Sánchez celebra els resultats del 12-M: "Teníem raó els que hem defensat el perdó i el retrobament"
Segueix en directe les reaccions, negociacions i pactes després dels resultats de la jornada electoral
El fals símbol espanyolista de la plaça Artós de Sarrià: victòries de Junts i feu convergent
La plaça Artós de Sarrià és un símbol de l'espanyolisme per les manifestacions que van sortir des d'allà contra el referèndum de l'1-O. Aquest punt de trobada d'unionistes i ultres diversos coincidia amb el fet que ja era un lloc on es trobaven aficionats radicals de l'Espanyol. I ara, en campanya, ha sigut l'escenari d'un míting del PP amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i de l'acte final de Vox amb la plana major del partit. Però és realment un feu espanyolista o és només un mite?
Ho respon el Roger Palós: 'El fals símbol espanyolista de la plaça Artós de Sarrià: victòries de Junts i feu convergent'
Pepe Álvarez (UGT) valida que Puigdemont intenti també la investidura
El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, considera que el líder de Junts, Carles Puigdemont, "està en el seu dret" de presentar-se a la investidura com a president de la Generalitat si creu que té possibilitats per aconseguir-la. En declaracions a la premsa a Gavà, Álvarez ha dit que després de les eleccions catalanes cal donar temps als partits perquè prenguin les seves decisions, i més ara que estem a les portes de les eleccions europees.
D'altra banda, ha apuntat que "respecta" i aplaudeix les decisions d'Esquerra perquè és bo que, després de l'ocorregut en les eleccions de diumenge passat, els partits tinguin aquesta capacitat per analitzar i a partir d'aquí agafar "impuls". Per a Álvarez, ni Catalunya ni Espanya poden esperar gaire temps, perquè "necessitem un govern en plenes condicions" que pugui abordar les qüestions que teníem en marxa.
Anàlisi | Junqueristes contra crítics: quin bàndol té més opcions de guanyar?
"El conflicte està servit si tothom manté les seves posicions d'entrada: de moment Oriol Junqueras no té previst fer un pas al costat, com li reclamen els crítics, i l'opció d'una candidatura de consens és lluny. El que tenim, doncs, són dos bàndols enfrontats, cadascun d'ells amb fortaleses i debilitats. Vegem-ho".
L'anàlisi de la crisi d'ERC del subdirector David Miró, en aquest enllaç.
On han anat els 180.000 vots que ha perdut Esquerra?
Diumenge passat ERC va certificar que està en crisi, després de perdre 178.446 vots a les urnes. Però on han anat aquests suports? Aplicant un algoritme d'inferència ecològica, podem certificar que gairebé 70.000 votants que van fer confiança a Pere Aragonès el 2021 han optat ara per la papereta de Carles Puigdemont, i també que 40.000 vots més han anat a parar al PSC.
Tots els detalls, en aquest article d'Aleix Moldes: 'La sagnia d’Esquerra cap a Junts i el PSC'
Ayuso assegura que l'esquerra s'ha "enfonsat" a Catalunya
Isabel Díaz Ayuso hi ha volgut dir la seva sobre les eleccions a Catalunya i ha volgut parar els peus al triomfalisme del PSC. "Illa, menys exagerar. 873.000 vots. Sap quants en té aquest grup parlamentari? 1.600.000", ha presumit durant la sessió de control al govern de la Comunitat de Madrid, interpel·lada pel portaveu socialista, Juan Lobato. La presidenta madrilenya li ha demanat que no li doni "lliçons" perquè el PP a la capital espanyola obté grans resultats sense apel·lar "al progrés i la convivència". De fet, ha contraposat la situació de Madrid amb la de Catalunya, que considera que és una "regió que s'ha enfonsat". "No és que vostès hagin triomfat. No hi ha aigua, hi ha impostos, burocràcia, okupació, inseguretat... l'esquerra en pura essència s'ha enfonsat a Catalunya", ha assegurat.
