Aragonès posa data a la constitució del Parlament: el 10 de juny

El president de la Generalitat opta per exhaurir el termini i deixarà passar la campanya de les europees

3 min
Pere Aragonès i Laura Vilagrà en el consell executiu d'aquest dimarts

BarcelonaPere Aragonès té la potestat de convocar el ple de la constitució del Parlament i ha decidit exhaurir el termini de màxim vint dies després de les eleccions per fer-ho: serà el 10 de juny. D'aquesta manera, el president de la Generalitat en funcions deixa passar tota la campanya de les eleccions europees i convoca per a l'endemà el ple de constitució de la cambra que ha de servir per triar el president i els membres de la mesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'ha optat per aquesta data amb l'objectiu d'interferir el mínim possible en aquests comicis", ha defensat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa. Aquesta setmana ja han arrencat les negociacions entre alguns grups. Unes converses que es desenvoluparan en paral·lel a la campanya de les eleccions europees i que aniran enllaçades amb les negociacions per a la investidura del president de la Generalitat. El PSC ja té previstes reunions amb els comuns per aquesta mateixa setmana.

Conscient dels equilibris que caldrà fer per lligar els suports per a la investidura, Illa reclama "discreció i ofici polític" per fer avançar les converses en paral·lel amb la campanya de les europees. En una entrevista a La Sexta, ha tornat a defensar que preferiblement buscarà el suport de les forces progressistes per ser president i ha restat importància al fet que Esquerra sotmeti la decisió final sobre la investidura a les bases. "No m'inquieta gens", ha subratllat, i ha afegit que la decisió acredita la tradició "democràtica" del partit. Una decisió que –ha dit– el PSC també hauria pres en un escenari com aquest (els socialistes, però, no consultaran les bases per avalar els eventuals acords d'investidura als quals puguin arribar).

Junts i el PP no són la primera opció d'Illa

Illa no ha descartat buscar el suport de Junts, però ha allunyat la possibilitat de pactar-hi la investidura. "La sociovergència no és impossible, però no sé si és el millor moment", ha dit en una altra entrevista a RAC1 respecte a una possible aliança amb els juntaires, amb qui ha assegurat que comparteixen alguns posicionaments, però no el projecte polític. I els suports del PP? El PSC els ha inclòs en la ronda de negociacions preliminars, però el seu candidat admet que ser investit amb els seus vots "no seria el més adient", malgrat que tampoc hi ha tancat del tot la porta.

Hi ha reaccionat el líder del PP català, Alejandro Fernández, que ha recordat irònicament als socialistes que, de moment, no els ha ofert cap tipus de suport: "Jo rebutjo l'amor de Cindy Crawford, no et fot. Però algú t'ho ha ofert, ànima salvadora?", ha anotat en un missatge a X. La candidata del PP a les europees, Dolors Montserrat, ha apujat el to qualificant Illa de "titella" de Pedro Sánchez i ha insistit que, després dels comicis del 9 de juny, el PSC s'abstindrà per fer president Carles Puigdemont amb l'objectiu de garantir els vots de Junts per a l'estabilitat del govern espanyol. Una tesi que el PSC ha descartat i a la qual també ha tancat la porta el mateix Pedro Sánchez.

A l'altra banda, els comuns són optimistes sobre la possibilitat de tancar un pacte que eviti la repetició electoral, malgrat les seves diferències amb el PSC. El seu candidat eleccions europees, Jaume Asens, s’ha mostrat “convençut” que arribaran a una entesa amb el PSC per investir Illa "tot i que avui insisteixi en un model de país basat en el ciment i en una Catalunya com un parc temàtic”. En aquest sentit, i després que el PSC hagi defensat infraestructures com l'ampliació de l'Aeroport o la B-40, Asens ha dit que no seria la primera vegada que els socialistes "es mouen" després d'una campanya per arribar a acords, com va passar amb l'amnistia.

El PSC i ERC escalfen motors parlamentaris

Mentrestant, els grups parlamentaris ja escalfen motors abans de la sessió de constitució del 10 de juny. Amb Illa al capdavant, els 42 diputats socialistes s'han reunit al Parlament per abordar l'inici de la legislatura: al costat de la direcció del grup parlamentari, que de moment es manté, el candidat del PSC els ha demanat no adormir-se amb els tràmits per recollir les actes i els ha instat a actuar amb "lleialtat institucional" davant una legislatura en què creu que la cambra ha de recuperar representativitat.

Poc després ha estat el torn dels nous diputats Esquerra: amb la remor de fons dels relleus de lideratge, s'han reunit en una trobada on també han assistit físicament el president republicà, Oriol Junqueras, i telemàticament la secretària general del partit, Marta Rovira –que pilotarà les negociacions–. La reunió ha durat gairebé dues hores i Junqueras n'ha sortit una estona abans que els diputats electes. "Ha anat bé la reunió", ha dit de passada als periodistes. Ha estat, segons fonts del partit, una reunió informativa i per donar la benvinguda als nous diputats, on també s'ha fet una valoració dels resultats del 12 de maig: ERC ha passat de 33 a 20 escons.

stats