Els comuns demanen "força" per arrossegar ERC i el PSC al tripartit

Albiach reivindica la seva opció com "l'única segura" per a un govern d’esquerres i Díaz crida a emular un govern com el de l’Estat

2 min
Els comuns de Jéssica Albiach tanquen la campanya amb un acte a Cornellà amb Díaz, Urtasun, Colau i Asens

BarcelonaEls comuns tenen clar quina és la fórmula que volen després de les eleccions de diumenge: un tripartit amb Esquerra i el PSC. El PSC no li fa lletjos, i malgrat que Esquerra mai ha dit que s’avindria a ser-hi els comuns demanen "força" per arrossegar les dues formacions a formar-lo. Ha sigut el principal missatge de la formació liderada per Jéssica Albiach al seu acte de tancament de campanya aquest vespre a Cornellà, on ha estat flanquejada per les primeres espases de l’espai: la vicepresidenta espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz; el ministre de Cultura, Ernest Urtasun; l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albiach ha presentat la seva formació com "l’única opció segura" per un govern d’esquerres a Catalunya, perquè tant els socialistes com els republicans, a parer seu, volen en el fons pactar amb Junts: "Illa no reivindica Maragall, sinó Pujol, i Aragonès s’abraça a Mas-Colell, artífex de les pitjors retallades", ha exclamat. Per això ha demanat el vot a la seva formació per evitar un govern que anomena "coalició de l’asfalt", que liderarien el PSC i Junts, en referència a l’impuls de projectes que defensen, com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport i l’enllaç de la B-40.

La líder dels comuns ha afirmat que la seva formació treballa per una Catalunya "sense territoris de primera i de segona", i ha reivindicat la seva negativa als pressupostos amb el macrocasino com a principal impediment, però també l’ampliació de l’aeroport: "Ho vam aturar i tornarem a aturar-ho", ha dit referint-se a la feina de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, número 2 de la llista d’Albiach.

Examen per als comuns, però també per a Sumar

La vicepresidenta Díaz s’ha referit als indecisos que apunten les enquestes per mobilitzar el vot a la candidatura d’Albiach perquè sigui "decisiva". Alhora, ha defensat la feina del seu espai polític al govern de l’Estat, que ha cridat a emular a Catalunya: "Creieu que si no fóssim al govern s’hauria apujat el salari mínim interprofessional?", ha preguntat. Aquests comicis són un examen per als comuns, després que el bloqueig als pressupostos precipités la convocatòria electoral, però també per a la coalició Sumar, que lidera Díaz. A les eleccions gallegues del febrer Sumar va quedar fora del Parlament i a les basques, no fa ni un mes, va obtenir un sol representant.

Per la seva banda, l'exalcaldessa Colau, que ha qualificat de "dècada perduda" els governs d’Esquerra i Junts dels últims anys, ha tret pit de la candidata de la formació, que encapçala una llista "profundament feminista", amb un dard a ERC i el PSC: "M’estranya que no trobin dones per presidir la Generalitat", ha criticat. "Que ho facin les dretes no m’estranya, però em costa més d’entendre que ho faci l’esquerra", ha rematat.

stats