L'extrema dreta (independentista o no) equival a bloqueig
BarcelonaL’enquesta de l’ARA, elaborada per YouGov, projecta un escenari difícil per configurar majories. Ni el bloc independentista ni el bloc unionista sumen de manera suficient sense les seves respectives formacions d'extrema dreta i, per ara, els partits no s'han mostrat disposats a comptar ni amb Vox ni amb Aliança Catalana per formar una majoria d’investidura. Per tant, si diuen la veritat, la situació s'encamina al bloqueig.
ERC i la CUP es neguen a participar en cap operació on hi hagi el partit de Sílvia Orriols, mentre que Carles Puigdemont, líder de Junts i que tindria opcions de ser investit amb una majoria independentista segons el sondeig fet per YouGov, ha assegurat que no preveu “negociar” amb l’extrema dreta. Per tant, no hi hauria la possibilitat d'articular una majoria absoluta independentista, encara que els votants d’Aliança Catalana manifestin en un 46,5% que els agradaria donar suport a la investidura de Puigdemont.
El bloc unionista tampoc tindria opcions d’obtenir la presidència en aquest escenari, ja que Salvador Illa, que d’acord amb les dades recollides guanyaria les eleccions, ha exclòs de l’equació qualsevol pacte amb Vox. I sense l’extrema dreta tampoc suma prou escons amb els comuns i amb el PP. De fet, Illa també ha exclòs la possibilitat d'aliar-se amb els populars com va fer Jaume Collboni a Barcelona.
Així doncs, l’única opció operativa seria la de trencar blocs, amb un pacte entre el PSC i Junts o entre el PSC, ERC i els comuns per fer president Salvador Illa. Ara bé, això seria una fórmula que aniria en contra de la primera preferència de la majoria dels votants dels partits independentistes. Malgrat la rivalitat i fins i tot amb la mala relació personal del líder de Junts amb la cúpula d'Esquerra, els votants juntaires opten per un executiu sobiranista, mentre que els d’ERC, tot i l'estratègia d'Aragonès d'atacar Puigdemont, majoritàriament també. Per això no es pot descartar, en cap cas, una repetició electoral.