Eleccions al Parlament

Totes les enquestes de les eleccions a Catalunya 2024: així han evolucionat els partits durant la campanya electoral

L'últim sondeig, el del CIS, dispara el PSC i diversos apunten que la majoria independentista està en perill

ARA
i ARA

BarcelonaSuperat l'equador de la campanya, el dilluns previ a les urnes és l'últim que es poden publicar enquestes i nombrosos mitjans publiquen els seus darrers sondejos. També ho ha fet el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que ha disparat el PSC en estimació de vot. En concret, situa els socialistes entre el 29,8% i el 33,2% dels sufragis, entre tres i cinc punts percentuals més que el sondeig d'abril i a prop del resultat del 23-J, en què va arrasar amb el 34,49% dels vots. Això deixa la formació encapçalada per Salvador Illa a molta distància de Junts, que es quedaria entre el 15,4% i el 18,1%. Per darrere hi hauria ERC, que es situaria entre el 15,2% i el 17,9%. Respecte a l'anterior enquesta del CIS, els juntaires es mantenen igual, mentre que els republicans cauen dos punts.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la quarta posició queda el PP (entre 9,6% i 11,9%) amb una distància còmoda respecte a Vox (entre 5,8% i 7,5%). El segueixen els comuns, que tindrien gairebé la mateixa estimació de vot, entre el 5% i el 6,7%. Pel que fa als partits més petits, és on el CIS detecta els majors canvis de tendència: amb entre un 3,2% i un 4,6%, situa la CUP gairebé empatada amb l'extrema dreta independentista d'Aliança Catalana (entre el 3% i el 4,4% dels vots). Així, detecta un moviment a l'alça del partit de l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ja que a l'abril vaticinava entre el 2,6% dels suports fins al 3,4%.

D'altra banda, El País iEl Periódico també han llançat aquest dilluns els seus darrers sondejos. Dibuixen una mateixa tendència: el PSC guanyaria les eleccions amb entre 39 i 44 escons (ara en té 33), mentre que Junts es consolidaria en el segon lloc per davant d'Esquerra amb fins a 37 representants (32). Els republicans aconseguirien entre 21 i 30 parlamentaris (33) i la majoria independentista estaria en risc: en el millor dels casos arribaria clavada als 68 diputats, tot i que alguna enquesta apunta que només s'hi arribaria si es compten els representants de l'extrema dreta d'Aliança Catalana, a qui ERC, Junts i la CUP han promès vetar.

La nit del 12 de maig el PSC molt probablement podrà revalidar i fins i tot ampliar la victòria en vots que ja va aconseguir fa tres anys a Catalunya. Però ¿podrà governar? Aquesta és, de fet, la principal incògnita en una de les eleccions al Parlament més incertes de la història, i és l'escenari que dibuixa l'enquesta que ha publicat aquest diumenge l'ARA, sota el segell de YouGov. Impulsat pels cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez, Salvador Illa aconseguiria fins a 39 escons (37-41 en la forquilla), que tot i això queden lluny de desbrossar-li el camí per ser president.

Cargando
No hay anuncios
Els resultats de les eleccions catalanes
Previsió d’escons i variació respecte a l’enquesta de l’ARA del dia 28 d’abril, forquilla d’escons i estimació de vot en percentatge

Els socialistes s'aprofitarien de l'estancament en la segona posició de Junts, que es manté amb 32 diputats i encapçala el bloc independentista per davant d'ERC, que es quedarien amb 24 escons però podrien ser claus per decantar la balança. L'enquesta de l'ARA també indica que la majoria independentista serà difícil d'articular, tenint en compte que la suma de Junts, ERC i la CUP, que també continua baixant, se situaria aproximadament en els 62 diputats, a sis de la majoria absoluta al Parlament. Aliança Catalana, això sí, podria arribar als 5 diputats.

