Eleccions al Parlament

Els socialistes reforcen el seu poder metropolità

El PP recupera vots a costa de Ciutadans

L’hegemonia del PSC a l’àrea metropolitana de Barcelona surt reforçada a totes les grans ciutats amb augments en vots d’entre el 4% i el 7%. Tot plegat ha ajudat a fer que els de Salvador Illa pugin a l’onada de la recuperació que ja es va albirar en els comicis de febrer del 2021. En aquest moviment, la pitjor part se l’ha endut Esquerra Republicana, que si fa tres anys va aconseguir situar-se com a segona força en localitats del vell cinturó roig, aquest cop ha patit una davallada important i ha quedat relegada en molts punts a la quarta posició. Fins i tot a Sant Vicenç dels Horts, la ciutat d’Oriol Junqueras, els republicans s’han deixat gairebé vuit punts percentuals. En la particular lluita per l’espai independentista, Junts ha aconseguit increments, tot i que més tímids que en altres zones de Catalunya, si bé des de l’Hospitalet fins a Mataró ha sumat vots.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP es menja Ciutadans

Cargando
No hay anuncios

De la mateixa manera, els populars han fet un salt que, en alguns casos, ha doblat els suports que van obtenir en les anteriors eleccions catalanes, i deixen enrere així les posicions residuals. En aquest sentit, el PP atrau els vots que ha perdut Ciutadans, una formació que passa a ser anecdòtica després que en els comicis del 2017 fossin capaços de tenyir de taronja el mapa metropolità. Els de Vox resisteixen en les places aconseguides a les anteriors eleccions, amb petits augments que no superen l’1% respecte al 2021.

En la tònica de Catalunya, els municipis metropolitans han perdut la confiança en la coalició de Comuns i Sumar i, com els de la CUP, han acabat la jornada electoral amb caigudes en vots que voregen el 4%. Els resultats dels ultres d’Aliança Catalana són totalment testimonials a les ciutats metropolitanes i, per exemple, a l’Hospitalet de Llobregat obtenen menys vots que el Pacma.

Cargando
No hay anuncios

En aquest vermell socialista de Santa Coloma i l’Hospitalet (amb més del 46% dels suports) destaca Sant Cugat del Vallès. Una de les localitats amb la renda per càpita més elevada ha tornat a donar la victòria als de Carles Puigdemont. Ara bé, i a diferència del 2021, els socialistes s’han situat com a segona força, per sobre dels republicans.

Resultats als principals municipis de l'àrea metropolitana

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios