En directe
Eleccions al Parlament
03/05/2024

El debat de RTVE dibuixa una Catalunya sense pactes possibles

Seguim en directe el minut a minut de les eleccions on anirem explicant els actes, mítings i entrevistes dels candidats. Tot plegat amb els comentaris de l'equip de Política.

El debat no aclareix cap majoria possible

Bona nit! Acaba el debat de RTVE, que dibuixa una Catalunya sense pactes possibles, segons el que dibuixen les enquestes i prometen els partits.

Illa s'ha presentat com l'opció per "passar pàgina" del procés i ha confirmat la seva proposta de presentar-se a la investidura, i ha reptat Junts i Esquerra a negar-li públicament la presidència. Aragonès, per la seva banda, ha estat l'ase dels cops en els blocs sobre gestió, però ha tret pit de la llei d'amnistia, assegurant que és el primer pas per aconseguir el referèndum, i ha collat Junts en el bloc dels pactes.

Rull també ha tret pit de l'amnistia, però ha contraposat la capacitat negociadora del seu partit a la d'ERC. Ha estat més clar que no pas Esquerra assegurant que no faran Illa president. Per la seva banda, Albiach ha evitat confrontar amb Illa —tan sols ho ha fet per retreure-li voler pactar amb la dreta—, i ha criticat Aragonès per no haver revertit les retallades, crítica a la qual també s'ha sumat la CUP. Estrada, al seu torn, ha clamat contra la política de pactes dels altres dos partits independentistes, i ha criticat que Junts hagi adoptat una estratègia negociadora amb Madrid: "Que han de demanar permís?", ha preguntat a Rull.

Les tres dretes unionistes han fet el seu propi debat, amb un Vox força ignorat que ha parlat d'immigració fins i tot en el bloc de pactes. Carrizosa ha volgut confrontar constantment amb el PP, posant-los al mateix sac que el PSC pel que fa als pactes amb l'independentisme. Fernández, irònic i menys histriònic, s'ha reivindicat com un líder rebel —també dins el seu partit—, i ha atacat Illa per l'amnistia i Junts pels suposats vincles amb Rússia, cosa que ha fet emprenyar Rull.

Per cloure el debat, "seny i una mica de rauxa", ha receptat Nierga pel que queda de campanya. La seguirem, sigui assenyada o arrauxada, aquí a l'ARA. Fins demà!

Aragonès posa en dubte que Junts no pacti amb Aliança Catalana

Els pactes segueixen dibuixant una Catalunya difícilment governable. Aragonès ha assegurat que no acceptarà els vots dels partits d'extrema dreta, és a dir, d'Aliança Catalana, i critica que hi hagi formacions que no hagin signat el pacte "antifeixista", en referència a Junts. Rull diu que ho faran sense problema, i que la clau de la governabilitat és la unió independentista sota les sigles de Junts.

Per la seva banda, Albiach critica que Illa vulgui un "govern transversal", però que equivalgui a pactar amb la dreta. Estrada, però, ha criticat que Albiach no faci lletjos a pactar amb el PSC, però sí amb Junts, quan els veu igualment de dretes: "Em pot explicar la diferència entre el model econòmic de Junts i del PSC ara mateix?", li ha preguntat.

Junts reitera el seu no al PSC i Aragonès parla "d'acords en base al què"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha reafirmat el que ha dit aquest matí a la SER i ha expressat la seva voluntat de presentar-se a la investidura. "Jo seré clar –ha avançat–: em presentaré a la investidura. Vostès la bloquejaran?", ha interpel·lat Junts i Esquerra. Rull ha dit que no faran Illa president: "Aquestes eleccions van de dos models pel que fa a l'ambició nacional: Illa o Puigdemont", ha opinat el juntaire.

Per la seva banda, Aragonès ha recomanat a Illa ser prudent: "Que parli la ciutadania el 12 de maig. Rebaixi, rebaixi... Un respecte per les urnes", li ha dit. I, pel que fa a la seva política d'acords, Aragonès ha fixat les seves condicions: "Acords en base al què: referèndum acordat, finançament singular i llengua catalana", ha dit.

Estrada a Rull: "Pensa fer la independència demanat permís a Madrid?"

