Eleccions a Catalunya

Puigdemont exhibeix múscul a Elna

Reuneix dues mil persones en un acte en què acusa Aragonès de “malbaratar” la majoria sobiranista

ElnaEncara no ha començat la campanya electoral, però l'expresident Carles Puigdemont ja ha volgut fer la seva primera demostració de força a Elna, a la Catalunya Nord: més de dues mil persones, segons l'organització, s'han aplegat aquest dissabte a les Antigues Escoles-Espai Salitar per acompanyar Puigdemont en la presentació de la seva candidatura a les pròximes eleccions al Parlament del 12 de maig. Una candidatura que l'expresident ha erigit en la via per "remuntar" la majoria independentista, després que aquesta legislatura s'hagi trencat per la ruptura entre Junts i Esquerra i la CUP. I qui n'és el responsable? Segons Puigdemont, l'actual president, Pere Aragonès. "L'ha malbaratat –ha sentenciat–. Nosaltres tindrem la responsabilitat de remuntar-la".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des d’un escenari rodó i envoltat de l’ovació de les centenars persones presents, Puigdemont ha assegurat que el govern actual ha perdut "el nord" i no té "lideratge" i, en aquest sentit, ha defensat la sortida dels juntaires de l'executiu de l'octubre del 2022, de la qual ell va ser el principal defensor. Tot i admetre que va ser una decisió "difícil" i que en el seu moment hi va haver gent que no la va entendre, s'ha refermat en el fet que va ser la correcta: "Vam posar els interessos del país per davant dels del partit. En un govern en què es rebutjaven totes les nostres propostes, nosaltres no hi podíem continuar. No som al poder pel poder, sinó que ens interessa transformar". I ha afegit: "Calien cops de timó que no s'han donat".

Cargando
No hay anuncios
Un miler de persones seguint l'acte de Puigdemont a Elna

This browser does not support the video element.

Ara bé, tot i el que ha passat en aquesta legislatura, Puigdemont ha deixat clar que si es presenta aquesta vegada de nou a les eleccions és per tornar al govern de la Generalitat. S'ha erigit en una alternativa a l'estil d'Aragonès i de Salvador Illa (PSC): "El poble també és esperit. Si no ens cuidem d'això, malament: tindrem regió i no nació", ha sentenciat. "Hem de parlar de tu a tu al món, sense tuteles", ha afegit. I també ha receptat "plantar-se" a Madrid quan sigui necessari, citant el seu no a una de les versions de la llei d'amnistia.

Cargando
No hay anuncios

No ha evitat tampoc els dards a Esquerra per la gestió d'aquest últim any i mig de govern en solitari: "Hi ha alguns polítics que no saben ni convocar unes oposicions". També pel seu últim fitxatge "mediàtic", en al·lusió al meteoròleg Tomàs Molina, a qui ha contraposat a la seva número dos, l'empresària experta en el camp de les noves tecnologies Anna Navarro.

Cargando
No hay anuncios

Ha assegurat que qui l'acompanya a la llista del 12-M té el "talent" per ser a la Generalitat, i també ha reivindicat el seu lideratge per gestionar el dia a dia: ha volgut posar èmfasi, per exemple, en l'actuació del seu govern en els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017. Una menció que ha propiciat un aplaudiment llarg a l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, a la primera fila de l'acte. En aquest punt també ha apel·lat els no independentistes: ha promès que el que farà també els beneficiarà a ells, perquè "servirà" Catalunya. Un esment que indica que Puigdemont intenta rebaixar l'animadversió que les enquestes assenyalen que desperta entre els no sobiranistes.

El discurs

Abans d'iniciar-se l'acte, en què han sonat cançons com Bella ciao i Waterlooara que Puigdemont ja ha deixat Bèlgica–, s'ha emès un vídeo que resumeix el que l'expresident vol transmetre en aquesta campanya: abans de les imatges de l'1-O –que acostumaven a ser les primeres sempre en els espots de Junts–, el partit ha inclòs Puigdemont quan va aprovar els pressupostos del 2017, imatges del llavors president després de l'accident de Freginals o dels atemptats del 17-A, sota el lema "Un govern que supera crisis". És la manera amb què Junts vol contrastar les crítiques dels seus principals rivals (PSC i ERC), que els acusen de ser una llista personalista i només centrada en el retorn de Puigdemont i el Procés. "Vull saber l'opinió de Puigdemont sobre l'Ebre o el casino", va dir, per exemple, Aragonès en l'entrevista a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

A parer de Puigdemont, només la independència garanteix que la gent de Catalunya pugui "viure i treballar amb llibertat", però també ha considerat que no es pot ser "un país independent si no hi ha fortalesa interior". "Què és això de malparlar de la cultura de l'esforç? Volem un país de mediocres?", s'ha preguntat. "La nostra fortalesa són les persones", ha acabat.

Cargando
No hay anuncios

A l'expresident l'han precedit els caps de cartell de Junts a Girona, Lleida i Tarragona, que han remarcat la necessitat d'un "bon govern" i de "recuperar l'autoestima" del país. "Farem d'aquesta legislatura la del retorn del president Puigdemont, i això comportarà bon govern, competència, ambició nacional i el retorn de la dignitat i la fi del desànim", ha proclamat la cap de llista per Tarragona, Mònica Sales, mentre que el líder a Girona, Salvador Vergés, molt aplaudit pel públic, ha carregat contra el cap de cartell del PSC: "Sempre serà un cavall de Troia de Madrid". "Ens deixarem la pell per guanyar les eleccions", ha sentenciat Jeannine Abella, candidata per Lleida.

Aquest és el primer míting de Puigdemont a Elna, però no serà l'únic: Junts es prepara per fer una campanya presencial de l'expresident centrada a Catalunya Nord, que dibuixen com l'avantsala del retorn al Principat. De moment, ell hi ha fixat la seva residència.