En directe
Eleccions al Parlament
26/06/2024

El Parlament dona el tret de sortida al compte enrere per investir nou president

Segueix en directe el ple del Parlament

26 Jun 2024

El Parlament posa en marxa el compte enrere per a una repetició electoral

Mireia Esteve

Salvador Illa: "O pacte progressista o repetició electoral. No hi ha més opcions"

"O pacte progressista o repetició electoral. No hi ha més opcions". Així de contundent ha estat el candidat del PSC, Salvador Illa, durant el ple d'aquest dimecres en què el president de la cambra, Josep Rull, ha comunicat als diputats que cap dels aspirants a presidir la Generalitat vol sotmetre's encara a la investidura.

Illa s'ha compromès a "treballar" durant els propers dos mesos per aconseguir un "pacte progressista sòlid" amb Esquerra i els comuns que li asseguri els seus vots per a ser investit. Aquest acord -ha afegit- buscarà garantir "polítiques públiques ambicioses", avançar "amb realisme i tanta determinació com calgui" en el finançament català i desplegar el "potencial" de la cultura catalana. "Dialogarem i parlarem. Ho farem i ho faré de bona fe i avantposant els interessos de Catalunya i el bé comú", ha assenyalat. Illa ha evitat respondre a les crítiques de Junts, que defensa que el seu candidat, Carles Puigdemont, també té possibilitat de ser investit. Això passaria per una abstenció dels socialistes, una opció a la qual fins ara el PSC ha tancat la porta.

Junts apel·la a l'acord de Brussel·les per convèncer al PSC de votar Puigdemont

El president del grup parlamentari de Junts al Parlament, Albert Batet, ha fet servir la seva intervenció per apel·lar a l'acord de Brussel·les segellat entre aquesta formació i el PSOE per a la investidura espanyola per intentar convèncer el PSC de votar Carles Puigdemont com a president. "El PSC hauria de sentir-s'hi còmode", ha afirmat, afegint que "evitar unes noves eleccions és una responsabilitat compartida". Així, ha assegurat que l'aritmètica parlamentària no impossibilita un acord independentista, la seva prioritat, a la qual pretén sumar l'abstenció socialista.

De nou, ha recordat que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el president espanyol, Pedro Sánchez, han estat investits malgrat perdre les eleccions. En tot cas, s'ha receptat "la millor actitud, generositat i amplada de mires" per teixir l'acord independentista amb ERC i la CUP, recordant el pacte de la mesa de la cambra i l'acord per fer president Pere Aragonès el 2021. En aquest sentit, ha reivindicat "un govern d'estricta obediència catalana" guiat per l'acord de Brussel·les i centrat a posar fi als "dèficits d'autogovern i a avançar en el reconeixement nacional de Catalunya".

Fernández (PP) critica "l'engany" del PSC i diu que només podria votar-lo si patís "una febre tropical"

El candidat del PP, Alejandro Fernández, ha criticat la utilitat del vot del PSC, un partit que ha reconegut que "només podria votar sota els efectes d'una virulenta febre tropical". "El PSC us ha tornat a enganyar", ha afegit, retraient que els independentistes no s'hagin convertit en "Bambi". "Ningú està en disposició de dir si hi haurà o no legislatura: es repeteixin o no les eleccions, farem el contrari que el PSC i no enganyarem ningú: enviant el separatisme a l'oposició aquí i Madrid", ha tornat a insistir el líder popular.

ERC diu que no acceptarà "pressions" i reitera les seves condicions: autodeterminació, sobirania fiscal, català i polítiques socials

El president del grup parlamentari d'Esquerra, Josep Maria Jové, ha avisat el PSC que no acceptarà "pressions" en la negociació de la investidura, ni amb els continguts ni amb el calendari per a la repetició electoral. En una intervenció des de la tribuna del Parlament, ha reiterat les condicions dels republicans per cedir els seus vots: avançar en la resolució del conflicte polític exercint l'autodeterminació, la sobirania fiscal i l'enfortiment del català i de les polítiques socials. També ha demanat a Junts que no "donin per fet" els seus vots perquè els dos siguin partits independentistes, com tampoc ho ha de fer el PSC -ha afegit- pel fet que ambdues formacions siguin progressistes. "Sempre hem assumit les responsabilitats, però avui la responsabilitat els toca assumir-la a vostès. Són vostès els que han de fer les propostes. Si volen convèncer militància d'ERC, ja saben les condicions", ha afirmat Jové, que també ha retret a Salvador Illa i Carles Puigdemont que avui no s'hagin sotmès al ple d'investidura.

Vox criminalitza la immigració i demana escollir entre "el delinqüent marroquí o un català"

El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha criminalitzat la immigració en un discurs centrat a posar falses dicotomies. Mentre ha criticat el "circ" de la cambra catalana i l'exhibició de víctimes del franquisme perquè són "cartells de fa 87 anys", ha recalcat que el partit d'extrema dreta ha prioritzat "els assassinats per un marroquí". Així, ha demanat "elegir entre el delinqüent marroquí o un català" o "entre el producte català o el regat amb aigües fecals del Marroc".

D'altra banda, ha criticat el PP per "donar més ales al pitjor president del govern de la nostra història" amb la renovació del Consell General del Poder Judicial amb el pacte entre socialistes i populars. També ha recriminat les aliances dels sobiranistes amb el PP i el PSOE al llarg de la història.

