Junts manté la Catalunya Central i ERC es desploma

Aliança Catalana irromp amb força i queda en quart lloc, per sobre de la CUP, a totes les comarques excepte a l’Anoia

2 min
Col·legi electoral a Prats de Rei, a l'alta Anoia, aquest diumenge.
Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori Desplega
Barcelona capital
El PSC es dispara a Barcelona mentre ERC s’enfonsa i Cs desapareix
Catalunya Central
Junts manté la Catalunya Central i ERC es desploma
Lleida
Junts resisteix a Lleida, però ERC i la CUP s’enfonsen
Girona
Junts manté el bastió independentista de Girona però el PSC desbanca ERC
Tarragona
Els socialistes guanyen per primer cop a Tarragona
Àrea Metropolitana de Barcelona
Els socialistes reforcen el seu poder metropolità

BarcelonaJunts ha refermat el seu lideratge a la Catalunya Central, on ha mantingut un suport similar al de les eleccions catalanes del 2021, amb un 36,2% (un punt percentual més). En canvi, ERC s’ha desplomat i ha perdut deu punts percentuals de suport respecte a la cita de fa tres anys i ha reculat a la tercera posició, amb un 14,5% dels suports, superada pels socialistes (18%). Aliança Catalana ha irromput amb força en aquesta zona, amb un 9% dels suports, i ha quedat en quart lloc, per sobre de la CUP, a totes les comarques excepte a l’Anoia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els de Carles Puigdemont han quedat primers al Berguedà, el Solsonès, el Bages, Osona i el Moianès. Només a l’Anoia han quedat en segona posició, per darrere del PSC, que ha passat de tercera a primera força, amb un 26%. A la capital de la comarca, Igualada, Junts sí que s’ha situat en primer lloc, amb un 30,9%, mentre que el PSC –el partit que ha millorat més respecte a fa tres anys– ha quedat segon amb un 22,4%; ERC ha estat tercera, amb un 14,8%.

De fet, els juntaires han guanyat en totes les capitals de comarca de la Catalunya Central, fins i tot a Moià, un dels feus dels republicans, on el partit de Pere Aragonès ha perdut deu punts. A Berga, on governa un alcalde cupaire, la formació assembleària ha quedat en cinquè lloc, amb un 7,9% (4,3 punts menys que el 2021), superada per Aliança Catalana, que s’ha estrenat amb un 10,6% dels vots. A Manresa, on el govern municipal està liderat per ERC, és on aquest partit ha perdut més suport, gairebé onze punts en comparació amb el 2021. A la capital del Bages, a Vic i a Solsona es repeteix la mateixa imatge: Junts guanya, seguit del PSC, ERC i Aliança.

Els pobles més petits

Com a anècdota, al poble més petit de Catalunya, Gisclareny (Berguedà), també ha guanyat la formació de Puigdemont: l’han votat 12 dels 28 electors. Al segon poble més petit, Sant Jaume de Frontanyà (a la mateixa comarca), s’ha imposat el PSC, amb sis dels 16 vots, i Vox s’ha situat com a segona força amb cinc, seguit de Junts, amb dos.

Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori
Vés a l’ÍNDEX
stats