Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

L’expresident no descarta fer govern malgrat els set diputats que distancien Junts dels socialistes

2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

ArgelersLa nit electoral ha estat una victòria del PSC i una derrota de l’independentisme, que no suma. En aquest panorama, la millora dels resultats de Junts, amb 100.000 vots més i tres diputats extres (35), ha resultat estèril per a la formació de Carles Puigdemont. Sobretot per la gran diferència respecte al PSC, que l’allunya de la presidència. Els resultats han caigut com una galleda d’aigua freda a la plana major de Junts, reunida al pavelló d’Argelers, perquè la millora no ha estat suficient per contrarestar les xifres de Salvador Illa, que treu 200.000 vots més que el seu competidor. De fet, han quedat a sis punts percentuals i set diputats de distància –42 diputats a 35 i el 27,9% de vot respecte al 21,6% amb el 99% de l’escrutini–. No ha estat l’única mala notícia per a Junts: mentre la majoria independentista no suma, el tripartit sí. Tot i que els juntaires han guanyat la partida als republicans per un marge ampli de 15 diputats i set punts, aquesta victòria particular ha estat eixorca. L’objectiu de la campanya, la restitució de Puigdemont, és complex.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Puigdemont ha felicitat Illa per haver guanyat els comicis, però s'ha rendit: “Estem en condicions de construir un govern sòlid d’obediència netament catalana”, ha dit en la roda de premsa. Però això requeriria una entesa amb ERC, a qui ha allargat la mà, però també l’abstenció dels socialistes. Si bé el PSC ha quedat primer, el líder de Junts juga la seva força a Madrid per condicionar la legislatura catalana. L’expresident ha avisat que el tripartit seria “una mala opció per al país”, tot i que ha afirmat que vol “evitar la repetició electoral”.

Puigdemont ha explicat els resultats electorals de l’unionisme per “l’espanyolització de la campanya” provocada pel president espanyol, Pedro Sánchez, i perquè “una part important de l’independentisme es queda en l’abstenció” com a “efecte” de la desunió. Un assumpte que s'ha compromès a resoldre amb ERC, un partit que ha patit una “caiguda” difícil de compensar, segons el juntaire.

El fet és que la participació ha fregat el 58% dels electors, i ha retornat als nivells anteriors al Procés. Però el PSC va aconseguir l’empenta decisiva per vèncer. Per acabar-ho d’adobar, l’extrema dreta independentista ha entrat al Parlament amb dos diputats, tot i que això no ha fet retrocedir Junts.

La victòria dins l’espectre independentista ha estat inoperant per governar i estèril per reivindicar la continuïtat del Procés i “culminar la feina”. Amb el bloc independentista travat, ERC podria decantar-se pels socialistes, malgrat les condicions del referèndum i el finançament singular que planteja.

De totes maneres, Junts ha tornat a regnar a les circumscripcions de Girona i Lleida, amb més d’un 30% de vots. També ha dominat una trentena de comarques, sobretot de l’interior.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats