En marxa el cordó sanitari contra Aliança Catalana

ERC, PSC, Junts, CUP i comuns es comprometen a no pactar-hi ni a acceptar els seus vots per a la investidura

Les formacions que han subscrit el pacte contra l'extrema dreta
08/05/2024
3 min

BarcelonaERC, PSC, Junts, CUP i comuns han signat aquest dimecres un document en què es comprometen a no pactar amb l'extrema dreta, en referència a Vox, però també a Aliança Catalana (AC), i a no acceptar “ni per acció ni per omissió” els seus vots per formar una majoria d’investidura o de govern. El text, elaborat per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), l’han rubricat Alícia Romero, en nom del PSC; Najat Driouech, d’ERC; Glòria Freixa, de Junts; David Caño, de la CUP, i Lluís Mijoler, de Comuns Sumar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les formacions que l'han secundat també es comprometen a impedir-ne la presència a la mesa del Parlament i a les comissions, com també als nomenaments que fan les institucions. “No subscriurem cap iniciativa parlamentària conjunta amb aquestes formacions i evitarem que prosperin les seves iniciatives”, afegeix el document. A més, es crearà una comissió de seguiment que es reunirà regularment per assegurar l’aplicació de l’acord i “resoldre malentesos” entre els partits. A efectes pràctics, significa ampliar a AC el cordó que ja funcionava contra Vox i que va excloure l'extrema dreta de la mesa de la cambra i també de l'accés a un senador autonòmic, tot i ser la quarta força del Parlament durant la legislatura passada.

El cordó sanitari que es vol implementar ara al Parlament no ha evitat, a escala municipal, que Aliança assolís l'alcaldia de Ripoll, pels desacords de les forces d'esquerra amb Junts que van facilitar la investidura de Sílvia Orriols. Un any després dels comicis, aquests mateixos partits tampoc han aconseguit posar-se d'acord per desbancar l'alcaldessa islamòfoba amb una moció de censura, tot i que hi ha hagut converses per explorar aquesta opció.

Fermesa en campanya

De fet, l'acord arriba després que PSC, ERC, CUP i comuns hagin exigit fermesa a Junts a l'hora de desmarcar-se d'Aliança Catalana: fins aquest dimarts, el partit de Carles Puigdemont no havia tancat del tot la porta a una entesa amb aquest partit. “No pactarem amb Aliança Catalana, ni per activa ni per passiva. Els drets humans són fonamentals”, va deixar clar Rull durant el debat de TV3 per mirar d'esvair els dubtes sobre si acceptarien els seus vots en una hipotètica investidura, cosa que Orriols ha deixat entreveure si Junts aixeca la DUI i imposa un control de la immigració.

Carles Puigdemont es va expressar també ahir en la mateixa línia que el seu número 3. I aquest dimecres, des d’Argelers, el candidat de Junts ha reiterat que JxCat no pactarà "ni per activa ni per passiva" amb els ultres, però ha acusat als altres partits de fer "electoralisme" contra el seu partit en aquesta qüestió. Així, s’ha queixat que les altres formacions van "excloure" Junts de la "gènesi" del document per posar en dubte "durant uns dies el compromís de Junts". "Això no és un joc, és molt seriós, la lluita contra l’amenaça feixista l’hem de fer entre tots", ha sentenciat.

Puigdemont també ha carregat explícitament contra el líder del PSC, Salvador Illa, posant en dubte la seva voluntat real de lluitar contra l'extrema dreta. Ha assegurat que ha "donat altaveu a una força a qui se li ha d'aplicar l'exclusió", demanant a Junts que es comprometi a no pactar-hi, i ha afegit: "Em fa sospitar de la seva intenció real i del seu compromís contra el feixisme. Si vols que el fenomen no creixi, en parles menys". Orriols ja ha reaccionat a les xarxes a l'acord carregant contra Junts i Puigdemont. "Junts pacta amb el PSOE del 155 i de la calç viva un cordó sanitari contra Aliança Catalana. Quina vergonya Puigdemont!", ha escrit a X.

A l'inici de la campanya electoral, ERC, la CUP i Comuns Sumar ja van signar una declaració contra l'extrema dreta, però el pacte d'aquest dimecres, ha dit el portaveu d'UCFR, David Karvala, és un acord més concret “amb l’objectiu de barrar-li el pas a les institucions del Parlament per impedir que facin servir els espais democràtics per atacar els drets”.

I és que, segons apunten algunes enquestes, com la que va publicar el cap de setmana l'ARA, el partit de Sílvia Orriols pot aconseguir representació al Parlament. Un partit que, segons ha avançat El Crític, impedeix als seus estatuts la duplicitat de càrrecs, cosa que entra en contradicció amb el fet que Orriols continuï com a alcaldessa de Ripoll i sigui alhora diputada. La formació d'extrema dreta ha informat a aquest mateix mitjà que la líder de la formació ocuparà els dos càrrecs si surt elegida.

stats