Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora

La formació independentista va aconseguir poc més de 13.000 vots

2 min
Graupera, al costat de Ponsatí, valorant els resultats del 12 M
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaEls resultats electorals també es cobren víctimes en els partits extraparlamentaris. La més significativa, la de Clara Ponsatí, que aquest dilluns ha anunciat que abandona la primera línia política després de l'estrepitós fracàs d'Alhora, que es va quedar fora del Parlament amb un irrisori 0,4% dels vots i poc més de 13.000 vots. L'exconsellera ha admès que no han sabut convèncer les bases independentistes que Alhora pot revertir la crisi que travessa el moviment independentista. "Amb aquests resultats, caldrà que replantegem el futur del projecte. I crec que el meu paper ja no ha de ser a la primera línia", ha escrit a X.

I és que el projecte polític encapçalat per Ponsatí no ha aconseguit seduir el votant independentista desencisat amb els grans partits, que majoritàriament s'ha quedat a casa o ha optat per donar suport a Junts o a la xenòfoba Aliança Catalana. L'anunci de Ponsatí arriba després que l'encara eurodiputada arribés a afirmar aquest diumenge que Alhora seria el partit que "remuntarà l'independentisme en el futur" i atribuint a la manca de temps, per l'avançament electoral, que el seu projecte quallés. La seva renúncia ara, però, deixa el projecte més que tocat.

Ponsatí: "Serà el partit que remuntarà l'independentisme en el futur"

El filòsof Jordi Graupera, que anava de número 2 de la llista, suma així un nou fracàs en la segona aventura electoral. Després de la patacada a les municipals del 2019 amb la candidatura Barcelona és Capital, vinculada a Primàries, ara tampoc ha aconseguit entrar al Parlament. Ni la carta de Ponsatí li ha servit per arribar al 3% de vots necessaris per obtenir representació. Tampoc la incorporació a les llistes de personalitats com Miquel de Palol, Roger Mas, Carlota Gurt, Narcís Comadira o Joel Joan.

"Alhora és un partit que ha vingut per quedar-se i ser un moviment a llarg termini que articuli l'independentisme del futur", deia Graupera aquest diumenge mentre anunciava que celebrararien un congrés constituent el 29 de juny per acabar d'engegar el projecte i "reiniciar l'independentisme". Ara caldrà veure si el projecte segueix endavant sense el concurs de Ponsatí, que ha agafat a contrapeu els seus simpatitzants.

El fet que les eleccions s'hagin convertit en un plebiscit sobre Carles Puigdemont, a qui Graupera va acusar de fer "xantatge" amb el seu retorn, ha jugat en contra de la que encara és la seva companya de files al Parlament Europeu. També la seva controvertida proposta per acabar amb la immersió lingüística podria haver passat factura a una formació que reivindicava reactivar el conflicte amb l'Estat amb una esmena clara a la via de la negociació. I al final qui ha acabat erigint-se en el quart espai independentista és l'extrema dreta d'Aliança Catalana.

Els resultats d'Alhora no poden ser més decebedors. Ha duplicat els resultats de fa tres anys de Primàries, que ha donat suport al partit de Ponsatí i molts dels seus regidors han anat a les seves llistes, però llavors no tenia cap nom de renom a la candidatura com ara. El 2021 Primàries va aconseguir 6.000 vots, amb un 0,21% del total. Graupera també es va quedar fora de l'Ajuntament de Barcelona el 2019, quan va arreplegar un 3,7% dels vots, lluny del 5% necessari entrar al consistori municipal. Però aleshores va aconseguir més del doble de vots (28.253 vots) dels que ha aconseguit ara presentant-se només a la capital catalana.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats