Eleccions al Parlament

Anna Gabriel i David Fernàndez entren en escena en l'acte final de la CUP

Els cupaires es reivindiquen com la garantia per reprendre l'embat amb l'Estat i evitar els macroprojectes

BarcelonaAquest divendres s'ha repetit la imatge d'ara fa un any. Si el mes de maig de l'any passat, la CUP portava David Fernàndez i Anna Gabriel al bastió de Berga en l'acte final de les eleccions municipals, els mateixos exdiputats han tornat a estar presents en el tancament de campanya del 12-M. Tots dos, grans referents de l'esquerra independentista, van ser cabdals en el creixement de la CUP al Parlament. Entre el 2012 i el 2015 –o el que és el mateix, entre Fernàndez i Gabriel– els cupaires van guanyar més de 200.000 vots per arribar a gairebé 340.000 vots en el que és el seu rècord històric.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, però, les perspectives no són les mateixes i les enquestes auguren una davallada dels anticapitalistes, que confien, malgrat tot, en tornar a ser decisius en la configuració d'un govern que només albiren que pugui ser independentista. Fernàndez i Gabriel, doncs, han entrat en escena per primer cop en aquesta campanya per reivindicar el seu projecte polític i mobilitzar l'electorat.

Cargando
No hay anuncios

En el míting més multitudinari, davant d'unes 500 persones, al passeig del Born, santuari de l’esquerra independentista, on fa els actes de la Diada des de fa mig segle (quan ningú més sortia al carrer), els cupaires s'han reivindicat com la garantia per reprendre l'embat amb l'Estat. També per evitar que tirin endavant els macroprojectes com el Hard Rock, la B-40 o l'ampliació de l'aeroport. Aquests han estat els dos ítems de tota la campanya.

En aquesta línia, Fernàndez ha dit que la CUP defensa "pam a pam cada barri, cada poble i cada comarca" i "els drets dels més desvalguts contra els qui els persegueixen sigui amb una rojigualda o embrutant la nostra estelada". "El vot a la CUP és el de totes les lluites", ha afegit en una de les intervencions més aplaudides. Gabriel, per la seva banda, ha fet una crida a no caure a la resignació davant les baralles estèrils dels partits independentistes: "No abaixarem els braços quan hi ha centenars de persones que encara pateixen repressió".

Cargando
No hay anuncios

El peix al cove

Les seves successores han carregat amb duresa contra ERC i Junts per no adoptar una agenda nacional i social pròpia. La cap de llista, Laia Estrada, també ha disparat contra les dues grans forces independentistes. "Ara competeixen per veure qui pujoleja més, per veure qui practica més el peix al cove", ha denunciat abans de dir que cal "una CUP forta per garantir un Parlament independentista i més d’esquerres". Així mateix, ha advertit que després de diumenge aquests dos partits es posaran d’acord amb el PSC perquè "res no canviï i així mantenir els privilegis d'una minoria". La número 2, Laure Vega, ha criticat els macroprojectes que "hipotequen el nostre poble". "S’estan venent el país a trossos. Quina República volen? Que només servim paelles als turistes que arriben en creuer?", s'ha preguntat.