En directe
Eleccions al Parlament
10/05/2024

Puigdemont: "Sánchez vol fer una opa hostil a la Generalitat amb el governador civil Illa"

Seguim en directe l'última hora de la campanya del 12-M amb els comentaris de l'equip de Política

Penúltim dia de campanya marcat per l'opa hostil del BBVA

Bona nit! La campanya d'avui ha girat al voltant de l'economia de forma inesperada per l'opa hostil que ha plantejat el BBVA al Banc Sabadell, a la qual tots els partits han reaccionat. La majoria s'hi han mostrat contundentment en contra, i alguns fins i tot han utilitzat l'actualitat per a la seva pròpia campanya: "Sánchez vol fer amb Illa una opa hostil a la Generalitat", ha dit Carles Puigdemont.

Més enllà d'això, Esquerra ha celebrat un dels seus mítings més multitudinaris i Junqueras ha cridat a no donar la batalla per perduda tot i les enquestes: "Cada vegada que hem guanyat, les enquestes juraven i perjuraven que no guanyaríem", ha assegurat.

Demà, últim dia de campanya. Dissabte, dia de reflexió. Diumenge, eleccions. I a partir de dilluns... A partir de dilluns la intensitat dels pactes. Sigui com sigui, ho seguirem a l'ARA!

La CUP apel·la als descontents per guanyar l’escó de Lleida a Vox

Lleida ha sigut l’escenari del penúltim acte de campanya de la CUP. És també el lloc on, segons els anticapitalistes, es disputen el diputat amb Vox per una diferència de 200 vots. Ho ha assegurat el cap de llista de la formació per la província de Lleida, Bernat Lavaquiol, que ha demanat el vot per tal de frenar l’extrema dreta, i ha apel·lat als “descontents” amb ERC perquè els facin confiança: “El vot a la CUP és doblement útil, per fer polítiques que ens allunyin del precipici social, nacional i ambiental i per tal de barrar el pas a l’extrema dreta”, ha expressat l’activista contra els Jocs Olímpics d’Hivern. A les últimes eleccions, el 2021, les dues formacions van obtenir un escó cadascuna a Lleida.

L’exdiputat de la CUP Pau Juvillà, que va ser inhabilitat per la justícia, ha intervingut per primer cop a la campanya per reivindicar que els anticapitalistes han mantingut una actitud de mà estesa per fer pactes per tirar endavant polítiques d’esquerres, i que les dificultats per arribar-hi han estat “a l’altra banda”, en referència a ERC. Ha carregat contra els republicans per voler acollir els Jocs Olímpics: “Com pots arribar a acords si volen trinxar el territori?”, s'ha preguntat.

Puigdemont: "Sánchez vol fer una opa hostil a la Generalitat amb el governador civil Illa"

Carles Puigdemont denuncia que Pedro Sánchez vol fer amb la Generalitat el mateix que el BBVA amb el Banc Sabadell: "una opa hostil". Així ho ha alertat aquest dijous el candidat de Junts a les eleccions del 12-M, que ha reclamat la mobilització independentista per frenar-ho: "Si deixem que el PSOE faci la seva opa hostil al Govern de Catalunya, amb homes de negre i el governador civil Salvador Illa, entrarem en una deriva espanyolitzant de la qual no podrem sortir". I ha reblat "És una de les seves últimes oportunitats per derrotar-nos i no ho podem permetre". Per això, ha reclamat concentrar el vot en la seva candidatura i "no badar" amb "opcions minoritàries" que poden fer restar escons un cop es faci l'escrutini aquest diumenge.

Illa crida a la mobilització massiva el 12-M: "No podem refiar-nos"

El PSC va primer a les enquestes, però avui Salvador Illa ha volgut llançar un missatge a l'electorat: "Demano a tots els catalans que el 12 de maig vagin a votar, no podem refiar-nos. Catalunya s'hi juga molt", ha dit en un míting del PSC a Vilanova i la Geltrú. El candidat del PSC ha fet una crida "massiva" a la mobilització i, al costat de Pedro Sánchez, ha reivindicat que els "llaços" entre Catalunya i Espanya són "fortíssims i enriquidors". "Es tracta d'unir i subratllar el que ens fa sentir part d'una mateixa comunitat. De deixar obsessivament de remarcar les diferències", ha dit.

