En directe
Eleccions al Parlament
13/05/2024

Illa agraeix la feina d'Aragonès com a president després de l'anunci del pas al costat

Segueix en directe la ressaca, reaccions i pactes després dels resultats de la jornada electoral del 12-M

Primera conseqüència dels resultats: Aragonès s'aparta

Bona nit! La ressaca postelectoral ha deixat un jornada amb titulars rellevants. El principal, Pere Aragonès no prendrà la seva acta de diputat i deixarà la primera línia política quan s’investeixi el proper president. Més enllà d’això, Puigdemont ha anunciat que tot i no ser l’opció electoral amb més vots ni escons, vol presentar-se a la investidura, El PSC confirma que Salvador Illa també ho farà i comença a buscar suports.

La foto finish pot ser que no la sapiguem fins a finals d’agost, data límit per evitar la repetició electoral. Ho seguirem a l’ARA!

13 May 2024

I si no hi ha acord... Quan serien les noves eleccions a Catalunya?

Joan Abel Yuste

García-Castellón cita a declarar els investigats de Tsunami el 22 de maig

Ni 24 hores després de les eleccions a Catalunya, Manuel García-Castellón reactiva la causa del Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional i cita a declarar 8 dels investigats per terrorisme el 22 de maig. És a dir, dimecres de la setmana que ve, encara sense la llei d'amnistia aprovada.

Ho explica l'Ot Serra: 'García-Castellón cita a declarar els investigats de Tsunami el 22 de maig'

La UGT urgeix Illa a bastir una majoria per a la seva investidura

La UGT urgeix a formar govern i insta el líder del PSC, Salvador Illa, a "intentar aconseguir una majoria" per a la investidura. "Més enllà de les sigles, prioritzem que hi hagi polítiques d'esquerres", ha dit el secretari general del sindicat, Camil Ros, sense concretar quina és la fórmula concreta que prefereix. El líder de la UGT ha demanat als partits que "apostin pel diàleg com més aviat millor" per poder arribar a un pacte.

Ros també ha admès que els resultats són "complexos" i "les dificultats d'acord es fan evidents", però ha demanat "responsabilitat" a les formacions perquè evitin "mirar-se el melic electoral" i repetir eleccions. "Calen polítiques socials, una recuperació de la desinversió pública que es va produir en les retallades i polítiques de reactivació econòmica", ha dit.

Illa agraeix la feina d'Aragonès com a president després de la renúncia a l'acta

Salvador Illa, líder del PSC i guanyador dels comicis d'ahir, ha expressat el seu "respecte personal i polític" a Pere Aragonès, president en funcions, que ha anunciat que no prendrà possessió de la seva acta com a diputat, farà un pas al costat i deixarà la primera línia política quan s'elegeixi un nou president. En un missatge a la xarxa social X, ha traslladat "malgrat les diferències polítiques" el seu agraïment per "la feina feta durant aquests anys al govern de la Generalitat".

13 May 2024

Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora

Xavi Tedó

Yolanda Díaz reivindica que els comuns són "clau per poder conformar un govern progressista"

Yolanda Díaz ha tret ferro al retrocés dels comuns, que han obtingut dos escons menys que el 2021. "És veritat que perdem 13.000 vots, però som la formació decisiva i clau per poder conformar un govern progressista i evitar el bloqueig", ha reivindicat en una intervenció a l'executiva de Sumar. La vicepresidenta segona del govern espanyol ha opinat que la por a un pacte PSC-Junts ha mobilitzat el seu electorat i ha insistit a reclamar un govern català articulat amb la "majoria progressista".

En una roda de premsa posterior, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, també ha celebrat que s'ha complert l'objectiu dels comuns de "ser decisius", però ha admès que l'objectiu de millorar resultats "no s'ha aconseguit".

L'ANC crida els partits independentistes a evitar un govern del PSC

L'Assembla ha culpat els partits independentistes de la pèrdua de la majoria independentista per "desactivar deliberadament el procés cap a la independència" i "bloquejar" la DUI al Parlament, cosa que ha afavorit els partits constitucionalistes. Davant d'aquest escenari, l'ANC els reclama que impedeixin una majoria autonomista i que no donin cap vot ni s'abstinguin per permetre un executiu liderat pel PSC. També refusen que Junts i ERC "negociïn l'abstenció del PSC" perquè puguin governar en minoria perquè aquest executiu "quedaria condicionat permanentment al PSC". Així mateix, exigeix que es recuperi la unitat d'acció per fer efectiva la independència des del Parlament i que es convoquin noves eleccions a l'octubre "amb nous lideratges per donar credibilitat a la renovada estratègia independentista".  

