Laia Estrada o Laure Vega: la CUP no aconsegueix consensuar la seva candidata al Parlament
Entre avui i demà, la militància ha d'escollir una de les dues diputades com a cap de llista
BarcelonaLa CUP segueix sent, amb el PP, un dels dos partits amb representació que encara no té cap de llista a les eleccions al Parlament. S'havia de decidir aquest dissabte, però les divergències entre els membres de l'organització per la llista de Barcelona ha fet inviable que s'acordi una candidatura de consens, segons ha pogut saber l'ARA. Després d'una reunió maratoniana de la comissió de llistes, que va començar al migdia i va acabar al vespre, es va pactar presentar dues llistes i que sigui la militància qui en triï una en una votació que s'ha engegat aquest diumenge a les dotze del migdia i es clourà demà dilluns a la mateixa hora i que s'haurà de ratificar dues hores més tard.
El debat ara mateix és si la candidata, com va avançar aquest diari, ha de ser la diputada i exregidora de Tarragona Laia Estrada, o Laure Vega, la també diputada que va substituir Dolors Sabater a principis d'any després que l'exalcaldessa de Badalona optés pel càrrec de regidora de la seva ciutat i per no seguir a la cambra catalana. La primera proposta de llista l'encapçala Estrada, seguida de Vega, l'exregidora de Ripollet i exdiputada Pilar Castillejo i el diputat Xavier Pellicer, mentre que la segona la lidera Vega, acompanyada de Pellicer, Castillejo i l'exportaveu d'Arran Mar Ampurdanès. En aquesta segona, doncs, Estrada ja no hi figura, a diferència de Vega, que és a les dues.
Els que s'inclinen per Vega, que ja va anar de número 2 a les eleccions espanyoles per darrere d'Albert Botran, consideren que aportaria aire fresc a la candidatura, i no amaguen els seus recels que Estrada lideri la llista de Barcelona sent de Tarragona. Els que aposten per Estrada subratllen que ha estat ella qui ha liderat la lluita contra el Hard Rock, que ha estat el motiu que ha portat el president Aragonès a convocar eleccions pel rebuig dels comuns a validar els pressupostos si es tirava endavant amb aquest projecte. Si Estrada no acaba sent la candidata per Barcelona, no repetiria per Tarragona, com va fer a les darreres eleccions.
La configuració de la candidatura de Barcelona també ha tornat a posar de manifest el xoc entre Endavant i Poble Lliure, les dues grans organitzacions de la formació. Poble Lliure no veia amb bons ulls que Estrada i Vega, totes dues militants d'Endavant, i Pellicer, que també és vist com una persona propera a les tesis d'aquesta organització, copessin els tres primers llocs de la llista de Barcelona i ha presentat batalla perquè volia una candidatura més plural. Al final ha aconseguit incloure Castillejo com a número 3 a les dues llistes.
A la resta de demarcacions, la proposta de candidats s'ha quedat com estava. A Girona, Dani Cornellà, repetint tàndem amb Montserrat Vinyets, tornarà a encapçalar la llista. La feina en defensa del territori i la projecció que ha tingut recentment amb la revolta de la pagesia han fet que la militància aposti per l'exalcalde de Celrà. A Lleida, l'exsecretari de la mesa del Parlament Pau Juvillà cedeix el primer lloc al regidor de la Seu d'Urgell Bernat Lavaquiol, també d'Endavant i conegut per la seva implicació en la plataforma Stop Jocs Olímpics.