Diversos simpatitzants de Vox s'enfronten a manifestants antifeixistes després que ho hagi fet Santiago Abascal

This browser does not support the video element.

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anat a enfrontar-se físicament amb una vintena de manifestants antifeixistes al crit de "que expulsin aquesta xusma", després d'un acte aquest dijous a Reus. Hi ha hagut tensió amb la policia i els militants ultres han anat a enfrontar-se amb els dissidents. Abascal ha dit que la solució és "aigua i sabó" per als "separatistes antifeixistes". Hi ha hagut nombrosos crits d'"arriba Espanya".

Aragonès esperona els indecisos davant d'un PSC "espanyolista" i un Junts "de les retallades"

El president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha esperonat els indecisos que es decantin per ERC davant d'un PSC "espanyolista" i un Junts que ha presentat com el partit de les "retallades". "Cada vot que no vagi a ERC pot facilitar que guanyi el PSC més espanyolista de la seva història o els que van fer les retallades més doloroses del país", ha afirmat en l'acte central del partit a Barcelona. De fet, Aragonès ha tornat a brandar el fantasma d'un hipotètic pacte entre Junts i el PSC –malgrat que totes dues formacions es veten–, una manera de mobilitzar el seu electorat.

Illa promet estabilitat i avisa que l’alternativa és continuar en el camí "dels somiatruites"

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha promès estabilitat si arriba al Govern i ha assegurat que l'alternativa és continuar en el camí "del desacord i dels somiatruites" que, a parer seu, ha dut Catalunya a no estar preparada per afrontar els reptes que té davant. Des d'un míting a Vilanova i la Geltrú, i dirigint-se als indecisos, ha instat els catalans a valorar la "credibilitat" que mereixen les diferents opcions polítiques de cara al 12-M i la "viabilitat" dels seus plantejaments. "Ja hi ha una majoria independentista al Parlament i ha col·lapsat el Govern (...). Poden proporcionar estabilitat els que, tenint els números per fer-ho, no ho han fet?", s'ha preguntat, en referència a ERC, Junts i CUP. A més, ha criticat que, en temps de descompte, el Govern d'ERC es plantegi nomenaments a "corre cuita", com la d'una segona plaça de major als Mossos d'Esquadra.

També ha ironitzat amb les queixes dels Governs independentistes sobre l'executiu central durant els últims deu anys. "Tot és culpa del govern d'Espanya, els ajuntaments o de Corea del Nord", ha dit.

Junqueras crida a capgirar les enquestes i que Aragonès continuï sent president

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha cridat a capgirar les enquestes aquest 12-M i que Pere Aragonès continuï sent el president del Govern. "Cada vegada que hem guanyat, les enquestes juraven i perjuraven que no guanyaríem. També estem aquí per aixecar totes les enquestes, per guanyar una i mil vegades", ha afirmat Junqueras. El president d'Esquerra s'ha presentat com una veu "més legítima" que la resta perquè demana el vot en unes eleccions en què no pot tenir cap càrrec.

Albiach, dura contra el PSC: "Ni volem substituir Convergència ni volem pactar amb la nova Convergència"

La candidata dels comuns al 12-M, Jéssica Albiach, ha defensat el vot a la seva formació com "l'única garantia que no hi haurà Junts al proper Govern". "Som els únics que ni volem substituir la vella Convergència ni volem pactar amb la nova", ha assegurat aquest dijous en un acte de campanya a Blanes. Ho ha dit en referència a Junts, però també al PSC, que creu que podria pactar-hi. Albiach ha advertit que volen governar, però que no formaran part de "fórmules estranyes": "Volem un Govern progressista".