Rull ha preguntat a Illa on serà quan negociï amb l'estat espanyol, si estarà amb els catalans o amb el PSOE, mentre ha reivindicat que el que s'ha aconseguit és per la força de Junts, i ha defensat la unitat de l'independentisme sota les seves sigles per poder ser forts davant Madrid. Estrada l'ha interpel·lat i ha qüestionat si pensa fer la independència demanant permís a Madrid. "Qui va fer l'1 d'Octubre?", ha respost.

Per la seva banda, Aragonès ha felicitat irònicament Junts per canviar d'opinió: "Rectificar és de savis", ha dit el president a Rull, i els ha dit que a ells els falta un lideratge que ells poden posar.

Comença, per acabar, el bloc dels pactes. Nierga demana als partits que siguin sincers: "La ciutadania és escèptica quan diuen que no pactaran amb l'un o amb l'altre", els avisa.

Rull i Aragonès reivindiquen que és la força dels seus partits la que ha aconseguit l'amnistia

El tercer bloc és el de la llei d'amnistia i el model territorial. ERC i Junts no s'han fet mal i, en aquesta ocasió, no s'han confrontat directament. Aragonès ha reivindicat que l'amnistia ha sigut gràcies al lideratge del seu partit, mentre que Rull ha afirmat que ha sigut quan s'ha tingut la capacitat real d'influir: "Hem tingut una actitud de fermesa". Qui sí que s'han confrontat han sigut Illa i Aragonès. El republicà ha afirmat que tot i les reticències del PSOE s'ha aconseguit la mesura, "com s'ha aconseguit el traspàs de Rodalies i com s'aconseguirà el referèndum", ha assegurat. Illa ha rebaixat les paraules d'Aragonès, i ha protestat que se li fes "un cordó sanitari" per part dels republicans ara fa tres anys, però li ha recordat que ha sigut el PSC qui li ha aprovat els pressupostos aquests anys.

També han tingut la seva particular enganxada Ciutadans i el PP, quan Carrizosa ha recordat a Fernández que Feijóo es va pensar "durant 24 hores" l'amnistia, en contra del criteri del candidat popular a Catalunya. Fernández ha criticat que Carrizosa es confronti amb ell i Aragonès se n'ha burlat: "Vostès volien anar en coalició, no?", ha bromejat. "Sempre és un gust veure l'unionisme buidar-se els ulls", s'hi ha sumat Estrada.

La sequera entra al debat amb Albiach carregant contra les "poques restriccions" al turisme

La sequera també ha sigut protagonista del debat. Mentre que Vox i el PP han defensat transvasaments i interconnexions de conques per evitar que els sectors productius "pateixin unes restriccions asfixiants", Albiach ha afirmat que no han de patir gens perquè el govern Aragonès "estreny la pagesia i la indústria, però no fa restriccions per al turisme". Davant les acusacions de ser un "no a tot" la candidata dels comuns ha assegurat que si fos pel seu grup ja hi hauria moltes dessaladores a Catalunya.

Rull posa d'exemple el concert basc com a proposta de finançament

Davant la proposta de finançament d'Illa, Rull ha criticat l'execució pressupostària de l'Estat, "també quan va ser ministre", ha recordat. Per aquest motiu, ha posat d'exemple el model basc de finançament, i ha reivindicat el "consens" entorn el model que té el País Basc. Amb Illa ha coincidit en una frase: "La cultura del pacte la compartim", ha dit Rull, "però entorn el finançament propi", ha rematat.

Fernández s'ha sorprès que Junts utilitzi la paraula consens, ha dit el candidat popular, "quan s'han dedicat a trencar-los tots". El líder del PP català s'ha enganxat amb el representant de Junts, que ha qualificat d'"impresentable" que Fernández acusés Puigdemont de negociar amb Rússia per desestabilitzar l'estat espanyol.

Els cronòmetres, amb la intervenció de Fernández, també s'han enganxat i, en lloc de restar temps al candidat del PP mentre parlava, l'ha sumat. "És per la brillantor dels arguments", ha bromejat.

Aragonès carrega contra Junts per la trencadissa del govern

El model de finançament és el protagonista del segon bloc del debat. Mentre que Vox i Ciutadans han rebutjat qualsevol finançament singular, Illa ha tret de nou a debat la seva proposta d'un consorci paritari entre la hisenda catalana i l'estatal. Alhora, he reivindicat de nou el seu sí rotund a ampliar l'aeroport i enllaçar la B-40.

