Els socialistes guanyen per primer cop a Tarragona

La CUP, els comuns i Cs no obtenen representació, i Esquerra queda darrere de Junts+

3 min
Un votant en un col·legi electoral de Tarragona ciutat
Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori Desplega
Barcelona capital
El PSC es dispara a Barcelona mentre ERC s’enfonsa i Cs desapareix
Catalunya Central
Junts manté la Catalunya Central i ERC es desploma
Lleida
Junts resisteix a Lleida, però ERC i la CUP s’enfonsen
Girona
Junts manté el bastió independentista de Girona però el PSC desbanca ERC
Tarragona
Els socialistes guanyen per primer cop a Tarragona
Àrea Metropolitana de Barcelona
Els socialistes reforcen el seu poder metropolità

TarragonaLa victòria del PSC en aquestes eleccions catalanes també ha sigut gràcies a l’empenta que li ha donat Tarragona, on els socialistes han guanyat per primer cop. La llista encapçalada per Rosa Maria Ibarra va aconseguir 6 diputats (25,42%), segellant el seu millor resultat de la història. A les passades eleccions catalanes, l’any 2021, el PSC es va quedar com a segona força, amb quatre diputats, i a les de 2017 només en van aconseguir dos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hem guanyat les eleccions a Catalunya! Hem guanyat les eleccions a Tarragona!”, va celebrar ahir Ibarra en la seva compareixença, cap a les 22.30 h, quan l’escrutini ja rondava el 97%. “Es confirma una tendència que va començar amb les eleccions municipals i va continuar amb les eleccions legislatives, quan vam fer president Pedro Sánchez”, va dir, mentre la militància celebrava la victòria. Ibarra va destacar la feina que han fet els alcaldes socialistes, i va citar el de Tarragona, Rubén Viñuales, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Animada per la militància, Ibarra va dir: “Això d’avui no és una flor d’estiu: és gràcies a la feina continuada de tots vosaltres, d’alcaldes i alcaldesses i dels companys que estan al Senat i al govern d’Espanya”.

Junts, en segona posició

Junts + es va quedar en segona posició, amb 5 diputats. La llista que liderava la tortosina Mònica Sales va aconseguir sumar un diputat respecte dels comicis del 2021, quan van quedar en tercera posició.

El creixement d’aquests dos partits el van pagar ahir els republicans, que després d’haver guanyat el 2021 (5 diputats) i de quedar segons el 2017 (5 diputats) van baixar fins a la tercera posició i aquest cop només aportaran 3 diputats al Parlament. La cap de llista d’ERC per Tarragona, Raquel Sans, va seguir la nit electoral des de Barcelona i ja va dir poc després de les vuit de vespre que “no seria una bona nit per a Esquerra”. I no s’equivocava. A Tarragona ciutat, on els republicans governaven fins a les passades municipals, són ara la quarta força.

Els que sí que ahir van celebrar els resultats de la demarcació de Tarragona van ser els militants del PP, una de les formacions que més han crescut. El seu candidat a la presidència, el tarragoní Alejandro Fernández, va aconseguir 15 diputats a tot Catalunya, dos dels quals a Tarragona. Cal recordar que a les eleccions del 2021 els populars només van convèncer 11.992 votants i no van obtenir representació. Ahir la llista encapçalada per Pere Lluís Huguet va aconseguir 37.143 vots.

En aquesta muntanya russa que s’estan convertint les eleccions a Catalunya també cal destacar la formació de Ciutadans, que després de guanyar a la demarcació de Tarragona el 2017 amb 5 diputats, el 2021 es va quedar amb només 1 i ahir ja no en va aconseguir cap. Només 1.690 persones van votar ahir el partit taronja. La seva caiguda ha alimentat les llistes dels partits més pròxims ideològicament, que van des del PSC fins a Vox, passant pel PP.

Poca influència del Hard Rock

Sobre el paper semblava que en aquests comicis el Hard Rock podria jugar un paper important, ja que va ser la falta d’acord sobre aquest macrocasino el que va provocar el no dels comuns al projecte de pressupostos del Govern i el posterior avançament electoral per part del president Pere Aragonès. Tot i això, no sembla que hagi tingut una gran importància en el moment de decidir el vot. Les dues formacions que més s’oposen al Hard Rock (la CUP i els comuns) no van aconseguir ni un sol diputat a Tarragona. Els cupaires havien obtingut un diputat l’any 2021 a Tarragona, i els comuns en van tenir un el 2021 i un altre 2017.

El cap de llista per la CUP a Tarragona, Sergi Saladié, va reconèixer ahir la derrota, en declaracions a Tarragona Ràdio, i va lamentar “la dretització del Parlament”. Saladié va dir que la CUP sempre té un peu a fora i un altre a dins de la institució i va assegurar que ara que han quedat sense representació tarragonina es dedicaran més a treballar al carrer: “Ara el que farem és treballar més, estar al costat de tots aquests moviments que defensen els drets socials”, va dir, i també per aturar els grans projectes com el Hard Rock.

Vox es manté i AC no entra

Tot i la forta pujada del PP, Vox va poder ahir mantenir els dos diputats que tenia a Tarragona des del 2021 i fins i tot encara va ser capaç de sumar prop de 6.000 vots més. L’altra formació d’extrema dreta que es presentava a les eleccions, Aliança Catalana, no va obtenir cap representant. Tot i això, el partit liderat per l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, va aconseguir convèncer 11.074 tarragonins, el 3,5% del total.

Resultats a la demarcació de Tarragona

Resultats dels principals municipis

Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori
Vés a l’ÍNDEX
stats