Ha lloat que els comuns no es "posen de perfil" ni a "dissimular o despistar": "Anem de cara per dir que volem un Govern d'esquerres que faci polítiques d'esquerres". Per aconseguir-ho, però, creu que han d'obtenir un bon resultat el 12 de maig que condicioni tant el PSC com ERC. Sense els comuns, ha avisat, el PSC "no regularà els lloguers" i ERC "no aturarà el Hard Rock ni l'ampliació de l'aeroport".

Sánchez diu que votar Illa és la millor manera de frenar la ultradreta "independentista, espanyolista i del PP"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha carregat aquest dijous contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per haver identificat migració i inseguretat en campanya. Des d'un míting del PSC a Vilanova i la Geltrú, el líder del PSOE ha assegurat que el PP cada vegada s'assembla més a Vox, després que Feijóo responsabilitzés la immigració irregular del fenomen de les okupacions delictives. "La millor manera de frenar la ultradreta independentista, espanyolista i del PP és votar Salvador Illa", ha reblat.

Pello Otxandiano (EH Bildu) participa en l'acte central d'ERC: "Toca donar continuïtat a aquesta legislatura"

El dirigent d'EH Bildu, Pello Otxandiano, ha participat en l'acte central d'ERC que el partit celebra aquest dijous a Barcelona per mostrar el seu suport al projecte dels republicans de cara al 12-M. "Toca donar continuïtat a aquesta legislatura", ha defensat. Otxandiano ha defensat la gestió del govern de Pere Aragonès i també ha aprofitat per posar en valor l'1-O: "Una autèntica revolució democràtica al segle XXI al cor d'Europa".

Sánchez crida a concentrar el vot en el PSC: "O Salvador Illa o bloqueig"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha cridat a concentrar el vot en el PSC perquè els socialistes guanyin les eleccions de diumenge i puguin governar a Catalunya. "O Salvador Illa o bloqueig. O entesa o discòrdia i divisió, de nou. O avançaments o paràlisi", ha dit en un míting a Vilanova i la Geltrú amb 450 persones a l'auditori i 250 fora. En aquest sentit, ha dit que els catalans tenen l'oportunitat de triar entre "quatre anys més de paràlisi i bloqueig" –abstenint-se o triant altres paperetes– o "obrir una nova etapa" amb un president socialista a la Moncloa i un altre a Catalunya per continuar "avançant" en matèria social i en "convivència". I Illa ho farà, ha dit, amb acords entre "diferents partits polítics".

Marta Rovira presenta la llei d'amnistia com la manera de "refer ponts" entre l'independentisme

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha defensat un cop més la llei d'amnistia i ho ha fet per presentar la norma com una manera de "desbrossar el camí" cap a la independència i també per "refer ponts" entre els actors del moviment. "No volem un moviment esgotat, acabat, sinó una majoria independentista social, refer confiances", ha afirmat en una intervenció des de Ginebra. "La gent d'ERC hem decidit combatre la repressió per construir els espais de confiança política que ens van permetre fer l'1-O, perquè el procés d'autodeterminació no s'ha acabat", ha afegit. Al llarg de tota la campanya, ERC ha rebut amb escepticisme les crides a la unitat que ha fet Junts. El número nou de la candidatura, Ruben Wagensberg, també ha intervingut per defensar la "lluita" a l'exili.

Puigdemont acusa el PSC d'"allunyar-se de la lluita social" pel català

Carles Puigdemont acusa el PSC d'haver-se "allunyat" de la lluita social per la llengua. Així ho ha criticat aquest dijous el candidat de Junts+, en una conversa amb l'escriptor Albert Sánchez Piñol. "Hem de recuperar els orígens de la lluita del català com una lluita social. I em sap molt greu veure l'actual PSC que s'allunya d'aquesta tradició", ha dit. En aquest context, i davant d'una situació "alarmant" de la llengua, Puigdemont ha defensat que aquesta ha de ser "la legislatura de la llengua" i ha apostat per una reforma jurídica, per "refundar molts principis de les bigues mestres que han aguantat l'arquitectura jurídica de la llengua catalana perquè avui molts drets dels catalanoparlants no estan garantits a Catalunya", malgrat la llei.

