Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes

El partit no rendibilitza la gestió a la Generalitat ni la negociació amb l’Estat

13/05/2024
2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaPunt final a la presidència de la Generalitat de Pere Aragonès. ERC va patir ahir una patacada que culmina un cicle electoral a la baixa, que va començar amb les eleccions municipals i generals de l’any passat. Tot i que va ser Aragonès qui va prémer el botó vermell de l’avançament electoral, els republicans no han aconseguit remuntar unes enquestes que se’ls han girat en contra i el partit s’ha quedat lluny tant del PSC de Salvador Illa com de la candidatura de Carles Puigdemont. Al tancament d’aquesta edició, la formació havia obtingut 20 diputats i un 13,68% dels vots, 13 escons i 7 punts menys que fa tres anys. ERC se situa, doncs, a nivells del 2012, les primeres eleccions a les quals es va presentar Oriol Junqueras com a candidat, en què va aconseguir 21 diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, els resultats els atorguen una de les claus per als pactes postelectorals: unint els seus vots als del PSC i els comuns, els republicans podrien facilitar un govern de Salvador Illa, des de dins o quedant-se fora. Una clau, però, que el mateix candidat, Pere Aragonès, ha descartat aquesta nit. “L’oposició al govern independentista i d’esquerres, de Junts i el PSC, ha guanyat. Correspondrà a PSC i Junts gestionar la nova etapa que s’obre avui”, ha afirmat Aragonès en una compareixença envoltat de la cúpula del partit amb cares llargues. Esquerra, per tant, passarà a “l’oposició”, ha dit. El partit no ha rendibilitzat la seva gestió al capdavant de l’executiu ni tampoc l’estratègia negociadora amb l’Estat –en campanya han tret pit dels indults, la supressió de la sedició i l’amnistia–. ERC ha reculat a totes les demarcacions i ha passat a ser tercera força –el 2021 va ser segona força en totes excepte a Tarragona, on va guanyar els comicis.

Els resultats d’aquest 12-M obligaran la formació a obrir un debat per digerir la desfeta. Per què s’ha convertit en el primer partit que no encadena dues legislatures seguides al capdavant del Govern? ¿Pere Aragonès es quedarà al Parlament tal com ha promès en campanya? ¿Hi haurà canvis a la cúpula d’Esquerra arran del daltabaix? “És moment d’assumir responsabilitats col·lectives i individuals, que faré i que farem un cop haguem pogut analitzar amb serenor els resultats”, ha apuntat Aragonès. ¿Això vol dir que farà un pas al costat? Són les preguntes que haurà de respondre ERC a partir d’ara. El líder de la formació, Oriol Junqueras, compareix en roda de premsa aquest dilluns al migdia.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats