Eleccions al Parlament

Junts resisteix a Lleida, però ERC i la CUP s’enfonsen

El PSC obté el millor resultat des del 2003 i Aliança Catalana esgarrapa un diputat

LleidaJunts ha aconseguit mantenir en aquestes eleccions el lideratge a la demarcació de Ponent. Tot i que durant els darrers minuts de recompte se li assignaven sis diputats, finalment es va quedar amb els cinc representants que ja tenia abans de les eleccions autonòmiques, superant un global de 50.000 vots en tota la demarcació, cinc mil més que a la convocatòria del 2021. Municipis on fa tres anys havia guanyat la candidatura republicana han tornat en aquesta nova legislatura a mans de Junts, com Alcarràs, Artesa de Segre, Almenar i Juneda. A Lleida capital, a més, la generalitzada desfeta d’ERC també ha permès al PSC recuperar una victòria que no obtenia des de feia vint-i-cinc anys. Per la seva banda, la CUP perd el seu únic representant que tenia a Ponent.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes han aconseguit convertir-se en la segona força política a la demarcació, on han acabat obtenint quatre representants. El seu cap de llista, amb el millor resultat des del 2003, va recordar ahir a la nit que havien assolit “el màxim increment en percentatge de vots de tot Catalunya”. El PSC ha estat el partit més votat tant a la Vall d’Aran com en altres feus històrics del Pirineu, com la Seu d’Urgell i el Pont de Suert. Per la seva banda, el PP ha estat segona força en la majoria de municipis aranesos.

Cargando
No hay anuncios

Però la gran novetat electoral ha estat la irrupció d’Aliança Catalana, que assoleix també un diputat per primer cop. El partit de Sílvia Orriols ha aconseguit ser segona i tercera força en diversos pobles de la demarcació, i en un d’aquests municipis gairebé aconsegueix la primera posició. És el cas de Bellvís, on Aliança Catalana s’ha quedat a poc més de cinquanta vots de superar Junts. Ha quedat també segona força en molts altres municipis com la Baronia de Rialb, Cabanabona, Lladurs, Nalec, Navès, Odèn, els Omells de na Gaia, Ribera d’Ondara i Tiurana.

Per la seva banda, Vox va mantenir l’escó de fa tres anys, tot i que ha augmentat en uns dos mil vots més arreu de la província.

La gran pujada l’ha protagonitzada el Partit Popular, que gairebé triplica els resultats de fa tres anys i aconsegueix un diputat que no havia tingut des de l’any 2015.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, cal recordar que a la província de Lleida, on els partits es jugaven el repartiment de 15 dels 135 diputats que formen la cambra, el bloc independentista (Junts i ERC) s’ha imposat amb vuit diputats (als quals s’hauria d’afegir el d’Aliança Catalana) i s’ha endut més de la meitat dels vots que les formacions contràries a la independència de Catalunya.

En tota la província de Lleida han acudit a les urnes un total de 168.512 ciutadans, que formen el 56,42% del cens electoral. Aquest índex implica un augment de la participació del 4,5% respecte a la convocatòria del 2021.

Detingut per destrossar una urna

La jornada electoral va discórrer amb certa normalitat a totes les meses electorals excepte un incident a Lleida ciutat. Cal recordar que allí s’ha celebrat la Festa Major durant el darrer cap de setmana.

Cargando
No hay anuncios

La Guàrdia Urbana va detenir ahir a primera hora de la tarda per un delicte de desordre públic un home que va causar desperfectes donant un cop a una urna al col·legi electoral situat a l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida. La policia va rebre l’avís i, poc després, va detenir una persona als voltants del col·legi.

Resultats de la demarcació de Lleida

Cargando
No hay anuncios

Resultats dels principals municipis

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios