La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes

La formació anticapitalista, que es queda sense grup propi, perd la representació a Lleida i Tarragona

2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaLa CUP continua perdent un llençol a cada bugada. La formació anticapitalista ha tret el segon pitjor resultat en unes eleccions catalanes des de la seva irrupció al Parlament el 2012. Aleshores, en la seva estrena, va sumar 126.000 vots i tres diputats. Aquest diumenge els cupaires han aconseguit el suport del mateix nombre de votants, superant per poc el pitjor registre assolit fins ara, el de les últimes eleccions espanyoles, de fa menys d'un any, quan no van ni arribar als 100.000 sufragis. Amb aquests resultats sobre la taula, el procés de refundació en què està immersa l'organització és més que necessari.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si ara fa tres anys la formació assembleària es va beneficiar de la baixa participació (53,5%) i amb poc menys de 190.000 vots (6,67%) va aconseguir nou diputats, aquest cop, amb una participació similar (57,9%), ha perdut cinc diputats (4%) i es queda sense grup propi. No és d'estranyar, doncs, que quan s'ha fet públic el sondeig de TV3, que els atorgava entre sis i vuit diputats, alguns dirigents de la CUP, en conversa amb l'ARA, admetessin que signaven aquests resultats. No ha estat així. La CUP ha perdut dos dels cinc diputats que tenia per Barcelona, n'ha mantingut només un dels dos que tenia a Girona, i ha perdut els dos representants que tenia a Lleida i Tarragona.

Les cares llargues de les últimes nits electorals, doncs, s'han tornat a repetir a la seu de la CUP, on els candidats i els escassos militants que han seguit la jornada electoral no amagaven la seva decepció. I és que després de les patacades a les eleccions municipals, on no va poder recuperar la representació a Barcelona o Lleida i la va perdre a Tarragona, i a les generals, on tampoc va poder retenir cap dels dos diputats que tenia, ara arriba un nou revés.

Un revés que, a més a més, deixa els cupaires sense la clau de la governabilitat després d'una dècada condicionant tots els governs per la pèrdua de la majoria independentista en aquests comicis. La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, ha admès que els resultats "no són bons" i ha assegurat que entomen el repte de meditar com revertir la davallada de suport per fer front a "l'onada reaccionària" amb un Parlament "més de dretes i espanyolista que mai".

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats