La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari

Gairebé tots veuen que cal millorar les condicions salarials i laborals, però el PP, Vox i Cs també creuen que cal eliminar el requisit del català

3 min
Imatge d'arxiu del servei d'urgències de l'hospital de Sant Pau
Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes Desplega
1
Pagesos: una revolta contra la competència deslleial que intenta implicar els polítics
2
Ampliar o no l'aeroport del Prat? La Ricarda i la promesa del 'hub' divideixen el debat
3
Limitar o no el preu del lloguer: l'habitatge entra en campanya
4
El padró, una obligació i un dret ple de traves
5
Prostitució, l'etern debat que ningú s'atreveix a resoldre
6
"Viuen per robar": com s'atura la multireincidència?
7
Catalunya, reina de l'autoconsum però a la cua en parcs eòlics i fotovoltaics
8
La jubilació de metges i l'envelliment amenacen amb el "col·lapse" del sistema sanitari
9
Catalunya hauria de recaptar tots els seus impostos? Què en diuen els partits?
10
Deures, sí o no?: "N'hi ha d'haver, però pocs i senzills"
11
Sobra aigua a l'Ebre per transvasar a Barcelona?
12
Què volen fer els partits amb l'impost de Successions?
13
La immersió lingüística: un model esgotat?
14
A favor o en contra dels macrofestivals?

BarcelonaA Catalunya falten metges. El sector fa anys que ho reivindica, tot i que la ràtio de facultatius per habitant a l'Estat (4,5 per cada 1.000 habitants) està per sobre de la mitjana europea (4 per cada 1.000 habitants). Si s'analitza en detall, però, hi ha especialitats mèdiques que tenen un dèficit important de graduats i altres que tenen un gran nombre de mans disponibles. L'horitzó de jubilacions de la generació del baby boom, a més, agreuja la situació d'un sistema sanitari que haurà d'atendre una població cada cop més envellida i amb més patologies cròniques. Cal, per tant, un canvi de model assistencial que garanteixi la sostenibilitat del sistema, l'assistència de la ciutadania i unes bones condicions dels treballadors, castigats ara per torns extenuants i falta de descans. "Si no canviem de model sanitari anirem al col·lapse i a la pèrdua de qualitat assistencial", adverteix el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), Jaume Padrós. Demana un gran acord polític entre les diferents forces per garantir que aquests canvis es facin amb independència del Govern resultant de les eleccions del 12-M.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, reclama una modernització del sistema, desburocratitzar la feina dels metges i, sobretot, transformar l'atenció primària. Per al president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), Antoni Sisó, l'especialitat més deficitària pel que fa a la xifra de professionals és la de medicina familiar i comunitària. En canvi, considera que n'hi ha d'altres amb un excés de professionals. "Tindrem dificultats per col·locar-los a tots. La sensació és que el model sanitari actual no acaba de donar resposta a les necessitats que hi ha", lamenta. Creu que l'Estat i les comunitats autònomes han de fer una feina de diagnòstic per identificar quines places d'especialitats obre per als estudiants que es graduen en medicina. També posa en dubte si obrir noves facultats (la Universitat Politècnica de Catalunya en crearà una que es posarà en marxa el curs 2026-2027) servirà per solucionar els problemes actuals del sistema si no s'incorpora una visió generalista, que reivindiqui l'atenció primària com la pedra angular del sistema sanitari.

Padrós també coincideix que cal incorporar una mirada comunitària en l'àmbit assistencial si no es vol perdre la qualitat del sistema sanitari i deixar de ser referència al món. A més, remarca que en l'última dècada Catalunya ha guanyat un milió d'habitants i les necessitats de la ciutadania s'han redimensionat. Exigeix que s'utilitzin eines com l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas) per prendre les decisions que han de marcar el futur del sistema i que es faci a partir de dades objectives i resultats, lluny de debats ideològics. "En els últims deu anys hem tingut 12 ministres i 5 consellers. Si no es posen d'acord amb les grans línies d'actuació, tenim un problema", alerta.

Treballadors estrangers

Padrós assegura que fa anys que el col·lectiu de facultatius més freqüent que s'incorpora al sistema sanitari és el de treballadors estrangers formats a països extracomunitaris. Són professionals que no han tingut el mateix procés de formació, per la qual cosa necessiten una homologació del seu títol d'especialista. Sisó també creu que cal que aquests treballadors puguin cursar un sistema de residència com una "garantia de qualitat i seguretat clínica". Més enllà de l'arribada de metges d'altres països, el president de la Camfic preveu altres canvis que ajudin els metges catalans a atendre els pacients, com la incorporació progressiva de la intel·ligència artificial a les consultes per alliberar els professionals de tasques administratives.

Què es pot fer perquè els metges no marxin a treballar a l'estranger o a altres comunitats?

La postura dels partits
  • PSC

    El PSC proposa millorar les seves condicions, augmentar la formació continuada i facilitar-los accedir a la recerca. També creuen que cal incrementar el nombre de places de graduats a les universitats.

  • ERC

    Proposen garantir unes bones condicions laborals, i defensen la seva política a la conselleria i els increments del darrer any i mig. També puntualitzen que només un 0,65% dels metges va marxar el 2022.

  • Junts+

    Junts aposta per millorar les condicionals laborals i retributives del personal del sector i augmentar el nombre de professionals. Més enllà de retenir el talent, també creuen que l’objectiu ha de ser captar-lo.

  • Vox

    El remei als problemes que té la sanitat passa, segons Vox, per fer que el requisit del nivell C1 de català no sigui necessari per treballar. Diuen que aquest és el motiu que els metges “fugin” de Catalunya.

  • CUP

    La recepta de la CUP passa per millorar el sou dels treballadors de la sanitat, rebaixar la càrrega de treball dels metges i apostar per la formació continuada dels professionals.

  • Comuns Sumar

    Els comuns proposen, bàsicament, pagar millor als professionals sanitaris perquè no marxin fora de Catalunya, així com avançar cap a l’eliminació de la doble xarxa pública i privada a la sanitat catalana.

  • Cs

    Com Vox, Ciutadans veu que la falta de professionals a Catalunya passa per eliminar el requisit del català a l'accés i “acabar amb el Procés”. A més, diuen que cal millorar les seves condicions laborals.

  • PP

    Els populars creuen que cal eliminar el requisit del català per atraure professionals sanitaris i que no marxin de Catalunya, i avalen la proposta d’incentivar econòmicament els metges rurals.


Dossier Què en pensen els partits que es presenten a les eleccions? Comparem els programes
Vés a l’ÍNDEX
stats