03/05/2024

La dificultat de desbancar Aragonès

1 min
Pere Aragonès aquesta tarda en un acte a Terrassa

BarcelonaPràcticament totes les enquestes preveuen una victòria de Salvador Illa el 12-M i situen Carles Puigdemont per davant de Pere Aragonès. En condicions normals, això voldria dir que Aragonès ja pot anar preparant les maletes. Però aquestes mateixes enquestes mostren que no serà tan fàcil desbancar Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara mateix no s’entreveu cap majoria alternativa operativa que pugui investir ni Illa ni Puigdemont. Tot apunta que la majoria independentista, si s’hi arriba, estarà contaminada per la presència de diputats xenòfobs que faran impossible qualsevol combinació. És més, ni tan sols Puigdemont estaria interessat a rebre els vots de l’extrema dreta sense el risc de tacar la seva biografia i prestigi internacional.

L’opció del tripartit, que Junts sembla tan interessat a airejar, és impossible si el PSC no fa un gir de 180 graus pel que fa al referèndum i el concert. El mateix Aragonès explica a l’entrevista de l’ARA que compartir l’objectiu de la independència és fonamental per formar govern. Cal entendre que, per a ERC, fer president Illa seria anar contra la seva pròpia estratègia de la taula de negociació amb Madrid, ja que la mateixa idea de la negociació Estat-Generalitat cauria. Això per no parlar de les discrepàncies en l’àmbit econòmic.

La resta de combinacions també resulten impracticables, començant per la sociovergència (impossible mentre hi hagi Puigdemont) i acabant pel front espanyolista (que no sumaria sense Vox). Així, Aragonès pot perdre el 12-M, però això no vol dir que deixi de ser president en un termini breu de temps. Al contrari.

stats