Repassem totes les enquestes que s'han publicat fins avui:

Els pronòstics de totes les enquestes
En percentatge de vot

Les últimes enquestes permeses

Entre les enquestes publicades entre aquest diumenge al vespre i aquest dilluns destaquen la de 40dB publicada a El País i la SER i la del Gesop per El Periódico, dos sondejos que només donen majoria independentista en la part alta de la forquilla i, en funció del cas, només amb els diputats ultres que obtindria el partit de Sílvia Orriols. La suma d'un tripartit PSC-ERC-comuns, en canvi, seria més asequible.

Cargando
No hay anuncios

La difosa pel grup Prisa pronostica 40-43 escons per al PSC, que guanyaria amb prou avantatge per davant de Junts (34-37). La tercera posició seria per a ERC (24-26) i el PP escalaria fins a la quarta amb 13 diputats. El seguirien Vox (8-12), els comuns (4-5), la CUP (2-5) i Aliança Catalana, que entraria amb un representant, mentre que Cs quedaria fora del Parlament.

Tampoc dona espai per als taronges la del Gesop, que destaca pels tan sols 21-23 escons que dona a Esquerra. Segons aquest sondeig, els socialistes guanyarien amb 40-42 escons, els de Carles Puigdemont serien segons amb 35-37 diputats i, per darrere dels republicans, després vindrien el PP (10-11), Vox (10-11), la CUP (7-8), els comuns (4-6) i Aliança Catalana, a qui aquesta enquesta dona 3-4 representants.

Una altra enquesta d'aquest dilluns, la NC Report per a La Razón, dona al PSC fins a 40 escons, 34-35 als postconvergents i 24-25 a Esquerra, uns resultats gairebé calcats als d'Electomania per a Crònica Global: 41 per al PSC, 34 per a Junts i 25 per a ERC. Per contra, la de Sigma Dos per a El Mundo d'aquest diumenge, que concedeix fins a 43 diputats a Illa, és l'única que encara dibuixa un frec a frec entre Junts i ERC: 28-31 per a Carles Puigdemont i 27-30 per a Pere Aragonès.

Vilawebi 'Público'

El primer cap de setmana de campanya, més enllà del primer sondeig de l'ARA, Vilaweb i Público també van publicar enquestes preelectorals. L'enquesta de Vilaweb, feta per EM Analytics, confirmava Salvador Illa al capdavant, amb 38 diputats, seguit de Junts, que n'obtindria 34, i d'Esquerra, que baixaria als 28. Segons el sondeig, l’independentisme mantindria la majoria absoluta, amb 69 diputats, perquè la CUP n’obtindria 7. El PP triplicaria escons, se situaria en els 12, i Vox mantindria els 11, mentre que els comuns baixarien fins als 5.

Cargando
No hay anuncios

El sondeig de Público, per la seva banda, donava entre 38 i 39 escons als socialistes. Junts mantindria els 32 seients al Parlament i ERC cauria fins a entre 27 i 28. El PP pujaria fins als 13, mentre que Vox perdria un escó (10). La CUP es quedaria en els 7, els comuns baixarien a 6 i Aliança Catalana podria arribar a entrar amb 2 escons.

L'última enquesta del CEO

L'enquesta que va publicar el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) el divendres 26, el primer dia de campanya, és la que millors auguris dona al PSC. Pràcticament cap altra els dona més de 40 escons. En aquesta és el seu terra. El seu sostre se situaria en 47 diputats, cosa que pot representar entre 7 i 14 escons més que els 33 que tenen ara mateix els de Salvador Illa.

El CEO també es diferencia d'altres sondejos en la segona posició, en què situa ERC (31-37 diputats) per davant de Junts (28-34). Això situaria Pere Aragonès per davant en la pugna amb Carles Puigdemont per esdevenir el candidat a la investidura del flanc independentista. El director del CEO, Jordi Muñoz, va parlar "d'empat tècnic" entre els dos partits. A diferència també d'altres sondejos, manté l'esperança de l'independentisme de poder sumar.

La CUP, amb una forquilla d'entre 4 i 8 diputats, seria clau per arribar-hi, però és possible que no fos suficient. Aliança Catalana (0-2) també aspira a entrar a la cambra catalana. Qui quedaria quart és el PP (8-12), que guanyaria en aquesta ocasió a Vox (5-9). Finalment, els comuns no aconseguirien capitalitzar el seu rebuig als pressupostos i als macroprojectes i caurien dels 8 diputats actuals a una forquilla d'entre 3 i 6. Cs quedaria fora del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

CIS i 'El Nacional'

El primer pronòstic que va fer el CIS, publicat el dijous 25, diu que l'independentisme perdrà la majoria absoluta al Parlament i el PSC de Salvador Illa serà la primera força amb diferència. Segons l'organisme de l'Estat, el PSC trauria entre 39 i 40 escons –ara en té 33–, mentre que Junts i ERC es disputarien la segona plaça amb un lleuger avantatge de la llista de Carles Puigdemont en escons, però tots dos a la baixa. Els juntaires obtindrien entre 28 i 30 escons –ara en tenen 32–, mentre que els republicans baixarien fins als 27-28 –ara en tenen 33–. La suma d'aquests dos partits i la de la CUP, que n'obtindria entre 5 i 7, només arribaria als 65 escons, tres per sota de la majoria absoluta. Aliança Catalana se situaria a les portes d'entrar al Parlament amb entre 0 i 2 escons.

En quarta posició se situaria el PP, amb entre 13 i 14 diputats, després d'absorbir els 6 de Cs i rascar algun diputat a Vox, que baixaria dels 11 actuals fins als 8 o 9. Per sota de l'extrema dreta espanyolista se situarien els comuns, que fins i tot podrien perdre un diputat respecte als 8 que tenen ara.

Amb aquests resultats les úniques sumes possibles serien un tripartit d'esquerres (PSC, ERC i comuns) o la sociovergència (PSC-Junts). Una mena de front espanyolista amb el PSC, els comuns i el PP, a l'estil de l'Ajuntament de Barcelona, només seria viable amb la participació també de Vox.

El Nacional va publicar el mateix dia la seva enquesta, feta per l'empresa Feedback. Confirmava la victòria socialista, amb entre 39 i 40 escons (27% dels vots), i coincidia a donar Junts com a segons i ERC com a tercers. Els atorgaven entre 33 i 36 escons (21,6%) i entre 24 i 27 (16,39%), respectivament. D'aquesta forma, l'increment dels juntaires podria ser de fins a quatre escons, i la davallada d'Esquerra de 9. Aliança Catalana, Ciutadans i Alhora -el partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera- es quedarien fora del Parlament, segons el sondeig.

Cargando
No hay anuncios

'El País' i 'El Periódico'

Les enquestes publicades per El País i El Periódico per Sant Jordi, el 23 d'abril, ja atorgaven als socialistes 38 i 40 escons, respectivament. L'enquesta de 40dB per a El País, més enllà del creixement en cinc escons del partit de Salvador Illa, allunyava la possibilitat d'una suma independentista, que només seria possible amb la concurrència de l'extrema dreta d'Aliança Catalana. Junts capitalitzaria l'efecte Puigdemont i seria el segon partit dels comicis, amb 33 diputats, un més que el 2021 i per davant d'Esquerra Republicana, que patiria una davallada fins als 27 escons.

La d'El Periódico confirmava el lideratge del PSC a les enquestes, amb entre 38 i 40 escons, i també que posava en dubte una possible suma independentista. El sondeig fet per l'empresa Gesop també confirmava l'ascens i la segona posició (32-34 diputats) de Junts i per a ERC la tercera (28-30). La suma independentista, segons aquest sondeig, només seria possible amb la forquilla alta de les estimacions per no dependre d'Aliança Catalana, i la forquilla menys generosa allunyava qualsevol possibilitat, fins i tot sumant-hi el partit d'extrema dreta independentista.

'El Español'

El sondeig de SocioMétrica publicat per El Español el 21 d'abril també difuminava la possibilitat que les forces independentistes sumessin per a una possible investidura com la que va fer president Aragonès. L’enquesta atorga 32 escons a Junts, que seria la primera força independentista; 27 a ERC, que quedaria en tercer lloc, i 5 a la CUP. El sondeig confirma també el creixement del PP, que passaria dels 3 diputats actuals a 13, i l’extrema dreta de Vox mantindria els 11 diputats actuals.