Raquel Sans (ERC) envia un dard a Rull pel Hard Rock: "No sé on va Rull amb els seus fills, però jo no els porto als casinos"

La candidata d'ERC a Tarragona, Raquel Sans, ha enviat un dard al número tres de Junts, Josep Rull, que aquesta setmana va qualificar el Hard Rock d'un model de "turisme familiar i de qualitat". "No sé on va Rull amb els seus fills, però jo no porto els meus fills als casinos", ha etzibat. Els republicans s'oposen al macrocasino, però asseguren que des del Govern no el podien frenar. El Hard Rock va ser el detonant per l'avançament electoral, perquè els comuns es van negar a donar suport als pressupostos del 2024 si el Govern no frenava el Hard Rock.

La candidata d'ERC per Girona, Marta Vilalta, ha defensat les polítiques feministes del Govern i ha aprofitat per presentar ERC com l'alternativa a la gestió de Rodalies del PSC i també Junts, que ha recordat que van abandonar el Govern a mitja legislatura.

Laia Cañigueral (ERC) ataca Junts: "Nosaltres cada matí ens preparem l'esmorzar i no esperem que ens el porti l'Olívia"

La candidata d'ERC a Girona, Laia Cañigueral, ha enviat un dard a Junts en l'acte central que els republicans celebren aquesta tarda a Barcelona. En concret, a la seva número dos, Anna Navarro: "Nosaltres som gent normal, com la gran majoria de la gent d'aquest país. Que cada matí ens preparem l'esmorzar i no esperem que ens el porti l'Olívia".

ERC arrenca el seu acte central de campanya a Barcelona

ERC celebra aquest dijous l'acte central de campanya al Palau de Congressos de Barcelona. Hi participen el candidat republicà, Pere Aragonès; el líder del partit, Oriol Junqueras, i les caps de llista per Lleida, Tarragona i Girona: Marta Vilalta, Raquel Sans i Laia Cañigueral. Des de Ginebra, també hi participen Marta Rovira i Ruben Wagensberg. L'acte l'han presentat la candidata a les eleccions europees, Diana Riba, i el número dos, Tomàs Molina. També intervindrà Pello Otxandiano, el candidat a les eleccions basques d'EH Bildu.

El PP contradiu la postura de Fernández sobre l'opa al Sabadell

El candidat del PP, Alejandro Fernández, s'ha pronunciat aquest matí sobre l'opa hostil al Banc Sabadell, i s'hi ha mostrat totalment en contra. "Em preocupa enormement", ha expressat a X, que aquest moviment "afecti negativament les pimes catalanes i la lliure competència". "No m'agrada". El PP nacional, però, no ho veu igual. Segons fonts de la formació, el PP "respecta els acords entre empreses privades", i esperen conèixer l'anàlisi del Banc d'Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. També han qualificat de "sobreactuació" la resposta de l'executiu espanyol, que està en la mateixa línia que la de Fernández.

La Junta Electoral resol que la CUP i Cs han de ser al debat de demà de la SER i 'El País'

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha resolt conjuntament els recursos presentats per la CUP i Cs després que la Cadena SER i El País els haguessin exclòs del debat de candidats d'aquest divendres, on sí que s'havia convidat els caps de llista del PSC, ERC, Junts, Comuns Sumar i el PP. A menys de 24 hores del debat, l'organisme insta el Grup Prisa a incloure aquestes dues formacions si no vol incórrer en un incompliment de la normativa electoral. Segons detalla la resolució de la Junta Electoral, els mitjans han d'organitzar debats en els quals intervinguin "tots els participants del procés electoral" amb l'objectiu de "garantir la pluralitat i igualtat d'oportunitats".

09 May 2024

A favor o en contra dels macrofestivals?

Xavier Cervantes