Crònica

Puigdemont desferma per unes hores la catalanitat d'Elna

L'alegria i l'emoció de diversos nord-catalans contrasta amb la indiferència d'alguns comerços francòfons

Alguns dels assistents a l'acte de Carles Puigdemont a Elna.
21/03/2024
2 min

ElnaCarles Puigdemont ha revolucionat Elna aquest dijous. La petita vila nord-catalana ha acollit centenars de persones arribades d'arreu del país amb una hora fixada (les set de la tarda), unes coordenades (les de l'ajuntament) i, almenys, una cosa en comú, la catalanitat (obviant que, evidentment, es tractava d'un acte impulsat per Junts). Miquela Frare, visiblement emocionada, explica que és nord-catalana i professora de llengua mentre camina cap a l'acte de l'expresident. Procedent de Pià, a tocar de Perpinyà, es plany, acompanyada de la seva filla Céléna, que "la catalanitat està desapareixent", que "hi ha molt de francès" i que "ningú respon en català al carrer". Ara té 80 anys i recorda com va aprendre la llengua dels seus avis: els pares havien fet el canvi al francès i a l'escola el tenia prohibit, amb càstig inclòs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rafael Cid té 83 anys i és un refugiat extremeny que viu a Elna des dels 12 anys. Parla un català perfecte amb accent rossellonès i lamenta que els seus nets l'hagin abandonat: "Abans ningú parlava francès, tothom parlava català i el vaig aprendre. «Sem a Catalunya, no pas França», hem dit sempre", relata. El seu pare es va exiliar a Elna el 1938 passant per la muntanya –amb l'entrada de les tropes de Franco–, mentre que la seva mare hi va arribar després de cinc anys a la presó per ser militant republicana. Ell no és independentista i defensa la unió a Espanya, sentint-se plenament català i coneixent la realitat de la Catalunya sencera partida pel Tractat dels Pirineus. Respecta Puigdemont malgrat que hi té discrepàncies i carrega contra els feixistes, de qui té molt mal record.

Tot i que el francès és la llengua majoritària al municipi (governat, això sí, per un catalanoparlant a qui la justícia francesa no deixa expressar-se en la seva llengua als plens), recorrent el nucli antic es pot veure que el català encara és viu. A la fruiteria Florigraine, la Dominique, tot i que és d'origen belga i concretament flamenc, diu que és "catalana", parla una mica de català i el comprèn perfectament. Té la senyera a l'entrada i simpatitza amb la causa independentista i Carles Puigdemont, que sap que és bon amic de l'alcalde d'Elna, el comunista i catalanista Nicolas Garcia.

Ara bé, no tot ha estat fervor cap a Puigdemont. Al restaurant Idea saben qui és, el coneixen i no hi tenen cap problema, més aviat exhibeixen indiferència. De la mateixa manera que l'òptica d'Elna, conscients, però, del conflicte polític català. El cert és que diversos comerços de la vila, des de la joieria, bars o la floristeria, ho viuen amb cert desconcert i sense saber pràcticament res més enllà d'obvietats. Són els que no saben català i coneixen Puigdemont només per haver-ne sentit a parlar. A la fleca no parlen català –sí que s'hi veuen dolços amb la senyera– i tot i no estar gaire al dia del conflicte polític estan contents per l'increment sobtat de visitants: "Ens va molt bé per a les vendes".

stats