Aquelarre del PP perquè Europa tombi l'amnistia

Els populars presenten la candidatura per a les eleccions europees com una croada contra l'independentisme

Els populars Manfred Weber, Alberto Núñez Feijóo i Dolors Montserrat, candidata a les eleccions europees.
09/05/2024
3 min

BarcelonaEl PP ha protagonitzat un aquelarre contra l'independentisme amb l'objectiu que Europa eviti l'aplicació de l'amnistia. Ha estat aquest dijous en la presentació de la candidatura a les eleccions europees, que encapçala Dolors Montserrat. Des del primer moment, aquest acte celebrat al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona s'ha plantejat com un combat contra el nacionalisme i el sobiranisme, que encaixa també amb el to de la recta final de la campanya catalana. I l'avís ha vingut de la mateixa Montserrat: "Europa no pot permetre que l'amnistia tiri endavant, el PP europeu no ho pot permetre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'advertiment ha rebut el suport del líder del PP europeu, Manfred Weber, que ha recollit el guant i ha promès "suport al PP per defensar l'estat de dret a Espanya". De fet, ha arribat a dir que "terroristes condemnats poden sortir en llibertat" amb l'amnistia i que això afecta l'estat de dret, malgrat que cap dirigent del Procés ha estat sentenciat per aquest delicte. Una estratègia dura per tombar l'oblit penal, que el dirigent popular a l'Estat, Alberto Núñez Feijóo, ha inclòs dins les "cessions i privilegis a uns pocs" del president espanyol, Pedro Sánchez, per ocupar la Moncloa. Així, ha plantejat les eleccions europees com una oportunitat "perquè Espanya respongui en legítima defensa" a la deriva del govern espanyol.

I hi ha reblat el clau Weber, home dur contra l'esquerra i el sobiranisme, que ha carregat contra Sánchez i els seus cinc dies de reflexió "per egoisme": "Espanya necessita un home d'estat i no un xouman". I el candidat del PP a les eleccions catalanes, Alejandro Fernández, ha recordat la trama russa de "governants [catalans] que van flirtejar amb aquells que des de fora volen desestabilitzar Europa": "Va passar, va ser molt greu i va oferir una imatge molt distorsionada de Catalunya".

Votació contra Sánchez

El tret de sortida a les europees no només ha estat una reivindicació espanyolista, amb el lema Més Espanya a Europa, sinó també una mostra d'antiindependentisme ferm. Una ideologia que han relacionat amb Sánchez per haver-li donat ales amb els seus pactes d'investidura. "No hi ha separatisme bo, en les diferents formes sempre porta pobresa i divisió", ha advertit Feijóo, que ha garantit que no deixarà "sols" els catalans ni els espanyols "relegats" pel PSOE o l'independentisme. "Mai havíem estat tan mal governats", ha assegurat.

Per la seva banda, Montserrat s'ha erigit en defensora d'Espanya a Europa, on plantejarà "totes les batalles", com ha fet fins ara, contra el Procés i la immersió lingüística. Per això, ha criticat "les polítiques asfixiants de l'esquerra i la decadència del nacionalisme" mentre "Sánchez es pren cinc dies de descans i el pròfug [Carles Puigdemont] es planteja l'últim i humiliant espectacle tornant a Espanya". En una reivindicació de "l'estat de dret enfront de la impunitat de l'amnistia", ha lamentat "l'ego i el fals victimisme de Sánchez", que "ha colonitzat" les institucions en una "degeneració democràtica per posar-ho tot al seu servei". També ha fet un al·legat final barrejant les europees i les catalanes i ha demanat el vot pel PP "per salvar Catalunya d'un altre Procés".

Tot i que han reclamat el suport per expressar el rebuig contra el projecte de Sánchez, també han presentat el PP com la casa gran del centredreta constitucionalista, amb tres eurodiputats provinents de Cs, com el seu ex secretari general Adrián Vázquez –que va de número 10 a la llista–. Feijóo, per això, ha demanat ser el vot útil, també a Catalunya.

El Senat, a punt per vetar l'amnistia

Fa dos mesos que el PP té a les seves mans la llei d'amnistia per la tramitació que n'està fent el Senat. Un període que arriba a la seva fi la setmana que ve, quan els populars aprovaran al ple un veto a la norma que quedarà sense efecte quan el Congrés el revoqui, previsiblement en un debat que es convocarà dijous 30 de maig. En aquests dos mesos els populars han gesticulat contra la llei sense haver-la pogut bloquejar i aquest dijous han fet l'últim pas previ al veto al qual donaran llum verda dimarts vinent. Amb els vots també de Vox, la comissió mixta de justícia i constitucional ha aprovat el dictamen que rebutja la norma, que ja entra en la recta final cap a l'entrada en vigor definitiva.

stats