Eleccions al Parlament

Els comuns posen a prova a les urnes el seu 'no' als pressupostos

Aspiren a ser decisius en la formació d'un govern tripartit

Les enquestes no es posen d’acord sobre quins seran els resultats dels comuns en aquestes eleccions, tot i que la majoria apunten que baixarien dels 8 escons que ara tenen al Parlament. Els de Jéssica Albiach s’enfrontaven al repte de defensar el seu ‘no’ al Hard Rock, que els va dur a tombar als pressupostos de la Generalitat i, de retruc, a precipitar l’avançament electoral. A diferència del que va passar el 2021, el partit es presenta ara sense Podem i en coalició amb el nou partit Sumar de Yolanda Díaz amb l’aspiració de ser decisius en la formació d'un pròxim govern, que aspiren que sigui un tripartit d'esquerres.

Cargando
No hay anuncios

Fonts dels comuns detecten que el seu és un electorat molt fidel i que, a l’inici de la cursa electoral, es marcaven com a objectiu ampliar el seu perímetre electoral per arribar fins als 10 escons. A Tarragona han intensificat la campanya amb la finalitat de passar d’un a dos diputats, precisament per la seva aposta contra el Hard Rock, i també a Girona, amb l’objectiu de guanyar-hi un escó –ja que el 2021 van quedar fora de la demarcació de les comarques gironines.

Pel que fa a pactes postelectorals, Albiach s’ha obert a enteses amb el PSC, Esquerra i la CUP, però ha vetat aliances per activa i per passiva amb Junts. Els comuns han aprofitat aquest posicionament per reivindicar-se com l’única papereta que pot garantir un “Govern d’esquerres”, cosa que, a parer seu, no poden dir ni ERC, que ha governat amb els juntaires, ni el PSC, a qui han acusat de voler formar la “coalició de l’asfalt” amb els de Carles Puigdemont pel seu suport a la B-40 i a l'ampliació de l'aeroport del Prat. Ara bé, si les crides del PSC al vot útil tenen èxit, els comuns podrien veure perjudicats els seus resultats, cosa que debilitaria la seva força negociadora.

Cargando
No hay anuncios
Les expectatives electorals dels comuns
  • -7<p>Baixar dels set escons –ara en tenen vuit– abocaria als comuns a haver de fer autocrítica. </p>
  • 8-7<p>Si es mantenen o pugen podrien arribar a condicionar les polítiques del proper Govern.</p>
  • +8<p>Amb més de vuit escons, a banda de condicionar la formació del govern, veurien avalada la </p>