Albiach defensa un acord amb PSC i ERC però avisa a Illa que s'ha de moure: "És vostè qui vol ser president"

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, s'ha mostrat "optimista" sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el PSC i amb Esquerra per investir Salvador Illa i evitar una repetició electoral. Des de la tribuna del Parlament, ha instat els dos partits a posar-se d'acord perquè la política "és diàleg i negociació". Ara bé, també ha llançat un avís a navegants per als socialistes, a qui els ha instat a negociar amb "bona voluntat" i no amb imposicions. "Senyor Illa, és vostè qui aspira a ser president i té la màxima responsabilitat d'aplegar les majories suficients. Són vostès els que més s'han d'esforçar i moure i ser més proactius", ha reblat Albiach.

La CUP torna a tancar la porta a Junts i el PSC

La líder de la CUP al Parlament, Laia Estrada, ha fet un discurs contra l'onada del "feixisme", exhibint fotografies de les Roges del Molinar, la imatge que el president del Parlament balear va estripar. En el seu discurs ha insistit que no votaran en cap cas el candidat del PSC, Salvador Illa, ni tampoc el de Junts, Carles Puigdemont, perquè un govern juntaire dependria dels socialistes. Així, ha carregat contra el "programa antisocial de Junts" i el tarannà del PSC, que "no és d'esquerres".

Ara bé, ha retret que tant juntaires com socialistes representen "dues forces que comparteixen un mateix programa" dels macroprojectes i "homenatge a l'Ibex-35". Alhora, ha admès que el Procés i el 15-M van "malbaratar" les oportunitats de tombar el "règim del 78" i s'ha conjurat a reactivar "el moviment popular independentista ampli".

Primer toc d'atenció de Rull a Orriols pel seu discurs xenòfob

El president del Parlament, Josep Rull, ha fet un toc d'atenció a la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, per haver carregat contra la immigració i la religió musulmana en la seva primera intervenció davant de la cambra. Acabat el seu discurs, Rull li ha recordat la jurisprudència internacional sobre drets humans i li ha demanat que la respecti quan faci ús de la paraula des de la tribuna. Orriols ha vinculat immigració i inseguretat en la seva intervenció.

Sílvia Orriols intervé per primera vegada al Parlament: "Malgrat les sancions i els cordons sanitaris, ja som aquí"

La líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols, ha intervingut per primera vegada davant del ple del Parlament en el torn de paraula després que el president, Josep Rull, hagi comunicat a la cambra que no hi ha cap candidat a la investidura. "Malgrat les difamacions, sancions de 10.000 euros i els cordons sanitaris, ja som aquí", ha afirmat la també alcaldessa de Ripoll a l'inici del seu discurs. Orriols ha carregat contra la immigració i contra l'islam i ha avisat que "l'era de la correcció política i el pensament únic s'ha acabat". Sobre una possible investidura, ha dit que no donaran els seus vots ni a candidats espanyolistes ni "processistes": "El nostre modest suport té preu: la restitució de l’estat català i el control estricte de les seves fronteres".

Rull dona el tret de sortida al ple: "Comença el compte enrere"

El president del Parlament, Josep Rull, ha donat el tret de sortida al ple recalcant que cap dels grups parlamentaris ha plantejat un candidat per a la investidura perquè no tenen prou suports i que executarà un acte equivalent. "Comença aquest compte enrere", ha dit, just abans de llegir la resolució que engega el rellotge amb el termini establert de dos mesos per a la repetició electoral. Així, ha dit que "per bé que no hi ha obligació" de convocar el ple d'aquest dimecres, ha optat perquè tiri endavant "perquè els grups parlamentaris puguin expressar-se".

Prèviament, Rull ha expressat una condemna dels assassinats per violència masclista, que donarà lloc a un minut de silenci un cop aquest acabi.

26 Jun 2024

El PP tria la lletrada que es va oposar a tramitar l'amnistia: el qui és qui del nou Poder Judicial

Roger Palós

Rull crítica "el jou" de 10 dies per a la investidura, però veu un acord "possible"

Abans del ple que servirà perquè el president del Parlament, Josep Rull, signi l'acte equivalent per engegar el compte enrere de la repetició electoral, ha criticat en una entrevista a TV3 els 10 dies que fixa la llei per fer un ple d'investidura des que es constitueix la cambra. A parer seu, són "un jou" que no té el sentit que tenia el 2008. D'altra banda, s'ha mostrat optimista i ha dit que veu "possible" que es forgi un acord per elegir un nou president de la Generalitat.

El precedent

L'"acte equivalent" que es viurà avui al Parlament no és ni més ni menys que una investidura sense candidat. Aquesta serà molt més ràpida que les investidures a què estem acostumats i té un únic precedent: l'any 2020, just després que Quim Torra fos inhabilitat, cap grup va presentar candidat a la presidència. Això va fer que el qui era el president de la cambra, Roger Torrent, optés per aquest mecanisme per evitar el bloqueig institucional. Aquell cop l'"acte equivalent" va acabar amb la convocatòria electoral del 14 de febrer del 2021.

Comença el compte enrere

La resolució que Rull tirarà avui endavant al Parlament és un "acte equivalent" a una investidura fallida. Això vol dir que avui s'iniciarà el compte enrere de dos mesos que marca el reglament per trobar un nou president. Així doncs, per evitar una repetició electoral Catalunya haurà d'investir algun candidat abans del 26 d'agost. Si no és així hi hauria eleccions a mitjans d'octubre.

Bon dia!

Josep Rull oficialitzarà durant el dia d'avui una primera investidura "fallida". I no, no és que cap líder vagi a rebre el "no" del Parlament, sinó que cap s'hi ha presentat davant la impossibilitat d'obtenir els suports necessaris. Està previst que Rull comparegui a les 11 hores davant el ple per comunicar la manca de candidat viable. Posteriorment, el president del Parlament donarà la paraula als representants dels grups.