ERC i Junts fan servir al PSC com a espantall per desgastar-se

Les dues formacions independentistes obvien els pactes que ja han fet amb els socialistes al territori

Albert Batet, Salvador Illa i Pere Aragonès en una imatge recent del ple.
03/05/2024
4 min

Barcelona¿ERC pactarà amb el PSC després del 12-M? I Junts? ¿Alguna de les dues formacions independentistes s'obre a investir Salvador Illa com a president si guanya les eleccions? De cara enfora, tots dos partits fugen de qualsevol acord amb els socialistes i, de fet, s'acusen mútuament de tenir una intenció amagada de pactar-hi. L'objectiu és, precisament, aglutinar el vot independentista en la pugna ERC-Junts per liderar l'espai sobiranista el 12-M i, per tant, tenir possibilitats d'optar a la presidència de la Generalitat. Ara bé, en aquestes acusacions creuades, totes dues formacions obvien que, tant juntaires com republicans, ja han governat o governen amb els socialistes en altres institucions, des d'ajuntaments fins a diputacions. ERC hi governa als ens de Barcelona, Lleida i Tarragona, mentre que Junts hi va governar el mandat passat a la Diputació de Barcelona i hi té acords en consistoris com Sabadell. Si fos necessari per impedir una repetició electoral, el veto a Salvador Illa cauria?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres no hi pactarem. [...] Ens agradaria que [ERC] fos clara com nosaltres. Cap vot de la candidatura que jo encapçalo servirà per fer president Illa. Ens tindrà de front com Pedro Sánchez", deia dijous Carles Puigdemont, candidat de Junts, en una roda de premsa organitzada per l'ACN. De fet, l'expresident donava per fet que seria ell qui podria optar a la presidència de la Generalitat i que, en aquest cas, el PSC no bloquejaria la seva investidura si la majoria independentista no era suficient a canvi de garantir la governabilitat del PSOE a l'Estat. Puigdemont, a més, va aprofitar per reclamar a ERC que aclareixi si farà o no president Salvador Illa. "¿Els vots d'ERC serviran en qualsevol circumstància per fer president el delegat del PSOE a Catalunya?", va qüestionar.

La resposta que han anat repetint els republicans aquests últims dies és que basaran la negociació postelectoral en tres condicions: un referèndum acordat, finançament singular i "reforç" de l'estat del benestar i la llengua catalana. En aquests supòsits el PSC no hi casa, ha repetit Aragonès, que també ha evitat posar-se en l'escenari que Salvador Illa opti a la presidència i, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, ha repetit les tres línies vermelles que s'ha marcat per als pactes postelectorals. Sí que va descartar-ho el viceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià, al mes de febrer, quan encara no s'havien convocat els comicis del maig: "El nostre projecte és fer més diputats i governar sols, no donarem suport a un Illa president en cap cas", va dir en una entrevista a El Punt Avui.

Tanmateix, Junts considera que els republicans amaguen la seva intenció de tornar a formar un tripartit amb el PSC i els comuns. Ho deia dimecres el candidat de Junts, Carles Puigdemont: "El 12-M hi ha dues opcions, la que faria president Salvador Illa amb una aliança de totes les esquerres, les catalanes i les espanyoles [...] I la nostra, la que planteja una relació de tu a tu amb l'Estat". Esquerra, per la seva banda, assegura que tampoc es creu el veto dels juntaires al PSC i fa servir algunes qüestions com l'habitatge per exemplificar la seva proximitat ideològica. "Quan poden, s'ajunten", afirmava dimecres Aragonès en un acte a Terrassa. De fet, assegurava que totes dues formacions tenen la intenció d'unir-se per "expulsar" els republicans de la Generalitat.

La posició del PSC

I què hi diu el PSC? Els socialistes van arribar a la campanya sense descartar acords amb cap partit, excepte amb l’extrema dreta de Vox i d'Aliança Catalana. Amb la cursa electoral ja encetada, Salvador Illa va acotar la seva política de pactes: ha afirmat que prioritzarà acords amb forces d’esquerres per governar i ha tancat la porta a ser investit amb els vots del PP. Però quina és la posició respecte de Junts? Els socialistes catalans mai han tancat la porta a governar amb els de Carles Puigdemont, tot i que alerten que serà difícil si continuen apostant per la independència "a qualsevol preu". "Veurem quin resultat obté Junts i què decideix fer Junts. Nosaltres amb Junts hem tingut ocasió de col·laborar en altres institucions", va afirmar el candidat Salvador Illa dijous.

Aquest divendres, el mateix líder socialista ha matisat les seves paraules i s'ha mostrat més escèptic sobre la viabilitat del pacte perquè els juntaires "s'autoexclouen". En una conferència organitzada per la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País, ha subratllat que, el que està expressant la formació independentista respecte a la visió del PSC, són "lògiques incompatibles": "Ells aposten pel bloqueig, Carles Puigdemont és bloqueig i dècada perduda, i jo estic per avançar". El socialista ha afegit que no es veu fent president a un candidat independentista: "Francament, no". Alhora, ha reivindicat que la decisió sobre els vots de la investidura "es prendrà a Catalunya" i no a Madrid. Fonts socialistes insisteixen que si Illa guanya les eleccions, buscaran un govern "estable" i transversal per obrir una nova etapa a Catalunya després de deu anys de governs independentistes. Tampoc no amaguen que una de les opcions que es plantegen és governar sols, en cas que aconsegueixin distanciar-se dels seus rivals i l'independentisme no sumi, informa Martina Alcobendas.

Pactes en ajuntaments i diputacions

Tant Junts com ERC tenen pactes de govern en diversos municipis catalans, tot i que la direcció dels juntaires va enviar una directiva després de les eleccions municipals que instava a evitar els pactes amb els socialistes i va dinamitar, per exemple, els pactes que Junts en l'àmbit local ja havia emparaulat amb el PSC a les diputacions de Tarragona i Lleida. Uns pactes que, després, va subscriure Esquerra: els republicans van fer govern amb els socialistes a Tarragona i Lleida i, després del 23-J, van firmar un acord per entrar a governar la Diputació de Barcelona. Només a la Diputació de Girona governen Junts i ERC. D'altra banda, Esquerra també havia iniciat converses amb el PSC de Jaume Collboni per entrar al govern municipal de Barcelona, però el 12-M ho va deixar tot en standby.

L'escenari post 12-M pot ser endimoniat i, si l'independentisme no suma majoria per governar, serà clau veure si Junts i ERC decideixen trencar blocs també a escala nacional o fins a quin punt Catalunya s'encamina cap a un escenari ingovernable que aboqui a una repetició electoral.

stats