La crisi d'ERC

Junqueras buscarà l'aval de la militància per seguir al capdavant d'ERC

El president de la formació assegura que no s'ha sentit "pressionat" per presentar la dimissió després de les europees

BarcelonaOriol Junqueras anunciava per carta dimarts que volia continuar liderant el partit després de la patacada del 12-M. Ho feia després del pas enrere de Pere Aragonès i que Marta Rovira verbalitzés en l'executiva de dilluns que creia que calia un canvi de lideratges a Esquerra. El líder del partit, però, assegura que ell es veu "capaç" de continuar dirigint-lo i aquest dijous ha confirmat la seva intenció de buscar l'aval de la militància per fer-ho. "Em vull sotmetre a l'aval de la militància", ha afirmat en una roda de premsa des de la seu del partit. Junqueras, de fet, ha assegurat que la dimissió després de les eleccions europees del 9 de juny que va anunciar dimecres després d'una executiva del partit forma part de la mateixa estratègia de centrar-se a buscar el suport de la militància de cara a la seva candidatura al congrés del 30 de novembre. Ara bé, el cert és que el moviment de Junqueras respon a una executiva convulsa en què el president del partit no va trobar els suports que buscava.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ahir presentant la meva dimissió feia realitat el que expressava dimarts per carta", ha justificat Junqueras. Precisament, l'escrit que va fer públic va generar malestar en alguns quadres del partit, pel contingut i també per les formes, especialment de l'entorn de Rovira i també de Pere Aragonès. La prova va ser que la secretària general del partit va anunciar en la reunió de dimecres que no seguiria el camí de Junqueras i, com Pere Aragonès, també faria un pas al costat i no optaria a la reelecció del seu càrrec. Una decisió que ja feia temps que meditava. La dirigent republicana va fer pública la seva posició en una carta en què demanava no "reproduir lideratges messiànics". El text el va escriure ella personalment i no va ser fins dimecres que el va exposar davant de l'executiva. La posició de Rovira ha rebut mostres de suport de diversos membres de la formació a les xarxes, com el mateix Aragonès o el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové.

Cargando
No hay anuncios

Executiva llarga i tensa

L'executiva de dimecres va ser llarga –va durar més de quatre hores–, amb molts torns de paraules, i també tensa. En les últimes hores havien anat creixent les veus que defensaven que el líder de la formació també fes un pas enrere per obrir un procés de transició per fer foc nou i trobar nous lideratges. Junqueras, però, ha assegurat aquest dijous que no s'havia sentit pressionat: "No, en cap moment. M'he sentit sempre acompanyat. Aquests dies també". "No vull renunciar a res a l'hora d'ajudar el meu partit [...]. Dimarts deia que em vull sotmetre a l'aval de la militància, per si n'esperen alguna cosa. Potser no n'esperen res", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

El president d'Esquerra va arribar a l'executiva de dimecres amb la idea de dimitir per portar el partit a un congrés, una posició que compartien la majoria de quadres, tot i que diferien en la data. Oriol Junqueras tenia la idea inicial de celebrar-lo ja aquest mes de juliol, fins i tot va plantejar fer-lo al mes de setembre, però finalment es van imposar les tesis d'altres membres de l'executiva com Marta Rovira de fixar-lo per a finals d'any –serà el 30 de novembre–. A banda de la bifurcació de camins entre Junqueras i Rovira, en els últims mesos la tensió també havia crescut entre el president del partit i l'equip de Pere Aragonès al Palau de la Generalitat. Junqueras percebia que el Govern no li comunicava les decisions importants, mentre que a Palau han vist els últims moviments de Junqueras com un contrapoder a Aragonès.

Sigui com sigui, el que pretén fer ara Junqueras és continuar el que ha estat fent en els últims mesos, però sense ser president. El líder del partit ha estat recorrent el país per reunir-se amb entitats i sindicats i parlar amb ciutadans anònims amb l'objectiu d'acostar ERC a la societat. "Cal un procés d'escolta, de reconnexió, de reconstrucció del relat, d'allò que la societat espera de nosaltres", ha defensat Junqueras. A partir d'ara ho continuarà fent per buscar l'aval de la militància al seu lideratge, però també per intentar, ha dit, que la ciutadania "valori" el que ha fet el Govern de Pere Aragonès. "Voldria contribuir modestament a aquest procés d'escolta", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

La pilota, al PSC i Junts per a la investidura

Mentre Junqueras busca l'aval de la militància a través d'aquest "procés d'escolta" que fa mesos que ha iniciat, el partit haurà d'obrir el debat sobre la investidura. L'executiva, que es torna a reunir aquest divendres, serà l'òrgan que prendrà aquesta decisió, i Marta Rovira i Pere Aragonès en seran els màxims dirigents –Junqueras ha promès que plegarà el 10 de juny–. L'encara líder del partit ha repetit els arguments que de moment defensen per defugir el paper de clau que les urnes els han atorgat a l'hora de decidir si investeixen Salvador Illa. El líder republicà, en aquest sentit, ha defensat que són el PSC i Junts els que s'han de posar d'acord per governar: "Crec modestament que aquelles formacions polítiques que han dedicat tota una legislatura a fer oposició a un govern republicà, d'esquerres i independentista com el d'ERC, si s'han posat d'acord per fer oposició, s'han de posar d'acord per formar govern".