Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura

Els socialistes anuncien “una nova etapa” després de guanyar en vots i escons

2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaFins ahir, el PSC no havia guanyat mai les eleccions catalanes en vots i escons. Ho va aconseguir Salvador Illa, que, després de quedar primer amb 42 escons, va fer un pas endavant i va anunciar que es presentarà a la investidura per ser el pròxim president de la Generalitat. “Catalunya obre una nova etapa”, va dir des de la seu del PSC, envoltat del nucli dur del partit i de militants que van rebre’l amb crits de “President” i de “Catalunya socialista”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat del PSC va veure confirmats els millors pronòstics de les enquestes i ja és un pas més a prop d’allò que els socialistes no van poder aconseguir el 2021, tot i haver guanyat també les eleccions: intentar articular una majoria d’investidura per formar un Govern que, per primera vegada en deu anys, no estigui liderat per un partit independentista. Caldrà veure si, davant d’un independentisme sense majoria al Parlament, Illa aconsegueix el suport -per activa o per passiva- d’algun dels seus rivals. Ahir no va estendre la mà a cap formació en concret i es va limitar a apuntar que ningú quedarà fora d’aquesta nova etapa que el PSC ha predicat al llarg de tota la campanya i que ara té números per obrir, si aconsegueix que els altres partits -suma amb Junts, amb ERC i els comuns, i, fins i tot, amb el PP i Vox- facilitin la seva investidura. L’objectiu, va repetir, és posar “Catalunya en marxa” amb millors serveis públics i col·laborant amb l’Estat per reimpulsar l’economia catalana. Sense mullar-se en matèria de pactes, però potser preparant el terreny per a futures enteses, Illa va expressar el seu “respecte” pels partits independentistes i va expressar el seu desig de “comptar amb tothom” en aquesta nova etapa que s’obre.

Sánchez, l’altre guanyador

Davant d’un independentisme que ha perdut la majoria i d’un Carles Puigdemont que no ha aconseguit mobilitzar significativament més votants, l’altre guanyador de la nit és el president espanyol, Pedro Sánchez, a qui Illa va trucar ahir a la nit abans de comparèixer davant dels mitjans. El líder del PSC li va atribuir part de l’èxit del 12-M assegurant que un dels factors que explica la victòria històrica dels socialistes són les polítiques de Sánchez i del seu govern amb Catalunya. El secretari general del PSOE podrà lluir els resultats del PSC per reivindicar el diàleg i, en particular, l’amnistia, coincidint amb el tram final de la seva tramitació.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats