Els homes joves són els més conservadors i espanyolistes, segons una enquesta d'Òmnium
Els nois d'entre divuit i trenta anys destaquen per l'escepticisme amb el canvi climàtic, el suport a abaixar impostos i l'oposició al feminisme
BarcelonaNoves dades sobre la dretanització dels joves catalans. Una enquesta sobre participació política encarregada per Òmnium, a través de l’Escola de formació Guillem Agulló, assenyala "un marcat moviment conservador i d’allunyament de valors cabdals del sobiranisme entre els joves del país", específicament entre els homes joves. Aquests, conclou l'entitat que presideix Xavier Antich d'acord amb els resultats recollits, són els més espanyolistes, els menys favorables a la independència i els que perceben menor utilitat a la llengua. També són els més escèptics sobre el canvi climàtic, els menys favorables a pagar impostos, els menys feministes i els que perceben l’amenaça de l’extrema dreta com a menys rellevant. Una tendència que no es dona entre les dones, sigui quin sigui el seu grup d'edat.
L'enquesta, treballada pels politòlegs Marc Guinjoan i Xavier Roure, parteix de 902 entrevistes telemàtiques fetes a persones d'entre 18 i 65 anys durant les dues primeres setmanes del desembre del 2023. A partir de les respostes, l'estudi certifica que la societat catalana s’autoubica majoritàriament a l’esquerra de l’espectre ideològic, amb un 3,8 sobre 10 de mitjana, sent 0 extrema esquerra i 10 extrema dreta. Però destaca la tendència dels nois joves cap a la dreta: en concret, la franja d'homes d'entre 18 i 25 anys s'ubica en un 4,7 sobre 10. Les noies en aquest segment s'ubiquen en un 3,6 i es mantenen per sota del 4 –i sempre per sota dels homes– en totes les franges d'edat.
Els resultats mostren un patró semblant pel que fa a l'eix d'espanyolisme. Els nois de 18 a 25 anys són els que més s'hi identifiquen, amb un 4,9 sobre 10. La tendència és decreixent a mesura que els enquestats són més grans i les dones de 45 anys són les que s'identifiquen menys amb l'espanyolisme (3,2). D'altra banda, els partits independentistes tenen menys suport entre els joves que entre els adults i, si bé esdevenir un estat independent és l'opció preferida per als catalans (32%), el percentatge és més baix en els joves (27%) que en els adults (34%). Sobre les vies per arribar a la independència de Catalunya, gairebé la meitat de la població considera que la via més adequada és la d’un referèndum pactat.
Pel que fa a la llengua, el 62% manifesta que a la feina parla molt o bastant en català, el 52 % ho fa molt o bastant amb els amics i el 48%, amb la família. Les diferències significatives es veuen sobretot quan es pregunta per la utilitat del català: mentre la majoria dels grups d'edat consideren molt i bastant útil el català per a les oportunitats professionals (amb valors al voltant del 70%), entre els nois joves (18-30 anys) aquest percentatge decau fins al 52%. Si ens fixem en la percepció sobre la immersió lingüística, els homes, independentment de l'edat, són més partidaris que les dones (per sobre del 0,3 en una escala de 0 a 1) d'eliminar la immersió lingüística i incloure almenys un 25% de classes en castellà.
Més partidaris de controlar la immigració
A banda de la ubicació ideològica en què s'ubica cada participant, l'enquesta fa preguntes amb molta càrrega ideològica que permeten veure la tendència dels diferents grups d'edat. Així, el grau d’acord amb l’afirmació que el canvi climàtic és una exageració és molt baix entre tots els grups (al voltant del 0,2), però els nois joves hi estan 0,1 punts més a favor que les noies. A la pregunta de si cal deixar de banda les polítiques de revisió històrica del franquisme i protegir els símbols de la dictadura, se segueix un patró molt semblant.
Els nois joves també defensen 0,5 punts més que la resta de grups que cal controlar més la immigració. I els homes adults estan més a favor d'abaixar impostos a les empreses i a les persones amb rendes altes perquè puguin invertir i crear riquesa: hi estan d'acord en un 0,3 –recordem que a l'enquesta l'escala és sobre 1–, mentre que entre les dones la puntuació és de 0,25. Entre els homes joves es dispara fins a 0,4. I passa el mateix amb l'antifeminisme: entre les dones, tant joves com adultes, hi ha poc suport a l'afirmació que el feminisme "ha anat massa lluny" (0,23 sobre 1), però en els homes adults arriba a 0,38 i entre els homes joves, en concret, augmenta fins a 0,42.
"En conjunt, aquest informe revela l’existència de patrons de comportament preocupants no pas entre tota la joventut, sinó, específicament, entre els nois joves. La tendència no és exclusiva de Catalunya i, per tant, es fa difícil pensar que les solucions a aquest fenomen global poden ser únicament locals", apunten les conclusions de l'enquesta, que aconsellen un esforç de "comprensió de les causes que estan portant la joventut a aquest viratge individualista i conservador". En la roda de premsa de presentació de l'enquesta, Xavier Antich ha urgit a afrontar el "malestar creixent" dels més joves, de qui ha diagnosticat que demanen "més condicions de vida".