Cargando
No hay anuncios

Crónica Global i Okdiario

A un mes i mig de les eleccions, Crónica Global i Okdiarioja validaven la victòria d’Illa, i diferien respecte de la possibilitat de revalidar la majoria independentista. Al de l'empresa Data 10 i publicat per Okdiario l'1 d'abril, els socialistes millorarien els resultats del 2021 i arribarien als 38 diputats –pels 33 actuals–, mentre que Junts quedaria en segona posició (32 diputats) i ERC en tercera (29 diputats). Els 6 escons que obtindria la CUP no serien prou per revalidar la majoria independentista

Publicada un dia abans per Crónica Global, l'enquesta d'EM Analytics sí que donava possibilitats a una suma independentista, amb 69 diputats en total (33 de Junts, 28 d'ERC i 8 de la CUP). Com als últims comicis, Salvador Illa guanyaria les eleccions (amb el PSC millorant els seus resultats fins als 38 diputats). El PP seria la quarta força amb 12 escons, un més que l’extrema dreta de Vox, i els comuns es quedarien amb 5.

'La Vanguardia' i 'El Mundo'

El sondeig de La Vanguardiadel 24 de marçpronosticava que el PSC aconseguiria 41 diputats i seguiria molt per sobre de Junts i Esquerra, que es disputarien la segona posició. En aquest sondeig, el partit de Carles Puigdemont agafava avantatge i superava els republicans: Junts obtindria 29 escons i ERC 26. L'enquesta es va fer entre els dies 16 i 20 de març, quan el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja havia anunciat l'avançament electoral, però Puigdemont encara no havia oficialitzat la seva candidatura, tot i que es donava per fet que faria el pas. La suma de Junts i ERC quedaria lluny de la majoria absoluta (55 diputats) i tampoc arribarien al llindar dels 68 escons amb els 7 diputats de la CUP que pronosticava l'enquesta, sinó que es quedarien a 6 escons.

Cargando
No hay anuncios

El dissabte 23 de març El Mundo va publicar una enquesta en què també donava la victòria al PSC (39-41), però la segona posició se l'enduia Esquerra (27-28) per davant de Junts (26-29), perquè els republicans superaven els juntaires en percentatge de vot (18,4% a 17,8% respectivament). El PP també passava a ser quarta força (13-15) i el seguien els comuns (9-10), Vox (9) i la CUP (7). Ciutadans no aconseguia mantenir-se al Parlament.

CEO del març

Els resultats de l'enquesta de La Vanguardia i El Mundo no difereixen gaire del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del març, tot i que el sondeig s'havia fet abans que Aragonès anunciés l'avançament electoral. El CEO també pronosticava una victòria clara de Salvador Illa (35-42), i per darrere ERC i Junts es disputaven la segona posició. En aquest cas, els republicans (26-32) se situaven per davant de Junts (24-29) i només amb la CUP (7-10) l'independentisme podia arribar a la majoria absoluta. En la quarta posició, el CEO preveia un triple empat entre el PP (9-13), Vox (9-13) i els comuns (8-13). Ciutadans quedaria també fora del Parlament, segons el CEO.

Les primeres enquestes

Pocs dies després que Aragonès anunciés els comicis del 12 de maig, alguns mitjans ja van fer públics els primers sondejos. En tots hi havia la constant que es manté encara ara: que el PSC guanya les eleccions i que l'independentisme pot perdre la majoria absoluta. El Español i La Razón apuntaven que Salvador Illa obtindria una victòria clara, entre 36 i 42 escons, i que seria Junts qui aconseguiria el segon lloc per davant d'ERC. En la mateixa línia dibuixava el mapa electoral El Periódico, que també donava als juntaires el segon lloc, per darrere del PSC i per davant d'ERC. Aquest sondeig atorgava entre 35 i 38 escons al PSC, mentre que Junts i ERC podrien empatar en una forquilla d'entre 29 i 32 diputats, tot i que els juntaires superarien lleugerament els republicans en percentatge de vot (18,5% a 18% respectivament).