Junts manté el bastió independentista de Girona però el PSC desbanca ERC

Els socialistes obtenen els millors resultats des del tripartit i Aliança Catalana supera la CUP en vots

3 min
El cap de llista de Junts+ per Girona, Salvador Vergés, celebrant el resultat que els dona set diputats.
Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori Desplega
Barcelona capital
El PSC es dispara a Barcelona mentre ERC s’enfonsa i Cs desapareix
Catalunya Central
Junts manté la Catalunya Central i ERC es desploma
Lleida
Junts resisteix a Lleida, però ERC i la CUP s’enfonsen
Girona
Junts manté el bastió independentista de Girona però el PSC desbanca ERC
Tarragona
Els socialistes guanyen per primer cop a Tarragona
Àrea Metropolitana de Barcelona
Els socialistes reforcen el seu poder metropolità

GironaDesprés del canvi de cicle polític a les urnes de diumenge al conjunt de Catalunya, l’independentisme podrà continuar dient que sempre li quedarà Girona, on suma 11 del total de 17 diputats al Parlament. Ara bé, una cosa són els resultats i, una altra de molt diferent, com queda la reconfiguració de l’equilibri de forces amb la irrupció del partit d’extrema dreta Aliança Catalana, que també s’hi ha fet notar a les urnes. Sense cap mena de sorpresa des del restabliment de la democràcia, Junts (com abans ho havia fet CiU) va tornar a guanyar ahir les eleccions a la circumscripció gironina igualant els resultats en escons a les darreres dues eleccions al Parlament: 7 del total de 17 diputats. Carles Puigdemont va aconseguir mobilitzar l’electorat, però l’efecte de la seva candidatura, encapçalada per primer cop pel diputat garrotxí Salvador Vergés, es va traduir en un tímid increment de dos punts en vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La patacada més forta se la va endur Esquerra, que es va veure desbancada per uns socialistes envalentits que van aconseguir els millors resultats des dels governs del tripartit el 2003 i el 2006. Passen així de tres a quatre diputats i obtenen una segona posició molt anhelada a Girona, després d’haver sorprès en les darreres eleccions espanyoles convertint-se en primera força a la demarcació i la primera a les municipals a Girona ciutat. És el resultat, també, de la tasca constant de gestió de la seva cap de llista, Sílvia Paneque, que repetia com a candidata a les eleccions al Parlament.

Resultats de la demarcació de Girona

Ripollès i Garrotxa, feus d’Orriols

Els republicans, en canvi, van perdre gairebé la meitat dels vots respecte a les darreres eleccions catalanes, passant de quatre a dos diputats. La campanya de Laia Cañigueral, delegada del Govern a Girona, defensant la gestió dels darrers tres anys, no va donar resultats. Si bé ja comptaven que era en comarques com l’Alt Empordà on podien patir més la gestió per la sequera, la desfeta més dura se la van endur al Ripollès i la Garrotxa, on ERC s’ha vist relegada de segona a quarta força per la irrupció d’Aliança Catalana, que veu més que consolidada l’aposta de Sílvia Orriols de presentar-se per Girona.

L’altra patacada de la nit va ser per a la CUP, que repetia candidats amb Dani Cornellà i Montserrat Vinyeta i que va estar amb l’ai al cor fins al final de l’escrutini per veure si aconseguia mantenir almenys un diputat. Els cupaires han perdut més de 10.000 vots i han passat de quarta força a la circumscripció a setena, superats pel PP i Vox. De fet, a Girona ciutat, on governen dins la candidatura de Guanyem de la mà de Lluc Salellas, perden fins a cinc punts i es veuen superats tant per l’extrema dreta independentista com per l’espanyolista.

El PP recupera l’escó

Si s’observen els resultats a les comarques gironines des d’una perspectiva de blocs, l’independentisme encara és molt fort, però recula dos diputats respecte al 2021. Són el que guanya el PSC, per una banda, i el PP, per l’altra. De fet, els populars poden estar satisfets perquè aconsegueixen recuperar l’escó perdut el 2015 amb un candidat de sempre: Jaume Veray, germà de l’exdiputada al Parlament Concepció Veray. I, a més, ho fan sense restar-los a Vox. És més, la ultradreta espanyolista consolida el seu escó i fins i tot creix en suport. Ara bé, ja no podrà presumir d’haver guanyat al petit municipi de l’Alt Empordà de Vilamalla, on va sorprendre el 2021 i ahir diumenge va acabar empatant exactament a 106 vots amb els socialistes.

A Vilamalla, de fet, el 2017 hi havia guanyat Ciutadans. Una mostra de la fluctuació també en el vot unionista i del que per als gironins ja va se notícia fa tres anys: llavors Cs ja va perdre tots els diputats que tenia (quatre). Ahir no va arribar ni al miler de vots, per darrere del PACMA i Alhora. Els socialistes, en canvi, van consolidar l’avenç que van fer a les eleccions generals i municipals. Si bé no van aconseguir guanyar a Girona ciutat, que continua sent feu de Junts, sí que van desbancar els de Puigdemont a Salt, un dels municipis amb més immigració de Catalunya.

"A les comarques gironines es consolida el projecte socialista i es veu com aprofundeix l'arrelament del PSC", va assenyalar Paneque durant la seva compareixença, en què va titllar els resultats d'"històrics". Al seu torn, el cap de llista de Junts+, Salvador Vergés, va reivindicar la demarcació gironina com el "bastió" de Puigdemont. Cañigueral (ERC) va admetre els mals resultats i es va mostrar diposada a treballar des de "l'oposició", mentre que Veray va celebrar "tornar" al Parlament amb un diputat.

Resultats dels principals municipis

Dossier Els resultats del 12-M, arreu del territori
Vés a l’ÍNDEX
stats