El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots

Després del “desastre” del 2021, els populars es consoliden com a quarta força política del país

2 min
Alejandro Fernández celebrant els 15 diputats a les eleccions
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaEl Partit Popular d’Alejandro Fernández va triplicar el nombre de vots del 2021: de 109.000 a superar els 340.000. Els populars van sumar 15 escons i van multiplicar per cinc l’irrisori resultat dels últims comicis autonòmics, quan, també amb Fernández al capdavant, van treure només tres diputats. Aquesta vegada, el blau va resistir el verd de Vox, i d’aquesta manera els bons resultats a Catalunya de la formació liderada per Fernández suposaran una alenada d’oxigen per a Alberto Núñez Feijóo.

Fernández: "Fa tres anys vam tocar fons, però hem sabut reaccionar"

El PP va ser segona força en grans ciutats del país, com Badalona, l’Hospitalet de Llobregat o Tarragona, i a la capital catalana i a Lleida va ser la tercera formació amb més suport, va superar ERC amb comoditat. Dels quinze representants que seran al Parlament, si no hi ha repetició electoral, onze provindran de la demarcació de Barcelona, dos de Tarragona, un de Girona i un de Lleida. Malgrat el fort creixement d’ahir, Fernández no arriba als resultats d’Alícia Sánchez Camacho i Aleix Vidal-Quadras, que van arrencar 19 i 17 diputats respectivament quan lideraven la formació blava.

“Els catalans han liquidat el Procés a les urnes, aquest és el veredicte inapel·lable de les urnes”, va bramar un pletòric Fernández des de l’Hotel Grand Marina de Barcelona, on els populars van seguir la nit electoral. El líder popular va mirar cap al passat i cap al futur en la seva valoració. Primer va posar en relleu que la capacitat “d’autocrítica” que van tenir després del “desastre” del 2021, quan van caure fins als tres escons, els va permetre fer el salt endavant d’ahir. “Ho hem passat molt malament durant uns quants anys, i ens mereixíem una nit com aquesta. El PP ha tornat amb més força que mai”, va assegurar. I un missatge de futur, pensant en una hipotètica repetició electoral, en clau de Ciutadans, que ahir va quedar-se sense representació: Fernández va assegurar que el PP defensarà al Parlament els “principis i valors” de Ciutadans perquè són els mateixos que els dels populars i que el “projecte guanyador” del 2017 d’Inés Arrimadas avui el representen els populars.

L’alegria s’intuïa des de primera hora a la seu del PP. Pocs minuts després que sortissin els sondejos i ja apareguessin els primers resultats escrutats, la cúpula popular, amb focus especial per a Daniel Sirera, evidenciava sense embuts que seria una gran nit. Sabien que es consolidarien com a quarta força política a Catalunya i que superarien Vox, així que el missatge era clar: mirar cap a dalt i evitar el frec a frec amb la ultradreta. “Vox és conjuntural, acabarà desapareixent; els nostres rivals són el PSC i Junts”, asseguraven.

Un missatge que reforçava Dolors Montserrat, directora de campanya i candidata a les eleccions europees: “El PP creix en vots i escons, és el reflex d’una Catalunya farta del Procés”, va assegurar l’exministra catalana.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats