Anàlisi

Puigdemont fa un 'all in'

Puigdemont durant l’acte de presentació de la seva candidatura 
a Elna, al Rosselló.
2 min

BarcelonaNo és el primer cop que Carles Puigdemont es presenta com a candidat a les eleccions catalanes per Junts després de l'1-O. Ho va fer l'any 2017 com a presidenciable i el 2021 com a cap de llista però sense presentar-se com a candidat efectiu, ja que en aquell moment ho era Laura Borràs. Ara té el repte de transmetre a l'electorat independentista que aquest cop és diferent i que, a diferència de fa sis anys i mig, sí que tornarà a Catalunya si guanya les eleccions. Per aquest motiu està perfilant una campanya diferent de les que havia protagonitzat fins ara:

  • Retorn: Si bé a la conferència d'Elna del passat 21 de març, el dia que va anunciar que es presentava a les eleccions del 12-M, Puigdemont va condicionar el seu retorn a sumar la majoria per ser investit, aquest dimarts ha matisat a RAC1 que serà a Catalunya tant si guanya com si perd. D'aquesta manera, deslliga la tornada del resultat electoral i es desmarca del que va fer el 2017, en què el seu missatge va ser "Vota el president, si vols que torni el president" i va fiar-ho tot a una investidura telemàtica. Ara vol sortir d'aquest marc i instal·lar-se en un altre: transmetre que el seu retorn és un fet gràcies a l'amnistia, malgrat que dependrà del Suprem i el Constitucional.
  • Sense pantalles: L'altre element diferent és que Puigdemont no farà una campanya telemàtica com ha fet fins ara. No vol aparèixer a través d'una pantalla al míting de torn com ho va fer el 2017, just a l'inici de l'exili, o a les eleccions europees del 2019. Ara primarà la presencialitat, però a la Catalunya del Nord, on es faran la majoria d'actes de Junts. No en va s'ha traslladat ja a viure a la comarca del Vallespir i ha fet el seu primer míting a Elna: la idea és escenificar d'aquesta manera que és a prop un eventual retorn.
  • L'adeu: L'altre titular és que abandonarà la política de primera línia si no pot ser investit president, que no es veu fent de cap de l'oposició. Una manera d'esperonar els seus electors a anar a votar i de transmetre que aquest 12-M pot ser la seva última jugada. Un all in que li pot sortir molt bé o molt malament, perquè això també mobilitza els seus contraris.
stats