Eleccions al Parlament

Els socis de l'ANC rebutgen per la mínima presentar una llista cívica el 12-M

Els contraris a concórrer als comicis s'imposen per només 98 vots en una votació que evidencia la divisió i deixa tocada la direcció

TaradellL'ANC no competirà pel quart espai independentista. Els socis de l'entitat han rebutjat presentar batalla al Parlament. Ho han fet, però, per un estret marge. El 49,4% dels associats han votat en contra de la llista cívica mentre que un 48,1% han avalat la proposta de teixir una candidatura a les eleccions del 12 de març. Així, el no ha rebut 3.758 vots i el 3.660 vots: una diferència, doncs, de només 98 vots. De fet, 181 socis (2,3%) dels 7.599 que hi han participat han votat en blanc i podrien haver capgirat uns resultats que posen de manifest fins a quin punt l'Assemblea està dividida internament per la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es pot parlar d'un empat tècnic, però els resultats són vinculants i l'Assemblea no impulsarà una llista cívica per la independència a les eleccions", ha dit la presidenta Dolors Feliu, que ha estat l'encarregada d'anunciar els resultats acompanyada de la resta de membres del secretariat, durant l'assemblea general celebrada a Taradell davant més de 600 persones. Sigui com sigui, la màxima dirigent de l'entitat ha llançat una advertència: "És un no per ara, en aquestes properes eleccions, però és un clar avís als partits", ha deixat clar, abans de reclamar "unes eleccions plebiscitàries".

Cargando
No hay anuncios

S'imposa, doncs, el sector contrari a concórrer als comicis, que s'ha fet sentir al llarg d'aquestes dues setmanes de consulta amb manifestos i denúncies i ha arribat a exigir que s'aturés la votació perquè hi votaven socis que no estaven al corrent de pagament. Un sector que fins i tot ha postulat Lluís Llach, ferm opositor a la llista, a la presidència de l'entitat amb l'objectiu que fos un cop d'efecte per als qui encara dubtaven què votar. El rebuig explícit del cantautor i activista a la candidatura, l'anunci de l'eurodiputada Clara Ponsatí i Jordi Graupera d'impulsar un nou partit i la mobilització dels opositors a la llista han acabat sent determinants perquè hagi guanyat el no.

Feliu no revela si farà un pas al costat

Els resultats deixen en una situació més que compromesa l'actual direcció. Feliu, partidària de la llista, ja havia deixat entreveure que no optaria a la reelecció si els socis la tombaven. Després dels resultats, la màxima dirigent de l'entitat no ha revelat si farà un pas al costat a les eleccions que tindran lloc del 14 al 18 de maig. "No he pensat si em tornaré a presentar, ho he acabar de valorar", s'ha limitat a dir en una atenció als mitjans.

Cargando
No hay anuncios

Feliu ha evitat interpretar la derrota com una esmena a la seva gestió: "No ho visc com un tema personal, estic tranquil·la i orgullosa per l'exercici de radicalitat democràtica que ha fet l'Assemblea". Després d'assegurar que no sentia "trista" pel desenllaç final, ha subratllat l'alt percentatge de socis que han secundat el projecte. "Els resultats demostren que la llista cívica compta amb un gran suport", ha reblat.

L'altre membre de la direcció assenyalat és Uriel Bertran, coordinador de la comissió d’estratègia i discurs. L'exdiputat i membre de Solidaritat ja va dir que plegaria si la iniciativa no tirava endavant. Aquest partit ha obert just després de donar-se a conèixer els resultats una consulta interna per decidir si es presenta a les eleccions. L'executiva del partit ha defensat que és necessari "reunir i fer confluir les persones i energies que s'han abocat a favor de la llista cívica per poder presentar un projecte independentista, unilateral i el més ampli possible". 

Cargando
No hay anuncios

També caldrà veure si la seixantena de secretaris que quedaven (la majoria, partidaris de la llista) pleguen. La majoria dels que s'hi oposaven, una vintena, ja van deixar l'òrgan de direcció quan es va constituir el grup de treball per la llista cívica. El vicepresident Jordi Pesarrodona també va plegar pocs dies després.

Una altra votació perduda

No és la primera votació que perd l'actual secretariat. Tot i que el full de ruta també establia que l'ANC promogués l'abstenció o el vot nul a les eleccions espanyoles si no hi havia una candidatura unitària, els socis van rebutjar fer un vot de càstig als tres grans partits independentistes. En una altra consulta, aquesta només de cinc dies, i amb una participació molt més baixa (3.773 persones), gairebé un 60% dels socis van rebutjar aquest posicionament polític, mentre que menys del 40% s'hi van mostrar a favor. Ara, però, l'estocada a la cúpula pot ser definitiva. En un comunicat posterior, els crítics han instat a tancar "el parèntesi dels darrers dos anys, en què l'Assemblea s'ha distret massa amb un sol objectiu, la llista cívica" i a "començar una nova etapa amb una nova direcció". L'actual, té els dies comptats.