Eleccions al Parlament

El PP rebaixa la possibilitat d'investir Illa: "Si t'enganyen dos cops es diu fer el panoli"

Alejandro Fernández avisa els socialistes que abans han de trencar els pactes que tenen amb l'independentisme

BarcelonaEl PSC, per formar govern després de la victòria el 12-M, necessita aliats i ara per ara el PP refreda que pugui participar en l'equació. En la junta directiva autonòmica dels populars catalans d'aquest dimecres, el líder del partit al Principat, Alejandro Fernández, ha argumentat que és "perfectament conscient que hi ha moltíssima gent a Catalunya il·lusionada perquè hi hagi un canvi" després de la pèrdua de la majoria independentista. Però ha advertit que la "il·lusió" de la gent no ha de conduir a la "ingenuïtat": "Analitzarem fets, no promeses, i els fets del PSC no ens estan agradant gens", ha reblat. En aquest sentit, ha ironitzat que "si t'enganyen dos cops es diu fer el panoli".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de l'elecció de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona, en què el PP –i els comuns– van tenir un paper clau, els populars han reconegut que els socialistes no han complert diversos punts dels acords. Tot i que Fernández no l'ha citat en aquest discurs, en les últimes setmanes ha comentat que l'aprovació de l'amnistia i la reedició dels pactes amb els independentistes al Congrés han capgirat tot l'escenari.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que ha reconegut l'interès dels ciutadans contraris a la independència de fer foc nou contra el sobiranisme, ha reiterat la seva malfiança envers els socialistes. Per això ha defensat que el PP "sí que obeirà el mandat de fer el que sigui necessari per posar fi al Procés", i ha afegit que el PSOE, a parer seu, no ho fa. Ha presumit d'haver sigut clau per a la derrota de l'independentisme i de ser "capaços de posar el PP en una posició d'enorme influència" en la política catalana, si bé no ha canviat el discurs. Un pacte que el PSC explorarà en les negociacions que obrirà amb els de Fernández.

No ha descartat del tot pactar amb Illa, però amb les mateixes condicions: que els socialistes trenquin tots els pactes amb els independentistes, també al govern espanyol. Això ho continua dificultant tot, i la manca de predisposició del PSC a aquest escenari és el que permet al PP aferrar-se a la teoria que "trairà els votants un altre cop", segons la candidata a les eleccions europees, Dolors Montserrat. De fet, ha repassat el reguitzell de "traïcions", segons ella: des dels indults a l'amnistia o la reforma judicial.

Cargando
No hay anuncios

Girar full al Procés

Una de les controvèrsies d'aquests dies ha sigut si el Procés ha mort o no. Els socialistes diuen que sí i que es deu a la política de diàleg i distensió de Pedro Sánchez, mentre que el dirigent del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, ha dit que no ha mort perquè Sánchez el necessita per "sobreviure". Una tesi que ha reiterat Fernández, que ha afegit que "els votants l'han donat per mort" malgrat les intencions d'Illa i el president espanyol, que desoeixen "el mandat dels seus electors" amb la seva voluntat d'explorar un acord amb els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Reivindicant de nou el PP com "la casa comuna del constitucionalisme", ha reclamat "humilitat" perquè ni abans eren un desastre ni ara són "Genguis Khan [emperador mongol]", tot i l'alegria i els aplaudiments dels militants congregats. Però amb la bandera de construir una alternativa que "no accepta" el nacionalisme "com una ideologia obligatòria per als catalans", s'ha mostrat ferm davant el PSOE i ha evidenciat d'entrada la dificultat d'una entesa per fer Illa president. I és que, a més a més, qualsevol acord necessitaria també la concurrència de l'extrema de Vox, que també descarta col·laborar amb el PSC.