Rull, per la seva banda, ha criticat la manca d'inversió estatal i ha proposat que Catalunya recapti tots els impostos, proposta que ha topat amb l'oposició de la CUP, que només creu que sigui possible gestionar els impostos dels catalans amb la independència. En la topada d'Estrada i Rull, el juntaire ha reivindicat la "potència negociadora del sobiranisme" a Madrid, i ha recordat que el PSOE no validava l'amnistia.

Aragonès, per la seva banda, ha afirmat que el seu partit "no dona cap batalla per perduda", i ha carregat contra Junts: "N'hi ha que no abandonem mai, n'hi ha que abandonen el govern", ha reblat. També contra el PSC, a qui ha acusat de "plegar-se als interessos de la Moncloa".

Aragonès i Rull topen per les retallades

La pugna ERC-Junts ha aparegut per primer cop al debat. Pere Aragonès ha posat en valor un cop més que el seu Govern hagi posat fi "a les retallades", mentre que Josep Rull (Junts) s'ha defensat dient que els ajustaments que va fer el govern d'Artur Mas van ser per "imperatiu de la Unió Europea i l'estat espanyol". És més, Rull ha acusat Aragonès de continuar amb aquestes "retallades": "Les retallades que vostè ha continuat fent són decisió política". A aquesta topada s'hi ha afegit Jéssica Albiach (comuns), que ha acusat Artur Mas d'haver estat el "campió de les retallades".

Estrada acusa Esquerra de no revertir les retallades

La primera intervenció del candidat popular, Alejandro Fernández, s'ha referit també a la seguretat, la sanitat i l'educació, qualificant de "desastrosa" la situació. Ha reclamat que la nova etapa que s'obri després del 12-M no estigui protagonitzada "pels mateixos de sempre", tampoc per Salvador Illa, que, a parer seu, "no ha fet oposició, sinó genuflexió". Després de Fernández ha pres la paraula Carrizosa, que ha carregat també contra els independentistes i el PSC, però també contra el Partit Popular, al qual ha acusat de voler pactar amb Junts.

Laia Estrada, per la seva banda, ha criticat que el govern Aragonès "no hagi revertit les retallades que CiU i el tripartit va protagonitzar" i ha assegurat que durant aquesta legislatura "hi ha hagut més mobilitzacions que mai". "Hauria d'haver-hi bufetades per treballar a Catalunya", ha reclamat, alhora que ha defensat que el català segueixi sent un requisit garantit, "i no com ara, que sembla que els hàgim de donar les gràcies".

Aragonès, per la seva banda, ha defensat la seva gestió al capdavant de l'executiu i ha respost al concepte de "dècada perduda", dient que la dècada perduda és la de la manca d'inversions de l'Estat a Catalunya.

Enganxada d'Aragonès i Albiach pel fracàs dels pressupostos

Pere Aragonès (ERC) i Jéssica Albiach (comuns) han tingut la primera topada del debat arran del fracàs dels pressupostos. Albiach ha qualificat de "decepció" la gestió d'ERC al capdavant del Govern i, en concret, dels serveis públics, i Aragonès s'hi ha tornat culpabilitzant-la del fracàs dels pressupostos: "La decepció és la que senten els treballadors que esperaven els pressupostos". Albiach li ha replicat acusant el Govern de "vincular els serveis públics" al Hard Rock. El macrocasino va ser el detonant perquè els comptes no veiessin la llum.

La seguretat i els resultats de l'informe PISA, primers temes del debat

El primer bloc temàtic del debat gira entorn els serveis públics. Junts ha començat fent referència a l'educació i ha afirmat que els problemes de gestió de Catalunya provenen de la manca de recursos, però també de manca de lideratge, i ha fet referència a les últimes dades de l'informe PISA.

La primera enganxada l'ha protagonitzat Garriga amb Aragonès i Estrada. El candidat de l'extrema dreta ha fet referència a la suposada crisi de seguretat de Catalunya, preguntant al president si creia que era normal. El candidat d'ERC ha respost que el que no és normal és l'extrema dreta, mentre ha reivindicat les seves mesures en l'àmbit de la salut, i Estrada ha intervingut per, irònicament, demanar "tots els diners per a la policia".

