Eleccions al Parlament

PP i Vox descarten articular una majoria per investir Illa

El PSC s’obre a negociar la mesa del Parlament amb els populars, que no es pronuncien

BarcelonaEl nou Parlament dibuixa tres majories que farien Illa president però que, per la negativa d’un actor o l'altre, semblen ara per ara impossibles: el tripartit, del qual Esquerra se’n desentén; la sociovergència, que Junts diu que descarta; i que Vox i el PP facilitin una investidura del PSC perquè no depengui de vots independentistes. El tercer és un escenari més que negat, però fins i tot representants de l’espanyolisme més ultra no ho veuen amb mals ulls.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És el cas d’Alejo Vidal-Quadras, l’històric dirigent del PP català durant la primera etapa d’Aznar i fundador de Vox. Aquest matí ha recomanat a les dues formacions que ofereixin el seu suport a un govern en solitari del PSC, sota la condició que adopti “una sèrie de mesures en política econòmica, fiscal, lingüística i institucional”. “Si s’hi nega”, continua Vidal-Quadras, “queda retratat”, ha assegurat en un missatge a X.

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat que aquesta combinació sumés ha planat sobre la campanya, i totes dues formacions s’han encarregat de negar-la avui de nou. “Mentre Puigdemont tingui la clau de la política espanyola, és inviable que nosaltres arribem a un acord amb el PSC”, ha afirmat aquest matí el cap de llista popular, Alejandro Fernández, a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la portaveu dels socialistes, Núria Parlon, no veu tan lluny els populars. Tot i que “no es planteja fer pactes de govern” amb els populars, obre la porta a altres acords “per a la mesa del Parlament, o en altres qüestions”. La reiterada negativa dels populars a la investidura contrasta de moment amb el silenci a l’hora de recollir, o no, aquest guant socialista. Malgrat que per fer president Illa la condició és clara —“trencar tots els acords amb els separatistes”— sobre si s’obririen a negociar la mesa del Parlament amb els de Salvador Illa a les files populars han fet un mutis total. Seria la manera de garantir que la presidència de la cambra és socialista si els independentistes uneixen forces en les votacions que es faran a la sessió constitutiva de la legislatura en menys d’un mes.

Més contundent és Vox. El cap de llista de la formació, Ignacio Garriga, ha reiterat aquest matí la posició del partit d’extrema dreta. “No podem donar suport a algú que s’ha fet seva tota l’agenda del separatisme”, ha comentat en una compareixença aquest matí. Sobre les paraules del membre fundador de Vox, Garriga ha assegurat que no se sent interpel·lat. “Vidal-Quadras es refereix a un PSC que no coneixem”, ha dit per tancar la qüestió. Per tant, l’estratègia de consolidació de la formació ultra a Catalunya passa per no fer cap concessió a Salvador Illa.

Cargando
No hay anuncios

El veto a l'hora de negociar és creuat, i és que Parlon també els descarta a l’hora de pactar per fer president Illa. “Vam ser els primers a dir que no pactaríem amb aquelles opcions que fomenten l’odi”, ha dit, en referència a Vox, però també a Aliança Catalana. L’escenari d’un suport sense negociar està també descartat per la formació de Garriga, fins i tot per evitar una repetició electoral, però sobre si acceptarien l’abstenció no negociada de la formació, Parlon defensa que no tenen marge de maniobra. “El que no podem fer és lligar de mans les formacions polítiques perquè no votin el que volen”, ha plantejat.

Pugna per liderar la dreta espanyolista

Un dels punts d’atenció la nit del 12-M era saber com es resolia la pugna electoral entre les dues formacions. A l’inici de la campanya les enquestes situaven el PP per davant amb un cert marge, però els darrers sondejos qüestionaven aquests bons auguris per als populars. Incògnita resolta: el PP torna a ser la referència de la dreta espanyolista a Catalunya, malgrat que Vox no ha reculat. Garriga hi ha tret ferro. “Són els nostres millors resultats a Catalunya i no plantejàvem les eleccions com una confrontació amb altres partits”, ha manifestat, mentre que el PP pensa que el seu projecte no ha tocat sostre. “Pot ser majoritari com ho va ser Ciutadans en el seu moment”, ha afirmat Fernández.