Els exconvergents que estan entre Puigdemont i Illa

El candidat del PSC el 12-M, Salvador Illa, durant la conferència de dijous
3 min

BarcelonaSi fa uns anys li haguessin dit a un càrrec de l’extinta CDC que votaria el PSC en unes eleccions al Parlament de Catalunya no s’ho hauria cregut. La rivalitat entre l’espai convergent i els socialistes sempre va ser viva abans del Procés, malgrat que hi havia un repartiment implícit d’àrees d’influència: Jordi Pujol a les eleccions de la Generalitat i el PSC com a partit preeminent als comicis municipals i espanyols. Ara, però, això ha canviat i aquest dilema existeix en algun sector de l’antiga Convergència, el menys nacionalista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paradoxalment, hi ha excàrrecs de Convergència que dubten entre votar Carles Puigdemont o Salvador Illa a les pròximes eleccions. La frontera entre aquests dos espais electorals, allunyats en l’eix nacional, existeix per l’eix ideològic: es tracta d’un votant moderat, catalanista, que se situa al centre (n’hi ha que directament parlen de dreta i n’hi ha de centreesquerra). Aquest tipus de votant no es plantegen votar ERC –el consideren massa a l'esquerra, diuen–, malgrat que també porta a la llista un exdirigent convergent com Carles Campuzano.

No només es tracta d’excàrrecs de CDC, sinó també de cercles empresarials que volen una rebaixa fiscal, resoldre la qüestió del finançament de la Generalitat i retornar a la bandera del business friendly que sí que va abanderar Artur Mas. Hi ha dirigents de Junts que intenten retenir aquest empresariat i hi estan mantenint contactes. No en va Puigdemont, en els seus darrers discursos, també ha parlat de la necessitat de desburocratitzar l’administració i de fer la nova revolució industrial.

Ara bé, Salvador Illa també vol captar aquesta franja de votant. Aquesta operació ja va començar amb l’acord amb Units per Avançar –l'antiga Unió– de Ramon Espadaler i ha seguit amb converses del líder socialista amb exmembres de CDC i Junts. La presència dels exconsellers Miquel Sàmper i Santi Vila a la seva conferència dijous –l'expresident del PDECat David Bonvehí hi estava convidat però finalment no hi va assistir– va en aquesta línia i hi haurà més picades d’ullet durant la campanya. La proposta de model de finançament respectant el principi d’ordinalitat també és una manera d’intentar fer forat en aquesta bossa d’electors. “Per a mi Illa seria l’opció racional, però Puigdemont és el nostre”, admet un ex alt dirigent de CDC i el PDECat. Un membre de la direcció de Junts, en canvi, replica taxatiu: “Un convergent de veritat mai votaria el PSC”.

I què diuen les dades? El moviment demoscòpic és mínim. Les dades del CEO mostren que, pel que fa al record de vot de les últimes catalanes, un 3% de votants de Junts ara optarien pel PSC. Per als experts, aquesta és una dada “insignificant” en demoscòpia, tot i que afegeixen que aquest tipus de votant és difícil de quantificar perquè és un grup que probablement no va votar el 2021 –i per tant no hi ha record de vot– o que va votar el PDECat, que va quedar fora del Parlament. Ara bé, si s’observa la intenció de vot per a les pròximes eleccions –l’enquesta està feta abans de la convocatòria del 12-M–, dels que manifesten que votaran el PSC un 7% ho farien per Junts com a segona opció. I dels que tenen com a primera preferència els juntaires, també un 7% situen els socialistes com a segona opció.

1.
A la recerca d'una casa a Catalunya Nord
L'expresident Carles Puigdemont en el seu primer míting a Elna

Aquesta setmana Junts ha anunciat que l’expresident Carles Puigdemont farà tots els mítings menys l’últim (que serà a Barcelona) al pavelló d'Argelers. L’equip de comunicació del partit i alguns periodistes ja busquen casa a Catalunya Nord per instal·lar-s’hi els quinze dies que dura la campanya electoral. Els que no ho facin hauran de pujar a primera hora cada dia amb un autobús i tornar a baixar ja gairebé a mitjanit.

2.
El Barça i la CNMV
El Congrés dels diputats el passat 23 de gener.

Dimecres, que jugava el Barça amb el Paris Saint Germain, després de la sessió de control al president espanyol, Pedro Sánchez, els diputats sobiranistes no van quedar-se a escoltar el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. El moment, però, era rellevant, ja que la sessió coincidia amb la tempesta a l’empresa Grifols i amb la sortida a borsa de la cosmètica Puig.

stats