Illa, per la seva banda, ha focalitzat la seva primera intervenció també en la seguretat, i ha promès més Mossos d'Esquadra; en sanitat, on ha promès menys llistes d'espera, i també ha proposat més habitatge i millor gestió en l'educació.

Tot a punt per al primer debat televisiu de la campanya

Els vuit candidats amb representació parlamentària de cara a les eleccions del 12 de maig ja són a les instal·lacions de RTVE a Catalunya, a Sant Cugat, des d'on s'emet el primer debat televisiu de la campanya, abans del debat de TV3 i Catalunya Ràdio de dimarts vinent.

Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts), Ignacio Garriga (VOX), Jéssica Albiach (comuns), Laia Estrada (CUP), Carlos Carrizosa (Cs) i Alejandro Fernández (PP) es veuen les cares en aquest debat, el primer que es fa des que Pedro Sánchez va fer pública la seva decisió de quedar-se, després d'un inici de campanya completament condicionat per aquesta circumstància.

Gemma Nierga i Xabier Fortes moderen el debat que comença a les 22 h. El seguim a l'ARA!

Puigdemont reclama "parar el 155 de baixa intensitat" del PSOE amb "l'home de negre" Illa

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha reclamat "votar independentista" i en concret Junts per "parar el 155 de baixa intensitat" del PSOE. De fet, ha acusat Pedro Sánchez de voler enviar Salvador Illa com a "candidat a governador civil" o "home de negre" que actuï a Catalunya com una "gestoria". Així, ha reclamat una gran mobilització "concentrada" en Junts. Però també ha llançat un dard contra l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, quan s'ha preguntat qui governa a Catalunya i ha respost que hi "mana Sánchez".

Alhora, ha afirmat que els socialistes no volen que "aquestes eleccions vagin dels catalans perquè ells són causants dels problemes". "Ja en tenim prou que ens esquilin i ens buidin les butxaques", ha reblat. D'aquesta manera, ha reiterat que estan en "emergència nacional colossal" i que cal un "rearmament" i recobrar la "moral de victòria" i "l'orgull". "Les coses les hem de fer per nosaltres mateixos, si cal sense demanar permís", ha afirmat. També ha dit que "la seva incompetència és la nostra decadència".

En paral·lel, mentre ha assegurat que treballarà per la "llibertat definitiva", també ha dit que calen més competències per a Catalunya, com la d'immigració. "N'hi ha que diuen tots fora, n'hi ha que diuen tots a dintre", ha comentat: "Cal una política catalana, que parli d'integració i de la cultura i la llengua catalanes".

Ara bé, Puigdemont també ha tingut paraules per valorar els girs del president espanyol sobre la seva continuïtat: "Sánchez ha fet avergonyir tot Europa, per la imatge d'Espanya això no és seriós". Ha posat el dit a la nafra per dir que "ha trencat la campanya d'ordre i seriositat d'Illa, amb inestabilitat i espectacle".

Sánchez crida a "guanyar el fang" el 12-M votant Salvador Illa

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha cridat a "guanyar el fang" el 12-M votant el candidat del PSC, Salvador Illa, després dels cinc dies de reflexió al final dels quals va anunciar que continuava al capdavant del govern espanyol tot i els "atacs" i "l'assetjament" de la dreta contra ell i la seva dona. Ho ha fet en el seu primer míting de campanya a Catalunya a Sant Boi de Llobregat, en un auditori amb 2.000 persones a dins i 1.000 més a fora.

També ha agraït als votants socialistes el suport que va rebre en les últimes eleccions i en anteriors cites electorals. "El meu deute amb Catalunya i amb el PSC és etern. Per a mi serà un orgull veure un nou president socialista al capdavant de la Generalitat", ha dit Sánchez, que ha afegit que, si Illa és investit, treballaran junts "per la convivència" a Catalunya.

ERC veu "perillar" els avanços feministes si no governa i critica Illa pel català

La vicepresidenta del Govern i número dos d'ERC a les eleccions del 12M, Laura Vilagrà, ha dit aquest dijous a Reus que les polítiques feministes impulsades per l'executiu de Pere Aragonès, inclosa la conselleria de Feminismes i Igualtat, "perillen" si ERC no governa a Catalunya després del 12M. Vilagrà ha dit que al llarg de la present legislatura l'executiu català "sempre ha estat al costat de les dones", impulsant "una transformació feminista espectacular".

