Eleccions al Parlament

Puigdemont insta Sánchez a "fer neteja" per ser creïble i apunta a Marlaska i Robles

Artur Mas anuncia el seu suport al candidat de Junts: "Votaré Puigdemont i votaré Junts"

BarcelonaCarles Puigdemont ha reprès l'agenda de campanya després de la mort de la seva mare –ha agraït totes les mostres de suport rebudes– i, des d'Argelers, ha sortit en tromba contra el president espanyol, Pedro Sánchez, i els seus cinc dies de reflexió. El número 1 de Junts al 12 de maig ho ha titllat de "farsa orquestrada per mobilitzar vots" dels socialistes i ha posat en dubte la regeneració democràtica que ha promès el cap de l'executiu estatal. De fet, ha recorregut a la ironia per restar-hi credibilitat quan ha recordat que la promesa provenia del PSOE, del qual encara formen part Felipe González i Alfonso Guerra. "Mans a la cartera", ha exclamat. En aquest sentit, l'expresident ha exigit a Sánchez "fer neteja" primer al PSOE i al govern espanyol: "Comenci a fer neteja per casa seva i després el creurem".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat de Junts ha repassat la judicialització que ha patit el moviment independentista des del 2017, tant sota el govern de Mariano Rajoy com de Pedro Sánchez, i els ha posat tots dos al mateix sac. Ara bé, ha posat especialment el focus en l'executiu socialista perquè és Sánchez qui ha proposat aquesta regeneració democràtica. "¿Hem de creure en una regeneració democràtica d'algú que té com a ministres Marlaska i Robles?", ha preguntat Puigdemont. El candidat ha preguntat al ministre de l'Interior si dona "ordres" als seus cossos policials per "controlar" independentistes a l'exterior i fer "llistes de catalans perillosos" que es distribueixen a l'aeroport. Puigdemont ha recordat l'espionatge amb Pegasus, però també els pronunciaments que han tingut els advocats de l'Estat en relació amb la causa de l'1-O. Hi ha afegit el responsable de la investigació de l'1-O, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, conegut com aTácito, que amb aquest sobrenom criticava polítics als quals ell mateix investigava en les causes obertes sobre l'1 d'Octubre. I encara ha anat més enllà, quan ha citat també les escoltes de La Camarga, que van posar en el focus l'actual diputat socialista José Zaragoza.

Cargando
No hay anuncios

"Espanya està corcada per dins i ha fet moltes víctimes, Xavier Trias n'és una. És sistèmic i estructural", ha denunciat Puigdemont. L'expresident, de fet, ha acusat Sánchez de posar el crit al cel perquè ara l'afecta a ell amb una "querella de fireta" de Manos Limpias a la seva dona. "L'importen un rave els seus ciutadans, els que no voten el seu partit. Només passen coses quan li passen a ell i al seu partit", ha etzibat. Puigdemont ha presentat aquests cinc dies de reflexió com una manera de "regenerar les expectatives electorals del senyor Illa". "És pura estratègia electoral", ha sentenciat, després de lamentar que el president espanyol hagi intentat "jugar amb els bons sentiments de la gent". L'expresident ha assegurat que Junts va ser l'única formació que va desconfiar de la reflexió de Sánchez i ha afirmat: "No ens en vam refiar ni un pèl, vam venir desconfiats de casa. Amb aquest senyor t'has de posar tres capes de guants de làtex per tractar-hi".

"Fer un Collboni"

Carles Puigdemont ha aprofitat l'afer Sánchez per tornar a presentar el 12 de maig com una dicotomia entre el PSC o Junts. Ho ha fet el dia que han pujat fins a Argelers autocars des de Barcelona amb l'exalcalde Xavier Trias al capdavant, però també els membres de la candidatura per Barcelona Josep Rius, Agustí Colomines i Glòria Freixa, que han intervingut a l'acte. Junts ha brandat el fantasma de Barcelona, en què el PP i els comuns van donar l'alcaldia a Jaume Collboni, i ha avisat que és un escenari extrapolable a la Generalitat si Salvador Illa guanya les eleccions. "Es fa famós dir que han fet un Collboni", ha afirmat Trias, que ha acusat socialistes i populars d'haver avalat aquesta aliança per dir "per tot Espanya que han impedit" que un independentista sigui alcalde de Barcelona. "Generen odi", ha afimat. En aquesta línia, el número 7 de Junts per Barcelona, Josep Rius, ha afegit que el PSC, si en té l'oportunitat, també "farà un Collboni" a Catalunya: "No podem permetre que en cap cas el PSC i la seva frivolitat converteixi Catalunya en una sucursal de Madrid".

Cargando
No hay anuncios

Precisament, aquesta tesi també l'ha defensat l'expresident Artur Mas, que aquest dimecres s'ha sumat a Jordi Pujol i també ha expressat el seu suport a Puigdemont. "Votaré Puigdemont i votaré Junts", ha afirmat l'expresident de la Generalitat en un acte de campanya de Junts a Vilassar de Mar, on també hi ha participat el secretari general del partit, Jordi Turull. És la primera vegada en aquesta campanya que Mas explicita el seu suport a Puigdemont. "No vull un altre tripartit a Catalunya ni vull un president de la Generalitat com l'actual alcalde de Barcelona que vingui amb els vots del PP. Com que no vull res d'això, sé que voltaré Junts i que haig de votar el president Puigdemont", ha afirmat.