Eleccions al Parlament

L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols

Aliança Catalana obté representació a la cambra amb 2 escons

RipollPer primera vegada a la història, l’extrema dreta independentista tindrà representació al Parlament de Catalunya. Aliança Catalana serà la gran novetat de la pròxima legislatura, amb l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, com a principal cara visible del partit. La formació ultradretana ha aconseguit dos escons —1 a Girona i 1 a Lleida— i, en total, suma més de 118.000 vots.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La irrupció al Parlament no ha agafat per sorpresa els membres d'Aliança Catalana, que, encoratjats pels pronòstics de la majoria d’enquestes i els milers d'interaccions a les xarxes, es mostraven convençuts d'entrar a la cambra, si bé també esperaven fer-ho amb més força, ja que les projeccions més optimistes els prometien millors resultats. Aliança ha seguit la nit electoral en petit comitè des de la seu de la capital ripollesa, vetant l'entrada a la desena dels mitjans de comunicació acreditats. Només han pogut entrar a la sala dos digitals afins al partit i, des de fora, darrere les cortines, s'han sentit aplaudiments durant l'escrutini i crits de "Sílvia al Parlament" al final de la nit. Fora de la seu, davant de la munió de periodistes que han fet guàrdia, Sílvia Orriols ha volgut agrair el suport als votants i ha assegurat que farà compatible el càrrec d’alcaldessa de Ripoll amb el de diputada: “Lluitarem per aconseguir un estat català, segur i occidental, l’objectiu era entrar al Parlament i per un poc percentatge no hem fet una irrupció amb més força, tindrem un gran altaveu per continuar creixent”, ha dit la cap de llista. 

Cargando
No hay anuncios
Orriols: “A la curta o a la llarga serem capaços d’encisar la resta de Catalunya”
Cargando
No hay anuncios

Des que Sílvia Orriols va aparèixer a l'escenari polític com a regidora a l'oposició de Ripoll el 2019, Aliança Catalana ha compaginat un discurs radicalment independentista, favorable a la via unilateral i la confrontació, amb un programa islamofòbic que vincula sense embuts delinqüència i immigració. Dos fronts ideològics molt marcats amb els quals pretenia fer forat en la part de l'independentisme crítica amb les solucions dels partits que han liderat el Procés fins ara. Les enquestes ja apuntaven que Aliança podria captar un vot de càstig d’antics simpatitzants d’Esquerra, de Junts i de la CUP, desencisats amb l’aplicació dels resultats de l’1-O i els pactes amb l’Estat, i, a la vegada, seduir fins i tot votants de la dreta espanyolista del PP, Ciutadans o Vox, amb la promesa de mà dura contra els estrangers.

Ara caldrà veure quina és la incidència dels seus escons en l'aritmètica parlamentària, ja que Aliança entrarà en un Parlament que, des de l'inici, li aplicarà un cordó sanitari com el que també ha aplicat a Vox, l'altra força d'extrema dreta de l'hemicicle.