La Gàl·lia independentista de l'Aran
Les forces independentistes només s'han imposat en un poble
BarcelonaTot l'Aran s'ha tenyit del vermell del PSC el 12-M. Tot? Els socialistes s'han imposat en tots els municipis d'aquesta vall occitana excepte un: Bausen. Aquest petit municipi de 60 habitants és la Gàl·lia independentista aranesa en un territori on les forces constitucionalistes han rebut el percentatge més alt de suport. De fet, dos pobles de la Vall d'Aran es tornen a colar entre els cinc que confien més en partits contraris a la independència, com ja va passar a les anteriors eleccions. Bossòst, en segona posició, amb un 80% de suport a forces unionistes, i Arres, en la cinquena, amb un 77,7%.
Bausen és tot el contrari. Les forces independentistes sumen aquí el 60,7% de suport gràcies a 10 vots a ERC, 5 a la CUP i 2 a Junts. Un percentatge vint punts superior a la mitjana catalana (43,6%) tot i que evidentment es tracta d'un poble molt petit. Les formacions constitucionalistes es queden, en canvi, només amb un 32,1% de suport a Bausen, amb quatre votants del PP, tres del PSC, un de Cs i un últim dels comuns.
No és casual. Bausen té des del 2023 el primer govern independentista en la història política de l'Aran. Després d'aconseguir un regidor el 2019 en solitari, Aran Amassa va acceptar l'oferta d'ERC d'anar en coalició, va aconseguir els tres regidors en disputa i va desbancar Convergència Democràtica Aranesa (CDA) del poder.
En conversa amb l'ARA, la seva alcaldessa, Alidé Sans, coneguda per ser la cantant jove en occità més coneguda, considera que els resultats d'aquest 12-M són la translació dels que es van produir a les municipals: "Som l'únic municipi amb un govern amb ERC i això té uns efectes". La implicació de gent jove, com ella, que té 31 anys, en un poble que assegura que estava "deixat de la mà de Déu", ha capgirat la situació socialment, però també políticament.
Una realitat que contrasta amb la dels pobles veïns, on es manté el vot a formacions unionistes: "Tradicionalment hi ha molt vot espanyolista i aquesta inèrcia no canvia, no sé si per la presència de la monarquia, a qui la gent creu que cal retre homenatge, i també de molta gent provinent d'Espanya". "Els aranesos miren més cap a Espanya que cap a Catalunya", afegeix resignada. En una entrevista a finals d'any amb l'ARA, la síndica d'Aran, la socialista Maria Vergés, marcava distàncies amb el Procés. "Som una terra de frontera que ha defensat sempre la voluntat de ser i de no voler marxar d'enlloc, sinó de refermar les relacions amb els territoris veïns perquè, ara com ara, és impossible plantejar-se estar sol en un món globalitzat", afirmava per mostrar el seu rebuig a l'anhel independentista.