Per la seva banda, Raquel Sans, cap de cartell dels republicans per Tarragona ha carregat contra Illa pel poc ús que, a parer seu, fa als mítings electorals: "Es passa tota la campanya fent-los en castellà", ha denunciat. Alhora, va alertar que el trilingüisme a les escoles que en el seu moment va defensar Ciutadans, ara el defensa el PSC. "Amb Illa el català perilla", ha bromejat.

Sánchez: "No m'assetgen per ser Pedro Sánchez, sinó per ser el secretari general del PSOE"

Pedro Sánchez ha entrat aquest dijous en campanya a Catalunya amb un discurs centrat en els "atacs" que assegura haver rebut de la "màquina del fang" del PP i Vox i el que ha qualificat de pseudomitjans. "No m'assetgen ni m'ataquen per ser Pedro Sánchez, sinó per ser secretari general del PSOE, que avui compleix 145 anys", ha dit el president espanyol, que ha tancat el míting del PSC a Sant Boi de Llobregat -el torn habitualment reservat per al candidat-. El líder dels socialistes ha assegurat que el PP i Vox no accepten que governin els que planten cara "als poderosos" i defensen la classe mitjana i els treballadors. "Ells tenen els seus diners i mitjans afins, però nosaltres sabem de quina banda estem", ha afegit. Sánchez ha aprofitat la intervenció per defensar la seva obra de govern en matèria social i econòmica, a més de la decisió de reconèixer Palestina com a estat.

Illa demana el vot perquè Catalunya sigui "el somni" d'Espanya i no el seu "malson"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha demanat el vot al seu partit perquè Catalunya sigui "el somni" d'Espanya i d'Europa i no el seu "malson". "No demano el vot per confrontar, sinó per governar. No demano el vot per fer monòlegs, sinó per dialogar", ha dit Illa davant un auditori de 2.000 persones a Sant Boi de Llobregat. El candidat ha assegurat que vol liderar la Catalunya "de les solucions" i no la de la "queixa" i ha afirmat que el 12 de maig no es decideix qui "posa les coses més difícils al govern espanyol", en referència a la pugna entre Junts i ERC, sinó qui governa la Generalitat. "Demano el vot per avançar!", ha exclamat el candidat, a qui els simpatitzants han acompanyat amb càntics d'"Illa, maravilla".

Puigdemont, contra el PSOE: "Hem obligat a canviar el candidat, ara és Sánchez"

L'expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha aprofitat l'avinentesa per carregar contra el PSOE i els girs de guió del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la seva continuïtat. A parer seu, ha estat Junts qui els "ha trencat tots els plans" i "han calgut cinc dies per reflexionar a veure com s'ho feien": "Heu obligat a canviar el candidat socialista, ja no és Illa, és Sánchez", ha reblat, adreçant-se als militants.

"Van fer tots els càlculs possibles [...] quan ja pensaven que ens tenien morts i enterrats, pam! Set diputats a Madrid". Alhora, ha avisat que el PSOE "pretén governar Catalunya des de la Moncloa amb el seu home de negre, Illa", d'una manera semblant a com si s'hi apliqués l'article 155. "No ens deixarem governar des de Madrid, no som una sucursal, no som una gestoria, som una nació mil·lenària", ha afirmat.

Arrenca amb crits de "president" el míting del PSC amb Sánchez, amb 2.000 assistents a dins i 1.000 més a fora

El primer míting de campanya del PSC amb Pedro Sánchez ha arrancat al voltant de les 19.15 hores amb crits de "'president" per donar la benvinguda al líder del PSOE, que ha pujat a l'escenari al costat del candidat, Salvador Illa, i l'alcaldessa de Sant Boi i número 2 del partit, Lluïsa Moret. L'acte se celebra al poliesportiu de la Parellada d'aquest municipi del Baix Llobregat. Hi ha 2.000 assistents a l'interior i 1.000 més a fora, que segueixen el míting a través d'una pantalla gegant instal·lada al davant del poliesportiu. "Gràcies per demostrar que mostrar les emocions no és un símbol de debilitat ni covardia, sinó de coratge", ha dit Moret a Sánchez. "Sí que val la pena seguir!", ha exclamat.