Eleccions al Parlament

Els comuns ataquen el PSC per la llengua: "Deixem tranquil·la l'escola catalana"

Albiach també retreu a Salvador Illa que no digui amb qui pactaria per governar Catalunya

BarcelonaA escassos dies de l’inici de la campanya electoral, els comuns disparen contra el PSC de Salvador Illa pel seu model lingüístic, com ja va fer Esquerra fa uns dies. La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha clamat aquest dilluns contra el model "trilingüe" que defensen els socialistes i ha fet una petició a les forces catalanistes per "protegir" la immersió i revertir la caiguda de l'ús social del català. "Deixem la immersió tranquil·la. Deixem l’escola catalana tranquil·la i centrem-nos on tenim el problema, en la crisi educativa", ha dit en una tribuna del Fòrum Europa a l'Hotel Palace, en referència als mals resultats històrics que Catalunya va registrar en les últimes proves PISA. Albiach ha reivindicat l'entesa de comuns, PSC, Esquerra i Junts que va fer possible la llei per fer front a la imposició judicial del 25% de castellà, però ha demanat un nou pacte que "blindi" la immersió d'una vegada per totes davant l'ofensiva del PP i Vox.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per ara el PSC no ha explicitat el seu posicionament sobre la immersió de cara a les eleccions del 12 de maig. Durant les negociacions sobre la llei pel català, els socialistes van defensar que el català havia de ser el "centre de gravetat" del model lingüístic, però van insistir que el castellà també havia de ser vehicular i que calia reforçar-ne l'aprenentatge en centres amb alumnes amb mancances.

Cargando
No hay anuncios

En roda de premsa aquest dilluns, la portaveu del PSC, Núria Parlon, ha insistit en aquesta primera idea i ha reivindicat la necessitat de garantir que els alumnes surtin del sistema educatiu dominant l'anglès com a fórmula per garantir la igualtat d'oportunitats, vinguin de la família que vinguin. "Sense trencar la importància que ha de tenir el català, i evidentment el coneixement del castellà, no ens neguem a la possibilitat que el trilingüisme formi part del sistema. Crec que oposar-s'hi és restar oportunitats", ha explicat. En precampanya, Illa ha proposat que les polítiques lingüístiques de la Generalitat passin a dependre de la conselleria de Presidència. El programa electoral que el partit farà públic en els pròxims dies podria donar més pistes sobre com es posicionen els socialistes catalans en aquesta matèria.

Silenci sobre el cas Koldo

La llengua no ha estat l’únic flanc que Albiach ha aprofitat per carregar contra el PSC: la candidata també ha criticat la indefinició en matèria de pacte dels socialistes, que només han vetat enteses amb Vox i Aliança Catalana. Tot i que Illa sí que s’ha compromès a asseure's primer amb les forces d’esquerres si els números quadren, no ha tancat la porta a pactar amb Junts ni tampoc amb el PP. Això és el que Albiach li ha retret. "Que a hores d’ara no sapiguem amb qui vol pactar el senyor que va primer a les enquestes és un problema", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, no ha esmentat ni una sola vegada el cas Koldo ni la compareixença de l'exministre de Sanitat aquest dilluns a la comissió d'investigació del Congrés per donar explicacions sobre la compravenda de material sanitari. Sí que ho ha fet Esquerra, que ja assegura que Illa està sota "ombres de dubte" per suposada corrupció en la seva gestió del cas.

Els precedents

Tot i les crítiques, els comuns saben que els socialistes són la seva aliança natural per arribar al govern de la Generalitat, com ho han sigut a l'Estat i ho van ser en el seu moment a Barcelona. La mateixa Albiach ha admès que volen sumar amb els socialistes, però també amb Esquerra i amb la CUP, per fer "polítiques de transformació" des de l’executiu català, incompatibles amb defensar macroprojectes com el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i la B-40, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

La gran incògnita és si, arribat el moment, els comuns seran tan ferms en aquest pols com ho van ser en la negociació dels pressupostos si d'això depèn que entrin al Govern. L'objectiu del partit en aquestes eleccions és poder accedir a alguna de les possibles sumes que permetin formar un nou executiu: "Ens presentem a les eleccions per estar el Govern", ha dit Albiach. Per si algun votant es replanteja el vot després dels resultats de Sumar a Euskadi –només han aconseguit un escó i amb Podem en tenien sis–, la candidata ha volgut llançar un avís: "La situació dels comuns és radicalment diferent", ha argumentat, perquè són un partit "preexistent", "arrelat" i que fa anys que ha fet "la feina" d'unitat. "Jo vinc de Podem", ha recordat Albiach, que ha tornat a agrair que la direcció del partit lila decidís no presentar-se a aquestes eleccions catalanes.