Irene Montero i el 'no' dels comuns a la coalició: el per què de Podem per tirar la tovallola el 12-M

Els de Jéssica Albiach van traslladar al partit lila dimecres el rebuig definitiu a presentar-se conjuntament

Irene Montero, Ione Belarra, Javier Sánchez, Noemí Santana i Conchi Abellán.
3 min

BarcelonaLa incògnita de si els comuns i Podem trencarien la seva aliança de cara a les eleccions catalanes es va resoldre el dimecres per una via que va sorprendre fins i tot una part de l’executiva del partit lila a Catalunya: la formació ha optat per no presentar-se al 12-M argumentant que fer-ho en solitari fragmentaria l’espai de l’esquerra i posaria en perill un futur govern progressista. Les bases de Podem a Catalunya han avalat la decisió en una consulta tancada aquest divendres amb un suport del 70,7% i una participació de dos mil inscrits. ¿Què ha passat perquè un partit que assegurava estar fort i preparat per defensar el seu projecte a les institucions catalanes hagi renunciat a donar la batalla electoral al Parlament?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts consultades per l’ARA, hi han influït diversos factors: el primer, els mals resultats a les eleccions gallegues després que la militància rebutgés un pacte amb Sumar i la proximitat de les europees; el segon, la impossibilitat de formar coalició amb cap altra força, inclosos els comuns, i el tercer, el fet que l'executiva de Podem Catalunya només té dos mesos de rodatge –malgrat que la coordinadora autonòmica, Conchi Abellán, ho és des del 2020– i s’ha fixat com a objectiu reconstruir el partit després d’anys durant els quals Podem ha estat a l’ombra de Catalunya en Comú, segons reconeixen des de la mateixa formació. Altres fonts afirmen que, malgrat que la proposta de no presentar-se va causar sorpresa en una part dels dirigents a la reunió del dimecres, finalment hi va haver consens i la pregunta de la consulta va rebre el suport de l'executiva.

Acord amb la cúpula estatal

La decisió es va prendre conjuntament amb la cúpula de Podem a Madrid, que respira alleugerida ara que s'esvaeix un escenari que el partit lila temia: que uns mals resultats a Catalunya duguessin els seus simpatitzants a decantar-se per altres formacions (o, en concret, per Sumar) davant la possibilitat que a les eleccions europees la llista d'Irene Montero no obtingués representació, amb la dreta i l'extrema dreta disparades. Fonts de la direcció catalana asseguren que el partit lila no farà campanya per al 12-M: ni a favor dels comuns ni de cap altre partit d’esquerres. Tot i que la idea és aprofitar aquests mesos per centrar-se en la carpeta europea –Abellán també forma part de la llista de Montero–, el cert és que amb aquesta decisió el partit renuncia als seus drets electorals i a tenir un espai de màxima visibilitat abans dels comicis del 9 de juny, en què el candidat català de Sumar és ni més ni menys que Jaume Asens, exdirigent de Podem.

Aquest pas al costat ha causat malestar en un sector de la militància, segons diverses fonts consultades, que lamenten que se'ls pregunti si avalen no presentar-se al 12-M a fets consumats. A més, Podem Catalunya ja havia activat unes primàries per les eleccions al Parlament, en què només es va presentar una candidatura, liderada per Abellán, i a hores d'ara no se n'han fet públics els resultats.

Va haver-hi opció d’anar amb els comuns?

Tant Podem com comuns s'havien llançat retrets creuats des de l'anunci d'avançament electoral, especialment arran que el grup lila s’obrís a explorar aliances amb la CUP, Esquerra o fins i tot el PSC. El dimecres 27 de març, quan faltaven dos dies perquè es tanqués el termini per registrar les coalicions, es va produir la reunió definitiva després que Podem rebutgés una primera oferta, d'acord amb el relat d'algunes fonts. Allà dirigents de màxim nivell de Catalunya en Comú van traslladar als de Podem que descartaven anar amb ells a les catalanes, segons confirmen fonts de totes dues bandes. Les dues parts coincideixen en els motius: la decisió de Podem i Sumar d’anar per separat a les europees i el trencament al Congrés, que els comuns temien que es pogués replicar al Parlament. Fonts dels comuns matisen que la reunió del dimecres va servir per posar "negre sobre blanc" i constatar que el context i l’avançament electoral no permetien negociar a temps un acord "ràpid i sòlid".

De cara al futur, cap dels dos partits dona per trencats els ponts que, de fet, hauran de seguir mantenint als ajuntaments en què comparteixen grup. La candidata dels comuns per al 12-M, Jéssica Albiach, s’ha mostrat convençuda que en el futur hi podrà haver enteses amb Podem, el partit de què ella formava part fins fa uns mesos. A Podem no hi tanquen la porta, tot i que fonts de la direcció ho veuen "complicat". Tampoc no els ha caigut bé la decisió dels comuns de posar com a cap de llista de Tarragona Yolanda López, que va estripar el carnet de Podem però es va quedar com a diputada al grup parlamentari.

stats