ERC condiciona la investidura d'Illa al finançament singular: "Ara toca la sobirania fiscal"

Marta Rovira avisa Pedro Sánchez que si el PSC vol accedir a la Generalitat haurà d'impulsar el concert econòmic

4 min
Marta Rovira, a Ginebra, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'escenari polític català es va aclarint i ERC ja ha fixat la condició fonamental per permetre que el líder del PSC, Salvador Illa, esdevingui president de la Generalitat: el finançament singular. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, ha assenyalat el camí en un acte del partit sobre l'amnistia, en plena campanya de les eleccions europees: "No farem servir els vots que hem deixat a Sánchez per fer un president sense programa a Catalunya; el que toca ara per avançar cap al referèndum és el primer pas claríssim: primer la sobirania fiscal i després fer possible la democràcia perquè tothom decideixi en quin país hem de viure", ha reivindicat en una connexió des de Ginebra, on continua exiliada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, ha recalcat que "ara toca exigir el finançament just i singular que necessita el nostre país", i ha desbrossat així l'advertiment clar al president espanyol, si bé ha afegit que en una segona fase vindrà l'exigència del referèndum. "Qui ha d'entendre que aquest és el primer pas per moure'ns és Pedro Sánchez", ha reblat. Així, Rovira, l'encarregada de pilotar les negociacions després del 12-M, ha reivindicat que ERC té "una ànima", no pas dues, davant les acusacions que hi ha un sector que anteposa la lògica nacional i un altre, la social. "Més que mai ens hem de reafirmar, som aquesta esquerra nacional que no ens mourem mai", ha assegurat, i ha subratllat que "la independència i el progrés social són dues cares de la mateixa moneda".

Ha tornat a posar sobre la taula l'exigència del finançament singular, ara per condicionar la legislatura catalana, i ha situat els socialistes en una situació complicada. El PSOE és frontalment contrari al fet que Catalunya surti del règim comú, i el mateix Salvador Illa s'ha limitat a demanar un "finançament just", és a dir, una millora de l'actual sistema però res semblant al concert econòmic basc, que suposaria tenir la clau de la caixa i recaptar tots els impostos. Els socialistes han de decidir ara si s'avenen a negociar amb les cartes posades sobre la taula la condició imprescindible que des d'ERC es posa com a element previ al referèndum d'independència, que també intentaran forçar des d'Europa amb una proposta de llei de claredat per la UE.

Sortir de l'atzucac

La dirigent republicana pretén així dibuixar una sortida a l'atzucac aparent en què ha situat ERC la patacada electoral en les eleccions al Parlament i la "situació de debilitat" que els adversaris polítics intenten aprofitar, a parer seu. Així, es renuncia a posar el referèndum com a condició per la investidura d'Illa, però sí el concert, en un pacte que hauria de tenir el vistiplau de Pedro Sánchez, ja que la decisió final no depèn del PSC.

La secretària general d'ERC ha fet l'anunci des de Vic, la seva localitat natal, en un acte en què ha reivindicat el paper de l'exili i la lluita contra la repressió –amb la seva intervenció, la de Ruben Wagensberg, Marta Molina, Carme Forcadell, Dolors Bassa i Oriol Junqueras–. Rovira també ha intentat donar una imatge d'unitat del partit, que està dividit sobre el futur dels lideratges interns i, en concret, sobre el d'Oriol Junqueras. "Som aquella gent d'en Josep-Lluís Carod-Rovira i en Joan Puigcercós", ha dit, i ha afegit que són els que creuen que "el progrés social a Catalunya porta el nom d'independència".

Ha estat un míting de reafirmació d'ERC i de celebració de l'amnistia, que ha posat una mica de pau al moviment sobiranista. "A veure si en prenem nota i a partir d'ara aquesta llei d'amnistia serveix perquè el moviment independentista torni a seure, a parlar, a debatre i sobretot es torni a posar d'acord", ha dit Rovira, amb voluntat d'aprofitar aquesta "victòria col·lectiva". Per la seva banda, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha recordat el paper "imprescindible" del partit per aconseguir la independència, mentre que la candidata de la formació a les eleccions europees, Diana Riba, també ha prioritzat la lluita perquè el català esdevingui llengua oficial de la UE.

En canvi, en una entrevista a RAC1, el senador republicà Joan Queralt ha sorprès afirmant que "ja s'està negociant" per celebrar un referèndum d'autodeterminació al Principat, tot i que les converses "van molt a poc a poc". Tot i això, des del govern espanyol es nega que es pugui celebrar mai.

El PSC reclama evitar el bloqueig

Per la seva banda, el PSC ha continuat en la seva línia, mostrant tranquil·litat davant de les negociacions i repetint les mateixes peticions de les últimes setmanes: “No bloquejar ni embolicar”, en paraules del primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa. En un acte de campanya des del Prat de Llobregat amb el candidat del partit a les eleccions europees, Javi López, ha reiterat que no s’ha de fer “perdre el temps” als catalans. “Després de tants anys d’una Catalunya aturada, bloquejada, no val fer perdre el temps als catalans i a les catalanes, ni bloquejar, ni embolicar”, ha volgut reivindicar. Així, ha confiat que les converses que la formació està mantenint permetran que la seva investidura sigui reeixida, però per s'ha tornat a encomanar a la “discreció, claredat i coherència”. El seu míting s'ha fet en la mateixa franja horària que el d’ERC i els socialistes no han reaccionat encara a la condició dels republicans d’impulsar un concert econòmic per permetre que Illa sigui president.

stats