Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit

Albiach diu que va trucar a Illa per descartar la "sociovergència" i articular un "govern d'esquerres"

2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaTot i obtenir els pitjors resultats de l’espai polític en tot el segle XXI, els comuns poden seguir sent decisius. És el missatge que van transmetre ahir. La formació ha obtingut només sis diputats i el 5,81% dels sufragis: “No és el resultat que esperàvem”, va reconèixer la seva cap de llista, Jéssica Albiach, en la compareixença per valorar els resultats. La formació ha patit l’efecte de cavall guanyador del PSC, i no sembla haver recollit res dels pràcticament 180.000 vots que ha perdut Esquerra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però el tripartit que insistentment han defensat suma, i a això s’aferren. Aquesta va ser la cara positiva de la nit pels comuns, i tot i la patacada a les urnes, van reiterar el missatge: volen ser una pota del “govern d’esquerres”, sense concretar si és en forma de tripartit. És el mateix missatge que Albiach va transmetre la nit electoral de les darreres eleccions, les del 2021. Llavors no va reeixir pels vetos creuats entre el PSC i ERC. Malgrat que Esquerra ja va anunciar que vol quedar-se a l’oposició, insisteixen en la fórmula: “És possible una nova etapa d'esquerres”, va manifestar la líder del partit, tot fent una crida “a totes i cadascuna de les forces progressistes”.

Albiach va advertir que la seva fórmula de govern és aquesta i no cap altra. En aquest sentit, va afirmar que va trucar el candidat socialista i guanyador dels comicis, Salvador Illa, per manifestar-li que les “grans necessitats del país”: –habitatge, educació, sanitat i canvi climàtic, va explicar— no es poden abordar “amb un govern de la sociovergència”, és a dir, la suma dels socialistes amb Junts.

Jéssica Albiach s’enfrontava a unes eleccions que d’alguna forma va precipitar. La seva negativa als últims pressupostos del govern Aragonès per defensar el seu no al Hard Rock va conduir Catalunya a eleccions i la defensa d’un país sense Hard Rock i sense l’ampliació de l’aeroport ha estat la bandera de la seva campanya.

Tots sis diputats dels comuns ho són per la circumscripció de Barcelona, confirmant així les històriques dificultats de la formació per implementar-se més enllà de l’àrea metropolitana. Una gran part de la seva campanya s’havia centrat a mantenir el seu escó a Tarragona –amb la negativa al Hard Rock com a principal bandera per aconseguir-ho–, i recuperar l’escó que van perdre el 2021 a Girona. No han aconseguit cap d'aquests dos objectius.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats