L'empresària Anna Navarro, número dos de Puigdemont a les eleccions del 12-M

Referent del sector de les noves tecnologies, Junts busca reforçar amb ella el perfil econòmic de la candidatura

L'olotina Anna Navarro Schlegel és vicepresidenta de Procore i una de les directives més influents del món tecnològic.
3 min

BarcelonaCarles Puigdemont ja té número dos per a les eleccions del 12-M. L'expresident ha fitxat l'empresària Anna Navarro (Olot, 1968), referent en el sector de les noves tecnologies, per fer tàndem de cara als comicis catalans. La incorporació ha estat confirmada per Junts aquest dimarts al matí i busca reforçar el perfil econòmic de la candidatura amb què el partit es presentarà a les urnes i "visualitzar el compromís amb la bona gestió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb una destacada trajectòria a Silicon Valley, Navarro és considerada una de les empresàries més influents del sector tecnològic mundial. Coneguda professionalment com a Anna Navarro Schlegel (Navarro Descals, abans d’adoptar el cognom del seu marit per endinsar-se en la cultura dels Estats Units), el desembre del 2021 va rebre la Creu de Sant Jordi per "la seva acció innovadora en estratègies de globalització per a empreses tecnològiques, partint de la filologia i la perspectiva de gènere". A més, un any abans va ser nomenada la dona més influent en el món de la tecnologia per la revista Analytics Insight i el 2022 l'exconseller Jaume Giró la va nomenar membre del Consell Assessor en Política Econòmica i Hisenda Pública.

Després de passar cinc vegades per la universitat, on es va graduar en filologia anglo-germànica primer i en telecomunicacions a continuació –i especialitzacions diverses–, va formar la seva empresa a San Francisco el 1992 i ha desenvolupat desenes de patents tecnològiques. Al llarg de la seva carrera professional, Navarro ha portat equips tècnics de grans corporacions americanes com Cisco Systems, Xerox o Procore Technologies. Mentrestant, ha defensat la independència de Catalunya i la llengua catalana en la seva activitat, fent recurrents les seves publicacions a les xarxes amb una estelada. Fins i tot va dir en una entrevista a l'ARA el 2021 que li és "igual" el "cost empresarial" que pogués tenir el seu pronunciament polític: "Tinc 53 anys, si no puc dir el que penso... [...] No m’agraden els països que volen colonitzar-ne d’altres, no m’agraden les polítiques que volen reduir idiomes", va assegurar. Tot i això, va admetre el risc de boicot, si bé s'hi va rebel·lar: "Però ¿com vols viure la teva vida si no pots explicar-te?", va dir.

En declaracions difoses per Junts, Puigdemont explica que ha demanat a Navarro que l'acompanyi a la llista perquè "ajudi en aquesta nova etapa del país i posi la seva excepcional trajectòria al servei de Catalunya". "Si volem crear les condicions perquè no marxi talent o perquè retorni el que ja ha marxat, s’han de fomentar les oportunitats adequades", afegeix l'expresident, convençut que això passa perquè el Govern "sigui ambiciós, competent i tingui capacitat de relacionar-se directament amb el món". I és que la candidatura de Puigdemont té entre cella i cella la reactivació econòmica del país i el retorn de les empreses que van treure les seus del Principat el 2017, alhora que pretén "fomentar" aquesta "atracció de talent" nou de tot el món.

Navarro, per la seva banda, ha acceptat la proposta per posar la seva "al servei de Catalunya, que pot ser molt més atractiva, en veu pròpia i sense cap complex". "Vinc a treballar pel que ens mereixem els catalans i, per això, he decidit sumar-me a la candidatura del president Carles Puigdemont per la nostra prosperitat i llibertat com a nació", ha declarat.

Estratègia econòmica de Junts

Aquest és un moviment important per a l'estratègia econòmica que dibuixa la candidatura de Junts+Puigdemont per Catalunya. L'expresident assegura que es marca com a objectiu "aixecar el país i tornar-lo a l'avantguarda que ens han fet perdre tots aquests anys de repressió i resignació". De fet, insisteix en aquests dos conceptes per posar l'accent en les conseqüències negatives de la persecució del Procés i les reivindicacions endèmiques del catalanisme, però també en l'actitud que els juntaires han atribuït al Govern monocolor d'ERC presidit per Pere Aragonès. D'aquí ve la voluntat de passar "de la resignació a l'ambició" en aquesta nova fase que ha de permetre encaminar el país cap a la "llibertat definitiva".

En aquest sentit, l'expresident a l'exili ha argumentat que vol deixar enrere els efectes de l'actuació de les institucions espanyoles arran del referèndum de l'1-O, però també "l'hostilitat de l'Estat a través d'una dura repressió econòmica" i els "excedents d'inversió a Madrid que fan vergonya", que han posat "en risc el dinamisme econòmic de Catalunya". Posar fi al dèficit fiscal i a la manca d'execució pressupostària, així com el retorn i captació de talent i inversions, és fonamental per a Junts i Navarro en serà una peça clau.

Precisament, Junts va pactar amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez la confecció d'un pla de retorn de les empreses que van retirar la seu de Catalunya el 2017. Per fer-ho, els juntaires han defensat el reforç de la llei de societats de capital per incentivar la tornada i sancionar els que incompleixin la legislació que detalla que ha d'establir-se la seu on hi ha el seu "principal establiment".

stats