El PSC s'inclina per buscar un acord de Govern amb les forces progressistes

El PSC obrirà converses amb totes les forces polítiques excepte amb Vox i Aliança Catalana per articular una majoria que investeixi Salvador Illa com a proper president de la Generalitat. En roda de premsa, la portaveu del partit, Núria Parlon, ha afirmat que es decanten per buscar un acord amb les forces progressistes -la qual cosa requeriria que Esquerra facilités la investidura-.  "Sempre ens hem mostrat partidaris a entendre’ns en les forces progressistes per una qüestió purament ideològica", ha dit Parlon, que ha confiat que, si els republicans volen estar a l'oposició, com a mínim no "bloquegin" la investidura d'Illa.

Tampoc no tanquen a explorar una entesa amb Junts, tot i que ja han deixat clar que en cap cas serà per investir el seu candidat, Carles Puigdemont. Liderarà la comissió negociadora del PSC la cap de campanya i número 2 del partit, Lluïsa Moret.

El PP creu que el 12-M és "la primera pedra d'un camí" que els durà a la Moncloa

El PP creu que el 12-M el partit ha posat "la primera pedra d'un camí" per ser "molt més importants a Catalunya" la qual cosa és "fonamental per arribar a la Moncloa". "El PP a Catalunya no té sostre", ha afirmat el portaveu estatal, Borja Sémper. Els populars neguen la interpretació que fa el PSOE i asseguren que "els votants no premien a Catalunya l'amnistia". Segons el PP, el PSC atrau votant independentista, però allunya l'elector de centre i constitucionalista.

Sémper ha advertit que "la llei d'amnistia continuarà desgastant el govern de Sánchez" i rebrà "el rebuig majoritari del conjunt dels espanyols" a les eleccions europees. "Seran la primera oportunitat de donar-li resposta a Sánchez", ha dit.

El PP, sobre la renúncia d'Aragonès: "A Sánchez li costarà trobar algú tan políticament dòcil"

El portaveu del PP, Borja Sémper, ha opinat que a Pedro Sánchez "li costarà trobar algú tan políticament dòcil" com Pere Aragonès. Sémper ha respectat la "decisió legítima" del president de la Generalitat i ha posat en dubte que hagi decidit ell renunciar o hagi estat ERC qui l'hagi empès a fer-ho. "Els millors desitjos en la nova etapa personal que emprengui", ha dit Sémper en roda de premsa.

El PSOE celebra la majoria absoluta contra el referèndum: "És sanador mirar endavant"

Amb una majoria absoluta contrària al referèndum al Parlament, el PSOE es referma en aquesta posició. "Mai ens trobaran en receptes que ens divideixin. Mai ho tenim en l'agenda. És sanador mirar endavant", ha subratllat la portaveu de l'executiva socialista, Esther Peña, que ha prioritzat els "reptes quotidians a solucions" que entén que tenen els catalans. "Han triat el camí de Salvador Illa", ha celebrat, i ha demanat un "canvi de paradigma".

Fonts del PSOE expliquen que a la reunió hi ha hagut un component "emocional" pel "patiment viscut i personificat en Sánchez", arran de les arriscades decisions per revertir la repressió judicial al Procés com els indults i l'amnistia. "El que mereixia la pena ens servirà molt", consideren a la cúpula socialista.

El PSC no negociarà amb Vox però avisa que tampoc podrien "evitar" que facilitessin la investidura

El PSC ha reiterat que no negociarà amb Vox de cara a una possible investidura de Salvador Illa, però ha avisat que tampoc no podria "evitar" que els ultres facilitessin un Govern del candidat, per exemple, amb una abstenció. "El que no podem fer és lligar-los les mans a les opcions polítiques que hi ha representades", ha dit la portaveu, Núria Parlon, en roda de premsa. Segons ha explicat, la comissió negociadora del PSC trucarà a tots els partits per intentar articular una majoria d'investidura, menys a Vox i a Aliança Catalana.

En qualsevol cas, avui Vox ha tancat la porta a facilitar que el PSC arribi a la presidència de la Generalitat: "És una cara més del separatisme d'ERC i Junts".

