Esquerra exhibeix força per mantenir-se en el pols per la presidència
Aragonès, que demana la mobilització dels indecisos, es presenta com l'alternativa a un PSC "espanyolista" i a un Junts "de les retallades"
BarcelonaQueden poc més de 24 hores per posar fi a la campanya del 12-M i ERC ha esperat fins al penúltim dia per fer el seu acte central, la seva demostració de força tres dies abans que els ciutadans triïn la seva papereta. L'acte no només pretenia ser una injecció d'autoestima davant d'unes enquestes a la baixa –ha estat el més multitudinari fins ara– i la possibilitat de perdre la presidència de la Generalitat, sinó també intentar pescar entre la bossa d'indecisos que encara hi ha a la recta final de campanya. De fet, el partit fia les seves expectatives en la mobilització del seu electorat, però sobretot, a la capacitat de convèncer totes aquelles persones que encara dubten si anar a votar i per qui decantar-se. Per això, aquest dijous la formació ha posat tota la carn a la graella al Palau de Congressos de Barcelona per tornar a presentar ERC com l'alternativa a un PSC "espanyolista" i a un Junts "de les retallades".
En l'enquesta que va publicar l'ARA el cap de setmana passat, Esquerra tenia un 9% d'electors que van votar el partit el 2021 que ara dubten de si tornar a fer-ho o quedar-se a casa. Després de Junts (17%), és la segona fuga de vots més gran que té aquest 12-M. Ara bé, l'enquesta també reflectia que un 11,9% dels electors que encara no han decidit el seu vot, si acaben anant a votar, optaran pels republicans, mentre que un 20% escolliran els socialistes i un 13% el PP. Per això, el partit focalitza els últims missatges de campanya aquí. "Cada vot que no vagi a ERC pot facilitar que guanyi el PSC més espanyolista de la seva història o els que van fer les retallades més doloroses del país", ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha equiparat Salvador Illa amb Inés Arrimadas, l'exlíder de Ciutadans: "Si pensa com Inés Arrimadas i actua políticament com Inés Arrimadas, serà cap de l'oposició com Inés Arrimadas".
El candidat republicà, de fet, ha aprofitat per fer una crida a la "gent d'esquerres de Catalunya", catalanista i també independentista perquè es decanti per ERC. Aragonès ha tornat a brandar el fantasma d'un hipotètic pacte entre Junts i el PSC –malgrat que les dues formacions es veten mútuament– per desbancar ERC de la presidència de la Generalitat, una manera de mobilitzar el seu electorat. Un pacte que ha qualificat de "l'asfalt i el casino".
Els republicans tenen la seva principal frontera de vot amb Junts, i per això el partit hi ha centrat els seus principals atacs en campanya, una estratègia que ERC considera que mobilitza el seu electorat més fidel. Aragonès ha acusat Junts de no haver practicat durant aquests últims tres anys la unitat que ara demanen i els ha rebatut el seu eslògan de campanya "Catalunya necessita lideratge": "Lideratge és un partit de 93 anys d'història i cap cas de corrupció".
Rovira crida a "refer ponts" entre l'independentisme
L'escepticisme que ERC ha mostrat al llarg de la campanya davant les crides a la unitat de Junts contrasta amb la intervenció de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha defensat la llei d'amnistia com una manera de "desbrossar el camí" cap a la independència i també per "refer ponts" entre els actors del moviment. "No volem un moviment esgotat, acabat, sinó una majoria independentista social, refer confiances", ha afirmat en un discurs des de Ginebra, al costat del número 9 de la candidatura per Barcelona, Ruben Wagensberg. "La gent d'ERC hem decidit combatre la repressió per construir els espais de confiança política que ens van permetre fer l'1-O, perquè el procés d'autodeterminació no s'ha acabat", ha afegit.
Ara per ara, cap enquesta pronostica a Esquerra la possibilitat de revalidar la presidència de la Generalitat. Una fita que els republicans han reivindicat al llarg de tota la legislatura i també en aquests quinze dies de campanya: és la primera vegada que el partit aconseguia posar-se al capdavant del Govern després de més de vuitanta anys. Ara bé, Aragonès ha repetit diverses vegades aquests últims dies que el passat 23-J, a Alberto Núñez Feijóo, líder del PP, els sondejos li pronosticaven una victòria que li permetria governar i no va passar. També hi ha insistit Junqueras aquesta tarda. "Cada vegada que hem guanyat, les enquestes juraven i perjuraven que no guanyaríem. També estem aquí per aixecar totes les enquestes, per guanyar una i mil vegades", ha afirmat Junqueras. El president d'Esquerra s'ha presentat com una veu "més legítima" que la resta perquè demana el vot en unes eleccions en què no pot tenir cap càrrec i ha defensat la continuïtat del Govern del seu "amic" Pere Aragonès.
"Ha valgut la pena i valdrà la pena"
"Ha valgut la pena i valdrà la pena", ha subratllat Aragonès. Es referia a la seva presidència i també a l'estratègia negociadora amb l'Estat –ha tornat a treure pit dels indults, d'haver eliminat el delicte de sedició i la llei d'amnistia–. El partit ha defensat la gestió del Govern –l'acte ha acabat amb els consellers dalt l'escenari–, de la mà de les candidates per Tarragona, Lleida i Girona, Raquel Sans, Marta Vilalta i Laia Cañigueral, però també del que va ser el candidat d'EH Bildu a les eleccions basques, Pello Otxandiano. "Toca donar continuïtat a aquesta legislatura", ha afirmat, després de reivindicar la coalició electoral de cara les europees.
Precisament, l'acte d'aquest dijous ha estat presentat pel tàndem que liderarà la llista d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba i Tomàs Molina, que ja comencen a escalfar a la banda per a la campanya que comença d'aquí dues setmanes. Una campanya, això sí, que estarà marcada pels resultats del 12-M i per fins a quin punt Esquerra ha aconseguit revertir les enquestes i és clau per formar el nou govern de la Generalitat.