Puigdemont es referma en el seu intent d'investidura: "Tenim una oportunitat i l'esgotarem"
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha reafirmat aquest dijous que intentarà anar a la investidura i ser elegit president de la Generalitat. "Tenim una oportunitat i l'esgotarem", ha dit l'expresident, que confia aconseguir els suports d'Esquerra i la CUP –sumen 59 escons– i després que el PSC, que ha guanyat les eleccions, s'abstingui. El seu argument és que si aconsegueix reunir aquests suports supera Salvador Illa –que tindria 42 escons i els 6 dels comuns– en una segona volta. Ara bé, perquè tirés endavant la seva investidura caldria que el mateix PSC, que ha guanyat les eleccions a Catalunya, s'abstingués per no bloquejar la seva presidència.
L'expresident ha deixat clar que serà ell qui agafarà les regnes de la negociació i que ho farà amb el mateix secretisme –és a dir, controlant la informació– que durant les negociacions amb el govern espanyol a Madrid, en què va acabar pactant la investidura amb el PSOE a canvi de l'amnistia i un procés de mediació a Suïssa.
Ha fet aquesta intervenció davant dels grups parlamentaris del Parlament, el Congrés, el Senat i el Parlament Europeu, en una trobada que es produeix aquest matí a la Catalunya Nord. També hi eren presents la presidenta del partit, Laura Borràs, i el secretari general de la formació, Jordi Turull.
Sánchez celebra la "transcendència" del 12-M: "Teníem raó els que hem defensat el perdó, la generositat i el retrobament"
Per primer cop des del 12-M, Pedro Sánchez ha parlat obertament dels resultats de les eleccions catalanes i s'ha congratulat per la victòria de Salvador Illa en vots i escons "per primera vegada a la història". "Es tanca una dècada de divisió i s'obre un temps d'entesa, convivència, col·laboració i prosperitat", ha assegurat el president espanyol en un acte sobre fons europeus organitzat per Eldiario.es. Sense enviar cap missatge a les negociacions sobre la investidura, Sánchez ha reivindicat que la victòria del PSC és un aval a la seva estratègia contra el Procés. "Teníem raó els que hem defensat que la superació de conflictes es fa apostant pel perdó, la generositat, la convivència i el retrobament entre catalans, i entre catalans i la resta d'espanyols", ha destacat.
Així, ha carregat contra el PP per fer una "oposició destructiva" i "furibunda" contra aquest projecte. "Teníem raó els que pensàvem que la unitat d'Espanya no es construeix a partir de confrontar territoris", ha continuat el cap de l'executiu de l'Estat, que ha criticat que la dreta "rendida a la ultradreta nega la diversitat territorial". En aquesta línia, ha qualificat d'"esperpèntic sentir suposats defensors de la unitat d'Espanya enyorar el Procés", en referència al PP, que no es posa d'acord en si el Procés està mort o no. "A Madrid diuen que està més viu que mai", s'ha queixat, i ha contraposat la posició d'Alberto Núñez Feijóo amb la del PP a Catalunya, que no ha parlat gaire dels indults ni l'amnistia durant la campanya.
Sánchez ha subratllat que el seu govern continuarà treballant els pròxims anys –ha allunyat, doncs, l'escenari d'un avançament electoral– i ja ha posat les bases del relat que el PSOE tindrà en la campanya de les eleccions europees. "Davant l'empenta de la coalició reaccionària, és important reivindicar el model d'èxit espanyol".
Illa reconeix "el paper tan rellevant que té i tindrà ERC en la política catalana"
El líder del PSC, Salvador Illa, aspira a forjar una entesa per poder ser investit president. Una de les equacions que té sobre la taula és el tripartit i, de fet, en l'entrevista a la SER d'aquest dijous ha volgut reconèixer la tasca d'Esquerra i del president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Vull reconèixer a ERC el paper tan rellevant que ha tingut, té i seguirà tenint en la política catalana", ha recalcat, "des de les discrepàncies profundes" que mantenen. "M'ha semblat molt digne el comportament del president Aragonès, ha fet un servei a Catalunya i ha exercit amb dignitat la presidència de la Generalitat", ha argumentat.
Malgrat les seves crítiques en diversos punts de la gestió de l'executiu monocolor dels republicans, ha lloat el perfil institucional d'Aragonès al capdavant del país. També s'ha compromès a respectar el temps de reflexió del partit i s'ha posat ara entre cella i cella la constitució de la mesa de la cambra catalana, que, a parer seu, "ha de reflectir la pluralitat del Parlament": "Ha de ser representativa dels 135 diputats i previsiblement dels 8 grups polítics que es constituiran", ha dit.
