrit. Va deixar definitivament la política molt ressentit amb ERC.