El PP veu "impossible" la millora del finançament de Catalunya
Turull qüestiona la proposta de finançament d'Illa, que insisteix que Sánchez la beneeix
BarcelonaEl model de finançament per a Catalunya torna a estar sobre la taula en plena precampanya. De fet, ha arribat una onada de plantejaments i reaccions l'endemà de l'acte del líder del PSC, Salvador Illa, en què va alçar la veu contra el dèficit de finançament del Principat i va reclamar respecte a l'ordinalitat. Qui ha estat clar i contundent és el PP, que ha descartat que sigui possible un acord en aquest àmbit amb les condicions actuals "per culpa del Procés", i ha posat al mateix sac ERC, Junts i PSC. Ho ha assegurat el candidat popular per al 12-M, Alejandro Fernández, en un acte de Fórum Europa en què ha subratllat que "no hi ha prou confiança" per millorar el finançament.
"És impossible tenir la confiança necessària per tenir un repartiment per al conjunt d'Espanya amb una part que diu que declararà demà la independència", ha reblat, atribuint la inoperància al període de governs independentistes a què pretén posar fi aquestes eleccions. Això no vol dir que no tingui un plantejament, però s'ha limitat a recalcar que és inviable un pacte amb la resta de comunitats autònomes, dominades dotze d'elles per governs populars. Fent bandera del "realisme", ha dit que cal recuperar aquesta confiança perduda per abordar "l'acord nacional" amb totes les comunitats autònomes en peu d'igualtat.
I, si la formació amb més representació al Congrés i en les autonomies veu difícil abordar el finançament, també han proliferat els retrets des de Junts, ERC o fins i tot la CUP cap a la proposta d'Illa. I això que el candidat socialista ha reiterat el seu compromís aquest divendres i ha afegit en una entrevista a SER Catalunya que "Pedro Sánchez ho sap i està d'acord que cal millorar el finançament", però no ha concretat si aprova l'ordinalitat. "He de fer els plantejaments que convenen a Catalunya. [...] És un tema que vull corregir", ha etzibat. Tot i això, ha admès que no tot serien flors i violes: ja ha augurat "reticències aquí i allà" pel consorci tributari que permetria recaptar els impostos que es paguen a Catalunya.
Rebuig de l'independentisme
El pregonat suport de Sánchez no convenç l'independentisme, com tampoc la proposta. L'independentisme voldria sortir del règim comú, recaptar tots els impostos i tenir un sistema com el basc. El secretari general dels juntaires, Jordi Turull, ha qüestionat de ple les propostes d'Illa. "De bones intencions, l'infern n'està empedrat", ha dit en declaracions des d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà). El dirigent independentista no veu gens clar que els socialistes defensin ara un model que respecti l'ordinalitat i plantegin posar en marxa el consorci tributari que preveu l'Estatut perquè, amb Illa al govern espanyol, l'Estat "va invertir menys diners a Catalunya i va envair més competències". "Només aixeca la veu per defensar el PSOE, mai per defensar els interessos dels catalans", ha asseverat. Ara bé, tampoc ha agradat al president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, que ho ha qualificat de "proposta de la Moncloa" i "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom". A parer seu, "ja surt derrotada de casa" i ha tornat a demanar "la clau de la caixa", mentre Illa ensenya "el clauer buit i sense claus".
Si bé el finançament ha estat el que ha monopolitzat les crítiques contra Illa, hi ha hagut més aspectes de la conferència del PSC que han suscitat controvèrsia. La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha carregat contra el plantejament "triplement negacionista" en termes climàtics, socials i nacionals. En una roda de premsa ha avisat que Illa vol un govern de "tecnòcrates de la patronal" i al servei de la "ideologia dominant" que beneficia "una minoria privilegiada". En canvi, des dels comuns, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha refermat el compromís amb la millora del finançament perquè està "caducat" i s'ha adreçat a Illa, però per demanar-li que abandoni el Hard Rock.