Així es prepara l'extrema dreta independentista per fer el salt al Parlament
L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, ha acatat totes les resolucions judicials per no ser inhabilitada
Barcelona"A mi no m'inhabilitaran ni per una bandera ni per una pancarta". D'aquesta manera, l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, justificava haver tret l'estelada de l'ajuntament durant la campanya del 23 de juliol, tal com li requeria la Junta Electoral. Després dels comicis, l'estelada va ser restituïda, però va durar pocs mesos. El 13 de novembre la justícia li donava 24 hores perquè retirés l'ensenya independentista i fes hissar la bandera d'Espanya, després d'una denúncia d'Impulso Ciudadano. Orriols va treure l'estelada l'endemà mateix i vuit dies més tard acabava acatant l'ordre judicial penjant també la bandera espanyola.
Un acatament que l'oposició atribuïa a la seva voluntat de fer el salt al Parlament. "Visca la desobediència que exigia i predicava! Però, esclar, quan el teu objectiu va molt més enllà de Ripoll…", denunciava ERC. "La reconquesta que prometia Orriols ha començat pse...", ironitzava la CUP. Tot i que des de l'oposició instés a "ignorar i desobeir qualsevol ordre estrangera", Orriols ara no vol afrontar una possible condemna amb accions que titlla de "desobediència simbòlica". En primer lloc, per no perdre l'alcaldia si no és per una moció de censura que sempre l'ha sobrevolat però mai s'ha materialitzat. També amb la vista posada a les eleccions al Parlament.
Aliança Catalana encara no ha confirmat que es presenti als comicis, però fonts del partit asseguren que ja fa mesos que s'està treballant en la candidatura. I, evidentment, Orriols ha de ser la cara visible en una formació amb cap cara més coneguda i només amb dos regidors més, un a Manlleu i un altre a Ribera d'Ondara, que aquest dijous assumia l'alcaldia. Aquestes mateixes fonts donen per fet que la presidenta del partit liderarà la candidatura i que el dubte ara mateix és si ho farà per Barcelona o per Girona. Aquest dijous, l'endemà de l'anunci de convocatòria d'eleccions, Orriols penjava un vídeo que començava amb imatges del monestir de Ripoll i acabava amb una imatge del Parlament amb una senyera sota el lema "Salvem Catalunya".
Aixecar la DUI, abaixar impostos i aturar "la islamització" de Catalunya
En aquest vídeo, també hi havia imatges de Montserrat, símbol de Catalunya i del cristianisme. Acabar amb "la islamització de Catalunya" és el principal camp de batalla d'Orriols, que va fer emergir el seu projecte per la participació de joves ripollesos en l'atemptat de les Rambles del 17 d'agost del 2017. Abans de ser alcaldessa, va relacionar l'islam amb "violacions en grup, mutilacions genitals, matrimonis forçats", així com misogínia i homofòbia, en un debat a 8TV, motiu pel qual la Generalitat l'ha sancionat aquesta setmana amb 10.001 euros.
Ja amb la vara d'alcaldessa, ha dificultat l'empadronament de persones immigrants i fins i tot va expulsar de la ciutat un immigrant en situació irregular que estava de pas. "Cal salvar Catalunya de l'extinció", defensa Oriol Ges, secretari d'organització del partit. Aixecar la DUI i abaixar la pressió fiscal amb l'eliminació de l'impost de successions, els altres eixos d'un programa que han anat explicant en les parades informatives que han muntat arreu del país els últims mesos.
La popularitat d'Orriols, molt activa a les xarxes socials, ha permès un creixement de la militància que Aliança Catalana no ha volgut avançar. "Quan la fem pública, sorprendrem", diu Ges, que assegura que han crescut exponencialment a diferents zones del país. "La capil·laritat és molt alta", afegeix sense donar cap dada. Aquesta xarxa de militants resultarà clau per omplir llistes i encartellar pobles i ciutats durant la campanya. La quota de 20 euros mensuals que paguen els seus membres, la més alta de tots els partits, és una de les fonts per finançar-se davant la manca de representants públics i subvencions.
Crítics amb els rivals que es disputen el quart espai
Aliança Catalana descarta una coalició amb Front Nacional de Catalunya (FNC), partit del qual es va escindir Orriols per fundar el seu propi partit perquè considerava que era massa tou amb la immigració. "No preveiem que vagin amb nosaltres", avisa Ges. D'altres membres del partit aposten perquè l'FNC se sumi a Aliança per no dividir el vot xenòfob independentista. També es mostren molt crítics amb els altres projectes que es proposen per ocupar el quart espai, com la llista cívica de l'ANC. "L'Assemblea ha donat suport i ha demanat el vot per als partits processistes", etziba Ges, que confia ser la sorpresa dels comicis i obtenir un bon gruix de diputats.