Eleccions al Parlament

Ponsatí recepta conflicte amb Espanya en la posada de llarg del seu nou partit

Alhora es presenta com a alternativa als “lideratges caducats” del 2017 i confia donar la sorpresa el 12-M

BarcelonaUn partit en contraposició als partits independentistes “pacificats i sotmesos a Espanya” que aposti pel "conflicte" i no pas pel diàleg amb l'Estat. La recepta porta el segell de l'eurodiputada i exconsellera Clara Ponsatí i el filòsof Jordi Graupera, que aquest dimarts, al centre d'una Barcelona plena de llibres i roses, han presentat el seu nou partit, Alhora, al teatre Borràs.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enmig de retrets, Ponsatí ha carregat contra els “lideratges caducats” de l’octubre del 2017 i contra el que anomena “política de rendició”, que exemplifica amb els indults i l’amnistia. Per això diu que presenta una proposta que planteja “endurir la base, en lloc d’ampliar-la”, i assegura que significarà “una revolta per fer la independència”.

Cargando
No hay anuncios

Un dels punts clau de la proposta del partit és la llengua. El partit va avançar la setmana passada a xarxes socials un pla de xoc amb la polèmica mesura d’establir una doble xarxa d’ensenyament, amb centres 100% en català i centres que combinin llengües. Justifiquen el canvi de model perquè consideren que la immersió “ja no hi és” i que l’escola “ja no fa catalans”.

Més enllà d’aquesta “revolució educativa”, han exposat la proposta d’endurir les condicions per acreditar el nivell C1 de català a l’educació i la sanitat, i han reivindicat polítiques ambientals i energètiques “deslligades d’Espanya”. Graupera ha volgut marcar distàncies amb Aliança Catalana: “No és cert que ens envaeixen els immigrants”, però ha alertat que la immigració “es pot sumar a l’esforç espanyolitzador” si no se l’integra. També s’ha pronunciat sobre el Hard Rock i els Jocs Olímpics d’Hivern, que ha qualificat de projectes corruptes, i ha demanat apujar les taxes turístiques.

Cargando
No hay anuncios

Un partit fruit del divorci amb Puigdemont

Ponsatí enceta aquest projecte més distanciada que mai de Junts, el partit que la va incorporar com a independent. Tot i les desavinences amb Carles Puigdemont per l’estratègia de l’independentisme es dona la paradoxa que és encara eurodiputada per a aquest partit. El jutge Pablo Llarena la va deixar en llibertat després del seu retorn a Catalunya –està acusada de desobediència–, però continua ocupant l’escó que li atorga immunitat fins a les europees del juny, a l’espera de l’amnistia.

Cargando
No hay anuncios

No és tampoc el primer cop que Graupera, que no s’ha cansat de demanar donacions per al partit, prova sort en política. Va intentar-ho a les eleccions municipals del 2019 a Barcelona, on es va presentar amb una candidatura beneïda inicialment per l’ANC que va obtenir menys del 4% dels vots i no va entrar al consistori. Ho ha recordat irònicament com “el moment en què va guanyar les eleccions a l’alcaldia”.

Les enquestes no els pronostiquen ara per ara bons auguris. L’única que els té en compte els situa per sota del 2% d’intenció de vot i sense possibilitats d’entrar al Parlament. Tanmateix, tenen confiança a donar la sorpresa el 12-M: “Hem omplert un teatre dos cops el dia de Sant Jordi, la gent respon el nostre nom a les enquestes… Alguna cosa està passant”, ha reflexionat Graupera.

Cargando
No hay anuncios

La candidatura incorpora personalitats culturals com els escriptors Anna Punsoda, Miquel de Palol i Carlota Gurt, els músics Roger Mas i Joan Magrané i l’actor Joel Joan, que ha clos –i donat color– a l’acte presentat per la periodista Flora Saura. Entre el públic, gent encara més convençuda que la de l’escenari: “Sense la independència, res de res”, ha etzibat un espontani a l’inici, després de l’explicació de l’economista Ada Ferrer sobre el model econòmic del partit. “La farem”, ha respost Saura. “Però no ho dieu!”, s’ha queixat l’home.