Illa avisa Junts de "l'error garrafal" i les "conseqüències" de fer caure el govern espanyol si ell és president
El líder del PSC, Salvador Illa, està convençut que tindrà "els suports" per poder ser investit president per "obrir una nova etapa" després d'una dècada de Procés. En una entrevista a la SER, ha subratllat que respectarà el temps de reflexió d'ERC i ha llançat un avís a Junts, sense citar-lo, davant l'amenaça de fer caure el govern espanyol si forja un executiu amb suports com el PP: "Tot el que sigui posar en risc [el govern espanyol] seria un error polític garrafal que tindria conseqüències electorals per a qui ho proposés", ha etzibat.
Només ha descartat, de nou, l'extrema dreta per entendre's, obrint així la porta també al PP, malgrat les dificultats. Tot plegat, per forjar "un Govern estable", que posi "l'accent en allò que uneix els catalans, i els catalans amb la resta dels espanyols". Alhora, s'ha compromès a tenir present "les conviccions progressistes" i a estar "obert a la generositat i el diàleg amb totes les formacions".
D'altra banda, no s'ha estat de carregar contra els populars, ja que ha dit que "es parla més del Procés a Madrid i al PP que a Catalunya" i ha criticat la política dels d'Alberto Núñez Feijóo, que "deixa al marge el 20% de la població d'Espanya", és a dir, Catalunya, mentre intenta buscar "vots" a la resta de l'Estat. "El PP hauria de fer una política a Catalunya que sintonitzés amb la majoria dels catalans. [...] Encara està fora de la realitat a Catalunya", ha lamentat contra la formació d'Alejandro Fernández, que va rebaixar la possibilitat d'entesa.
Junqueras insisteix que són Junts i el PSC els que s'han de posar d'acord per a una investidura
Oriol Junqueras ha tornat a defugir el paper clau d'ERC per a una investidura de Salvador Illa i ha posat la pilota a la teulada de Junts i el PSC. "Crec modestament que aquelles formacions polítiques que han dedicat tota una legislatura a fer oposició a un govern republicà, d'esquerres i independentista com el d'ERC, si s'han posat d'acord per fer oposició, que es posin d'acord per formar govern", ha afirmat.
Junqueras assegura que hi havia "consens" a l'hora de convocar un congrés: "Vam veure que la data raonable era el 30 de novembre"
Oriol Junqueras assegura que en l'executiva d'aquest dimarts hi havia "consens" a l'hora de convocar un congrés del partit. "Tothom hi estava d'acord, va haver-hi consens absolut", ha afirmat. El que van fer els membres de l'executiva va ser posar-se d'acord en la data, que van triar finalment el 30 de novembre. La secretària general del partit, Marta Rovira, era partidària d'un congrés a finals d'any, mentre que Junqueras a l'inici defensava fer-lo al juliol.
Junqueras vol revalidar el lideratge d'ERC: "Em vull sotmetre a l'aval de la militància"
Oriol Junqueras assegura que la seva dimissió servirà per obrir un procés per demanar l'aval de la militància per al "procés d'escolta" que vol mantenir al territori per acostar el partit a la ciutadania, especialment després de la patacada del 12-M. "Em vull sotmetre a l'aval de la militància". "Ahir presentant la meva dimissió feia realitat el que expressava dimarts per carta", ha dit en roda de premsa. Precisament, la carta que va fer pública va generar malestar en alguns quadres del partit, pel contingut i també per les formes. Junqueras defensa que és la militància la que decidirà el seu rol al partit, però ha reiterat que es veu "amb cor de seguir liderant": "Me'n sento capaç".
Junqueras compareix en plena crisi a ERC però només acceptarà tres preguntes
Oriol Junqueras compareix en roda de premsa aquest matí després de l'executiva maratoniana en què el president del partit va decidir dimitir després de les eleccions europees per obrir un "procés de reflexió" i decidir si es presenta a la reelecció en el congrés del 30 de novembre. El partit només accepta tres preguntes, les mateixes que va acceptar Pere Aragonès en la compareixença de dilluns.
'Oriol Junqueras intentarà fer un Pedro Sánchez', l'anàlisi d'Aleix Moldes
Després que el PSOE ensenyés la porta de sortida a Pedro Sánchez a finals del 2016, el líder socialista es va posar la motxilla a l'esquena, va confiar en alguns dels seus col·laboradors més estrets i se'n va anar a fer campanya per tot Espanya fins a aconseguir tornar per la porta a gran al lideratge del PSOE i, un any després, a la presidència del govern espanyol. Aquestes són, si fa no fa, les coordenades que des d'aquest dimecres ha introduït al seu GPS l'encara president d'ERC, Oriol Junqueras, que també ha anunciat un "període de reflexió".
Llegiu l'anàlisi del cap de Política, Aleix Moldes: 'Oriol Junqueras intentarà fer un Pedro Sánchez'.
Bon dia i benvingudes i benvinguts un dia més a aquest directe per seguir totes les novetats de la ressaca electoral del 12-M.
Avui arrenquem el dia molt pendents de la crisi a ERC. Després d'haver dit que continuaria al capdavant del partit tot i la patacada a les urnes, Oriol Junqueras va anunciar ahir la seva dimissió després de les europees per iniciar un "període de reflexió", a la vegada que el partit va convocar un congrés per renovar lideratges i rumb per al 30 de novembre.
I això mentre els republicans continuen tenint un paper clau per decidir si sumen per a la investidura de Salvador Illa o ho fan per intentar la de Carles Puigdemont. I amb les eleccions europees a l'horitzó!
Ho seguirem tot minut a minut, com sempre, amb els comentaris de l'equip de Política.
Comencem.
D'independentista a unionista: tots els colors que pot tenir la mesa del Parlament
Des de l'any 2012 la mesa del Parlament –i la presidència– està pilotada per l'independentisme, però el resultat de les eleccions del 12 de maig obre un nou escenari i això pot canviar. Just fa tres dies de la cita a les urnes i encara no s'ha obert la negociació de veritat, però el compte enrere ja ha començat: el nou Parlament s'ha de constituir a tot tardar el 10 de juny, just l'endemà de les eleccions europees.
Com pot quedar la mesa? Núria Orriols Guiu ho desgrana: "D'independentista a unionista: tots els colors que pot tenir la mesa del Parlament".
Lapsus de Dolors Montserrat: diu Fernández Díaz a Alejandro Fernández
La candidata del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha encadenat dos lapsus aquest dimecres a l'hora d'anomenar el líder dels populars catalans, Alejandro Fernández. L'ha batejat amb el nom de "Fernández Díaz", cognoms de l'exministre de l'Interior protagonista de la guerra bruta del Procés, en dues ocasions: aquest matí a Antena 3 i aquesta tarda a la reunió de la junta directiva autonòmica del PP. En la primera ocasió s'ho ha pres rient i en la segona ningú li ha fet saber l'error quan ha dit "Alejandro Fernández Díaz".
Junqueras dimitirà de president d'ERC després de les europees per iniciar un procés de reflexió
Mireia EsteveERC reuneix aquesta tarda l'executiva per abordar el procés de reflexió intern després de la patacada del 12-M
ERC reuneix aquesta tarda l'executiva per abordar el procés de reflexió intern després de la patacada del 12-M, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ARA. El partit ja va reunir l'òrgan dilluns a la tarda per fer una primera valoració dels resultats i aquesta tarda el partit vol abordar com es recompon després que Oriol Junqueras es postulés per continuar liderant el partit.
Fernández adverteix a Illa que no faci un cordó sanitari al PP per evitar que tingui representació a la mesa
El cap de llista del PP a les eleccions de diumenge ha dit aquesta tarda que al seu partit "li correspon" tenir un lloc a la mesa del Parlament. En un missatge a la xarxa social X afirma que al PP li correspon el lloc "pels vots obtinguts, no perquè Salvador Illa El Generós el concedeixi", assegura. També adverteix a Illa que no tingui la temptació de fer un cordó sanitari contra els populars pactant-lo amb les forces independentistes: "El que podria fer és un cordó sanitari amb els separatistes i contra el PP per prendre'ns el que hem guanyat a les urnes", avisa. "Veurem què fa", remata el missatge.
La mesa del Parlament s'escull el dia de la constitució de la cambra, previsiblement el 10 de juny. Serà llavors quan es dibuixin les primeres aliances i estratègies per aconseguir la presidència de la mesa, les dues vicepresidències i les quatre secretaries. Malgrat el missatge de Fernández, el PSC ja va avançar dilluns que amb el PP podien negociar qüestions com aquesta.