El PSOE assegura que el Govern no es decidirà des de Madrid i descarta investir Puigdemont

"L'únic president possible és Salvador Illa". Així de clara s'ha mostrat la portaveu del PSOE, Esther Peña, en roda de premsa a la seu de Ferraz després de la reunió de l'executiva federal presidida per Pedro Sánchez. Els socialistes, doncs, descarten que en benefici de la governabilitat a l'Estat, el PSC hagi de facilitar un govern liderat per Carles Puigdemont, tal com ha reclamat el candidat de Junts. A més, Peña també ha subratllat que aquest procés de negociacions els pilotarà Illa. "El Govern es decidirà a Catalunya. Ni a Madrid ni a cap altre lloc", ha destacat.

El PP veu possible que Sánchez "sacrifiqui Illa" i "faci president de la Generalitat a Puigdemont"

"Algú coneixent Pedro Sánchez està en condicions d'afirmar que no pot fer president de la Generalitat a Carles Puigdemont?". El portaveu del PP, Borja Sémper, ha plantejat aquest "dubte més que raonable coneixent els antecedents" del president del govern espanyol. Segons Sémper, Sánchez "podria sacrificar Salvador Illa". "La seva paraula no té valor", ha dit en roda de premsa.

Sémper també ha fet seves les paraules d'Alejandro Fernández, que ha tancat la porta a investir el candidat del PSC si el PSOE no trenca amb l'independentisme. Un escenari que el portaveu estatal del partit no veu possible perquè Sánchez "depèn d'ells per seguir a la Moncloa".

El PSC insta Puigdemont a assumir la victòria d'Illa: "L'independentisme no té majoria"

This browser does not support the video element.

La portaveu del PSC, Núria Parlon, ha instat aquest dilluns al candidat de Junts, Carles Puigdemont, a assumir la victòria de la candidatura de Salvador Illa a les eleccions catalanes i ha tancat la porta a investir el juntaire. "No li donarem suport a la seva investidura. Això li ha de quedar clar, encara que amenaci amb bloquejar la governabilitat d'Espanya", ha dit en roda de premsa. Tot i així, no ha tancat la porta a explorar acords ni amb Junts ni amb la resta de forces, a excepció de l'extrema dreta, per tal d'aconseguir una majoria que pugui investir Illa.

Aragonès afirma que ERC no "facilitarà una investidura del PSC"

El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha afirmat que ERC no "facilitarà una investidura del PSC" i ha afegit que tampoc ho farà "d'operacions que necessiten un acord de Junts i el PSC". D'aquesta manera, Esquerra intenta treure's de sobre el paper de clau per a un dels pactes que sumen de cara a conformar un nou govern: PSC, ERC i els comuns.

L'independentisme ha tret menys vots en aquestes eleccions que CiU al 2010

Tal i com recorda el subdirector del diari, David Miró, el dia que va néixer l'ARA -coincidint amb les eleccions al Parlament de Catalunya el 2010-, la Convergència i Unió d'Artur Mas va treure més escons, 62, que ahir tot l'independentisme junt, 61.

13 May 2024| Última hora

Aragonès no recollirà l'acta de diputat després de la desfeta electoral : "No formaré part del proper Parlament"

Pere Aragonès no recollirà l'acta de diputat després de la desfeta electoral d'aquest diumenge. El president de la Generalitat en funcions abandonarà el Parlament: "No formaré part del proper Parlament, abandonaré la primera línia política", ha afirmat en una compareixença des de la seu del partit.

Puigdemont reflexiona sobre la derrota independentista dotze anys després: "La situació ha canviat"

Després de la derrota de l'independentisme al Parlament dotze anys després de l'inici del Procés, l'expresident Carles Puigdemont ha insistit que cal una reflexió: "La situació ha canviat [...], no podem negar l'evidència", ha etzibat. En aquest sentit, la pèrdua de les majories que empenyien a reivindicar el deure d'avançar cap a la independència pateixen una redefinició que no ha defugit. "Per què hi ha una part de l'independentisme que no ens vota i no ens dona la majoria absoluta?", s'ha preguntat, compromès a "refer" els ponts ara "febles" amb ERC, en una "conversa serena".

D'altra banda, també ha valorat com afecta el revés del sobiranisme a l'acord de Brussel·les. D'entrada, ha argumentat que es va signar per "complir-se" i "pensant en aquesta eventualitat" de vaivens electorals: "Que el que es negocia entre la part catalana i l'espanyola, basat en el que s'aprovi al Parlament, és el que mana". Per això, ha reiterat la necessitat d'aprovar el traspàs de les competències d'immigració i d'avançar cap al referèndum d'independència. En aquest aspecte, ha ironitzat que els socialistes "potser tenen ara més estímuls per fer-lo" perquè "potser creuen que el guanyarien".